Gringott

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Gringott je banka, v kateri Harry Potter in drugi čarovniki hranijo svoj denar. Nahaja se na Prečni ulici. Uslužbenci v tej banki so goblini. To so zelo majhna a pametna bitja. Slab vtis nanje narediš, če kaj ukradeš. Takrat je kazen zelo kruta, saj že na vratih piše:

Vstopi, pozabi pa nikar, naj ne zvabi te denarja čar. Ker kdor, jemlje pa ne služi, kmalu valja se v krvavi luži. Če pri nas iščeš zaklad, in ukradel bi ga rad, posvarimo te takoj, ti tat, raje ne prestopi naših vrat.

Goblini so mnenja, da je lastnik predmetov tisti, ki jih naredi ne tisti, ki jih kupi. S čarovniki se po večini ne razumejo dobro, saj so mnenja, da jim odrekajo pravico do skrivnosti čarobnih palic. Eden izmed znanih goblinov je Kremplack, ki se najpodrobneje omenja v prvem in zadnjem, sedmem delu pripovedi. V slednjem Harry in njegova prijatelja Ron in Hermiona vdrejo v sef. Žal jim ne uspe popolno, saj goblin Kremplack, ki jim je pomagal priti v njega, ne pomaga priti iz njega. Odide z mečem, ter pusti prijatelje same v sefu gospe L'Ohol. S seboj vzamejo skrižven - čašo čarovnice Pihpuff, ter odidejo z zmajem, saj je to edini način odhoda.