Ha-ha ovira

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ha-ha zaščita trave v parku Heaton, Heaton Hall, Manchester. (Opomba: kako zid izgine iz pogleda, kot krivulja na desni strani slike).

Ha-ha je ugreznjen krajinsko oblikovan element, ki ustvarja vertikalno oviro, hkrati pa ohranja neprekinjen pogled na pokrajino.

Zasnova vključuje rušnat nagib, ki je poševno nagnjen navzdol na strmo navpično lice, podobno zidanemu podpornemu zidu. Ha-haje so uporabljali pri oblikovanju krajine, da so preprečili dostop do vrta, na primer s pašnika za živino, ne da bi ovirali pogled. V varnostnem oblikovanju je element uporabljen za preprečevanje dostopa vozilom do lokacije ob hkratnem zmanjšanju vizualne zapore.

Ime "ha-ha" verjetno izhaja iz nepričakovanega (zabavnega) trenutka odkritja, ko na podlagi pristopa, navpični padec nenadoma postane viden.

Izvor[uredi | uredi kodo]

Prerez ha-ha ovire

Pred mehanskimi kosilnice je bil običajen način vzdrževanja velikih površin travnikov, paša živine, običajno ovac. Ha-ha je preprečil pašni živini na velikih posestvih dostop do travnika in vrta, ki meji na hišo, pri čemer ni prekinjal razgleda in ustvaril iluzijo, da sta vrt in krajina eno. [1][2][3] Ha-ha se lepo ujema s kitajskimi vrtno idejo prikrivanje ovir v naravi, vendar pa so njegove evropske korenine nastale pred evropskim odkritjem kitajskih vrtov. [4]

Osnovna zasnova potopljenih jarkov je starega izvora, in je bila značilnost jelenjih parkov v Angliji. Jelenov preskok ali saltatorium je bil sestavljen iz jarka z eno strmo brežino (leseno ograjo) ali živo mejo, kar je omogočilo jelenjadi vstop v park, a ga ni mogle zapustiti. V času normanskega osvajanja Anglije je pravico zgraditi jelenji preskok odobril kralj, s pridržki, glede globine ograje ali jarka in višine varovanja. [5] Na Dartmoorju je bil jelenji preskok znan kot leapyeat. [6]

Ha-ha pri Hameau de la Reine, Versajska palača.

Koncept ha-ha je francoskega izvora z izrazom, ki se potrjuje v toponimi v Novi Franciji iz leta 1686 (kot je razvidno danes v Saint-Louis-du-Ha! Ha!), in je funkcija vrtov v Château de Meudon, okoli 1700. Tehnična inovacija je bila predstavljena v Dezallier d'Argenvilleovi La théorie et la pratique du jardinage (1709), ki jo je arhitekt John James (1712) prevedel v angleščino. Etimologija izraza je splošno izraz presenečenja, ko nekdo reče "ha ha" ali "ah! Ah!" ko naleti na takšno funkcijo. Taka je razlaga v francoščini, kjer jo tradicionalno pripisujejo Ludviku Burbonskemu, dauphin de Viennois. [7]

V Veliki Britaniji je ha-ha značilnost podeželskih parkov, ki sta jih urejala Charles Bridgeman in William Kent in je bistven sestavni del neoviranega pogleda Capability Browna. Horace Walpole pripisuje izum ha-ha Bridgemanu, a ni poznal starejših francoskih korenin.

V času izkopavanj pri Ioni na Škotskem v obdobju 1964-1974, je Richard Reece odkril ha-ha iz 18. stoletja, namenjen za zaščito opatije pred govedom. [8] Hladilnice (zgradbe) so bile včasih ograjene s ha-ha zidom, ker je zagotavljal subtilni vhod, ki je naredi hladilnico kot manj vsiljivo strukturo, zemlja pa nudila dodatno izolacijo. [9]

Primeri[uredi | uredi kodo]

Najpogosteje ha-haje še vedno na najdemo na posestvih velikih podeželskih dvorcev in deluje kot sredstvo za zadrževanje goveda in ovc stran od formalnih vrtov, brez potrebe po ograji. Razlikujejo se v globino od približno 0,6 m (Horton House) do 2,7 m (Petworth House).

