Hat-trick

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Hat-trick (iz angleščine, dobesedno: trik s klobukom (npr. ko čarodej pričara zajca) je izraz športnih komentatorjev in prvotno pomeni tri uspešne dosežke enega igralca na tekmi[1]. Najprej je bil uporabljen pri angleškem kriketu, sedaj se uporablja pri komentiranju različnih športov. Pri nogometu pomeni, da igralec doseže tri gole v eni tekmi, podobno pa tudi pri drugih športih. Izraz so poročevalci raztegnili tudi na kake druge tri sorodne dosežke - zmaga na treh tekmah; zmaga na kvalifikaciji, tekmovanju in najhitrejši čas kroga na istem tekmovanju (pri avtomobilizmu) in podobno.

Nogometni čarodej Brazilec Pelé, ki je sicer na 1.363 tekmah dosegel 1.281 zadetkov, je 128-krat dosegel več kot tri gole na tekmo. Po neuradnih podatkih je 1-krat dosegel 8 zadetkov, 5-krat po 5, 30-krat po 4 ter 92-krat po 3 zadetke[2].

FIFA objavlja dosežene hat-tricke na tekmah za svetovni pokal v nogometu (FIFA seznam hat-trickov, v angleščini). V tem seznamu je 48 igralcev (stanje do leta 2006). Med njimi je Pelé uvrščen kot najmlajši igralec, ki je dosegel hat-trick. Star je bil nekaj tednov manj kot 18 let.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Pod lupo: Klobuk dol pred hat-trickom, Izvor v kriketu 3. april 2009 MMC RTV SLO ogled: 24.3.2010 [1]
  2. Hat-trick: Kralj Pele in nogometni princi Nekaj najzanimivejših hat-trickov na nogometnih zelenicah 10. april 2009 MMC RTV SLO, ogled: 24.3.2010 [2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  • Hattrick, spletna poslovna simulacija nogometa