Hrbtorožke

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hrbtorožke

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
(nerangirano) Macrolepidoptera
Naddružina: Noctuoidea
Družina: Notodontidae
Stephens, 1829
Poddružine

Biretinae
Dioptinae
Dudusinae
Hemiceratinae
Heterocampinae
Notodontinae
Nystaleinae
Phalerinae
Platychasmatinae
Ptilodoninae
Pygaerinae
Stauropinae
in glej poglavje Sistematika

Hrbtorožke (znanstveno ime Notodontidae) je po vsem svetu razširjena družina srednje velikih nočnih metuljev (vešče) s približno 3500 znanimi vrstami (v Evropi je 35 vrst). Nočne metulje iz te družine najdemo v vseh delih sveta, ampak najpogostejše so v tropskih območjih, zlasti v Novem svetu.[1]

Opis[uredi | uredi kodo]

Sprednja krila imajo na notranjem robu nastavek iz dolgih luskic. Te luske tvorijo nekakšen zobec ob strehasto zloženih krilih v mirovanju, po katerem so ti metulji dobili svoje ime. Obarvanost kril se dobro ujema z okolico, v kateri živijo. Le redke vrste vsebujejo svetle barve, po navadi so večinoma sive ali rjave, z izjemo poddružine Dioptinae.[2] Gosenice so gole, redko nekoliko dlakave.

Sistematika[uredi | uredi kodo]

Nekaj vidnejših vrst[uredi | uredi kodo]

  • Lunik ali lipov prelec (Phalera bucephala) je nočni metulj z razponom kril 5–6 cm. Sprednja krila so srebrno siva. Na temnejši konici je okrogla, rjavo obrobljena rumenkasta lisa. V mirovanju je metulj podoben odljomljeni vejici. Živi v parkih in vrtovih Evrope in severne Azije. Leta od maja do julija.
  • Veliki viličar (Cerura vinula) ima razpon kril do 70 mm. Krila so sivkasta s temnimi progami, gosenica je zelena, hrbet je temen.
  • Mali viličar (Harpyia hermelina) ima razpon kril okoli 4 cm. Je rumeno siv, sprednja krila imajo temne prečne in vijugaste proge. Gosenica je rumeno zelena z rdečimi pikami ob straneh.
  • Bukov prelec (Stauropus fagi)

Poleg zgoraj naštetih poddružin obstajajo številni rodovi hrbtorožk z negotovo pripadnostjo. To so:

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Miller, James (1992). »Host-plant association among prominent moths«. BioScience (v angleščini). Zv. 42, št. 1. Washington, ZDA. str. 50–56.
  2. Grimaldi, James; Michael S., Engel (2005). »Evolution of the Insects« (v angleščini). Cambridge University Press. {{navedi revijo}}: Sklic magazine potrebuje|magazine= (pomoč)

Viri[uredi | uredi kodo]

Leksikon živali. Tržič: Učila International. 2008. ISBN 978-961-6582-23-0.