Guillaume Apollinaire

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Picto infobox auteur.png
Guillaume Apollinaire

Apollinaire (levo) in André Rouveyre, 1914.
Rojstvo: 26. avgust 1880,
Rim, Italija
Smrt: 9. november 1918,
Pariz, Francija
Poklic(i): lirični pesnik
Narodnost: francoska
Literarno gibanje: začetnik nadrealizma

Guillaume Apollinaire [apolinêr], francoski pesnik in umetnost kritik, * 26. avgust 1880, Rim, † 9. november 1918, Pariz.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Apollinaire s pravim imenom Wilhelm Apollinaris de Konstrowitsky se je rodil kot nezakonski sin Poljakinje in italijanskega plemiča. Mladost je preživel v Italiji, študiral v Franciji in po letu 1899 živel v Parizu. Bil je član umetniškega kroga, v katerem se ja začela smer kubizma. V prvi svetovni vojni se je bojeval kot prostovoljec in bil težko ranjen. Umrl je leta 1918 v Parizu za posledicami španske gripe. Pokopan je na pariškem pokopališču Père-Lachaise. Poleg dramskih tekstov in esejev je pisal predvsem lirske pesmi. S programom Novi duh in pesniki (L'esprit novueavu et les poètes, 1918) ter pesniškima zbirkama Alkohol (Alcools, 1913) in Kaligrami (Calligrammes, 1918)[1] je postal ustvarjalec novega lirskega sloga.

Apollinairova lirika je s svojimi razpoloženji, osebno izpovednostjo in muzikalnostjo marsikje navezana še na novoromantično izročilo, obenem pa zlasti v obliki predhodnik modernih struj. Z opuščanjem ločil, svobodno igro asociacij in podzavesti, z nelogičnim prikazovanjem časa in prostora je vnesel kubizem v književnost ter nakazal pot dadaizmu in celo nadrealizmu, ki ga je tudi poimenoval.[2]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Veliki splošni leksikon. DZS, Ljubljana 2006.
  2. ^ Kos, Janko. Pregled svetovne književnosti. DZS, Ljubljana 1982

Glej tudi[uredi | uredi kodo]