Hidria

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hidria d.d.
TipDružba z omejeno odgovornostjo
PanogaAvtomobilska industrija, Klimatizacija
Sedež,
Območje
Globalno
Ključni ljudjeAndra Krapš Rejc, Dušan Lapajne, Iztok Seljak, Alex Luckmann, Marko Hočevar
Št. zaposlenih2600 (skupno)
Spletna stranwww.hidria.com/int/sl/

Hidria d.o.o. je slovensko podjetje s sedežem v Spodnji Idriji, ki proizvaja sisteme za klimatizacijo in avtomobilske komponente. Podjetje ima več kot petdesetletno tradicijo, v začetku 1960-ih so začeli proizvajati in montirati sisteme za centralno ogrevanje, klimatizacijo, in prezračevanje - t. i. HVAC sisteme in vodne instalacije. V Tolminu so začeli proizvajati vžigalne svečke, v zgodnjih 1970-ih pa žarilne (ogrevalne) svečke za dizelske motorje, nekaj let kasneje še vžigalne magnete za majhne bencinske motorje. V drugi polovici 1990-ih so začeli s proizvodnjo lamel za avtomobilsko industrijo. Hidriine avtomobilske komponentne se uporabljajo v vozilih vodilnih evropskih proizvajalcev. Hidria je tudi eno izmed največjih evropskih podjetij na področju klimatizacije. Podjetje ima več kot 2000 zaposlenih v 30 družbah po svetu.

Hidria ima tri raziskovalne inštitute:

  • Hidria Inštitut za avtomobilsko industrijo v Tolminu
  • Hidria Inštitut za materiale in tehnologije v Spodnji Idriji

Trenutni člani upravnega odbora so Andra Krapš Rejc, Dušan Lapajne, Iztok Seljak, Alex Luckmann in Marko Hočevar. Vsi so imenovani za šestletni mandat.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Družini Svetlik ni uspelo s svojim članom v upravnem odboru H&R«. Primorske novice. 2. julij 2021. Pridobljeno 3. julija 2021.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]