Nenavadno dolgo primer je ha-ha, ki ločuje vojašnico Kraljeve artilerije Field iz Woolwich Common v jugovzhodnem Londonu. Ta globok ha-ha je bil nameščen okoli leta 1774, da se prepreči ovcam in govedu na paši na postanku pri Woolwich Common, na njihovi poti k mesnim trgom v Londonu, da odtava na območje strelišča. Krajši ha-ha je na bližnjem posestvu v bližini jakobnske Charlton House.

V Avstraliji je bil tudi uporabljen ha-ha in sicer v viktorijanski eri umobolnic kot so Yarra Bend, Beechworth in umobolnica Kew. Od znotraj zid predstavlja visok obraz bolnikom in jim preprečujejo pobeg, medtem ko je od zunaj videti nizek, tako da ne daje videza zapora. [10] Umobolnica Kew je bila predelana v apartmaje, vendar nekaj ha-haja še vedno stoji.

Ha-ha so uporabljali tudi v Severni Ameriki. Še dve zgodovinski napravi sta ohranjeni v Kanadi, od katerih je ena na posestvu Uniacke House, Nova Škotska (1813), domačija Richarda Johna Uniackea, na irskem rojenega generalnega državnega tožilca Nove Škotske. [11]

Washington Monument je zaščiten z nizkim ha-ha zidom

V 21. stoletju je bil ha-ha uporabljen pri Washington Monument, da se zmanjša vizualni učinek varnostnih ukrepov. Po 9. septembru in drugih grožnjah terorističnih napadov na spomenike, so postavili jersey ograje za preprečitev približevanja velikim motornim vozilom k spomeniku. Začasne ovire so kasneje zamenjali z novim ha-ha, 0,76 m visokim granitnim zidom z vgrajeno osvetlitvijo in podvojen kot sedežna klop. Rešitev je bila nagrajena leta 2005 z nagrado Park /Landscape Award of Merit. [12][13][14]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. West Dean College Arhivirano 2018-07-15 na Wayback Machine.: "From the front the parkland landscape appears continuous, but in fact the formal grounds are protected from the grazing sheep and cattle by a ha-ha"
 2. "Lawn Pros and Cons". Pat Welsh. Pridobljeno dne 2013-04-15.
 3. Massachusetts Agriculture Arhivirano 2009-01-16 na Wayback Machine.: "Early suburbanites relied on hired help to scythe the grass or sheep to graze the lawn. The lawn mower ... made it possible for homeowners to maintain their own lawn. ... The ha-ha provided an invisible barrier ... which kept livestock from wandering ... into gardens. "
 4. The first European attempt at a concerted account of Chinese gardening is Sir William Chambers, A Dissertation on Oriental Gardening, London 1772.
 5. Shirley, Evelyn Philip (1867). "1 Deer and deer parks". Some account of English deer parks: with notes on the management of deer. London: John Murray. str. 14. Pridobljeno dne 2012-11-24.
 6. Anon. "Okehampton Deer Park". Legendary Dartmoor. Pridobljeno dne 24 November 2012.
 7. The Papers of Thomas Jefferson Digital Edition, ed. Barbara B. Oberg and J. Jefferson Looney. Charlottesville: University of Virginia Press, Rotunda, 2008, p. 371. Online edition accessed 14 Aug 2012.
 8. Hamlin, Ann (1987). Iona: a view from Ireland. Proc Soc Antiq Scot, ISSN 0081-1564, V. 117, P. 17
 9. Walker, Bruce (1978). Keeping it cool. Scottish Vernacular buildings Working Group. Edinburgh & Dundee. Pages 564-565
 10. Kew Lunatic Asylum - Historic Walk Australian Science Archives Project, [Kew Lunatic Asylum]
 11. Anon. "About Uniacke Estate". Nova Scotia Museum. Pridobljeno dne 14 October 2015.
 12. Washington Monument Arhivirano 2016-04-30 na Wayback Machine. (from the OLIN website)
 13. Monumental Security (from the American Society of Landscape Architects website, April 10, 2006)
 14. "Risk Management Series: Site and Urban Design for Security, , page 4-17". U. S. Department Security, Federal Emergency Agency.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]