Great Glen

Projektna postaja Great Glen M. Ta triangulacijski steber je bil eden od približno šestnajstih, zgrajenih za posebno raziskavo Great Glen v 1970-ih

Great Glen (v škotski gelščini An Gleann Mòr [an ˈklaun̪ˠ ˈmoːɾ]), znan tudi kot Glen Albyn (iz gelščine Gleann Albainn - 'Glen Škotske' [ˈklaun̪ˠ ˈaɫ̪apən]) ali Glen More (iz gelščine Gleann Mòr), je glen (dolina) na Škotskem, ki poteka 100 km od Invernessa na robu Moray Firtha, v približno ravni črti do Fort Williama na vrhu zaliva Loch Linnhe. Sledi geološki prelomnici, znani kot Great Glen Fault in razpolavlja Škotsko višavje v pogorje Grampian na jugovzhodu in Severozahodno višavje na severozahodu.

Prelom Great Glen

Glen je naravna prometna pot v Škotskem višavju, ki jo uporabljata Kaledonski prekop in cesta A82, ki povezujeta mesto Inverness na severovzhodni obali s Fort Williamom na zahodni obali. Železnica Invergarry-Fort Augustus je bila zgrajena leta 1896 od južnega konca Glena do južnega konca jezera Loch Ness, vendar ni bila nikoli podaljšana do Invernessa. Železnica je bila zaprta leta 1947. Leta 2002 je bila odprta daljinska pešpot Great Glen Way. Pot na dolge razdalje za kolesarje, kanuiste in sprehajalce je sestavljena iz vrste pešpoti, gozdnih poti, kanalskih poti in občasnih odsekov cest, ki povezujejo Fort William z Invernessom.[1][2][3]

Strateški pomen Glena pri nadzoru višavskih škotskih klanov, zlasti v času jakobitskih uporov v 18. stoletju, je prepoznaven po prisotnosti mest Fort William na jugu, Fort Augustus sredi Glena in Fort George, severovzhodno od Invernessa.

Velik del doline je zajet z vrsto jezer, ki jih povezujejo reke. Tudi Kaledonski prekop uporablja jezera kot del poti, vendar reke niso plovne. Od severovzhoda do jugozahoda so naravne vodne značilnosti vzdolž Great Glena:

  • Reka Ness (Abhainn Nis)
  • Loch Dochfour (Loch Dabhach Phuir)
  • Loch Ness (Loch Nis)
  • Reka Oich (Abhainn Omhaich)
  • Loch Oich (Loch Omhaich)
  • Loch Lochy (Loch Lochaidh)
  • Reka Lochy (Abhainn Lochaidh)
  • Loch Linnhe (An Linne Dhubh)

Razvodje leži med Loch Oich in Loch Lochy. Loch Linnhe južno od Fort Williama je morsko jezero, v katerega se izlivata reka Lochy in Kaledonski prekop. Na severnem koncu se reka Ness izliva v Beauly Firth na točki, kjer se sreča z Moray Firthom.

Seizmična aktivnost[uredi | uredi kodo]

Čeprav so potresi v bližini preloma Great Glen navadno manjši, se pri načrtovanju infrastrukture upošteva potresna dejavnost. Tako na primer most Kessock vključuje seizmične blažilnike.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. The Great Glen Way, Paddy Dillon, Cicerone, 2007
  2. Great Glen Way - Route
  3. »Home | GGCT«.
  4. Preece, Robert (1995). »Earthquakes in the Inverness Area«. Scottish Association of Geography Teachers' Journal (24). Most Kessock, ki je bil odprt leta 1982 in poteka po cesti A9(T) severno od Invernessa, prečka črto preloma Great Glen pod Moray / Beauly Firth. Posledično je bil zgrajen s potresnimi blažilniki, ki so bili načrtovani v fazi načrtovanja mostu.


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]