Grad Hunedoara

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
grad Hunedoara
Castelul Corvinilor
Vajdahunyadi vár
Hunedoara, Romunija
Castelul.jpg
grad in obrambni jarek
Vrsta: grad
Koordinate: 45°44′57″N 22°53′18″E / 45.74917°N 22.88833°E / 45.74917; 22.88833Koordinati: 45°44′57″N 22°53′18″E / 45.74917°N 22.88833°E / 45.74917; 22.88833
Zgrajeno: 14. st. (kraljeva castra)
1440–46 (prva faza)
1458–80 (druga faza)
17. st. (tretja faza)
19. st. (četrta faza)
V uporabi:
Sedanje
stanje:
obnovljen
Sedanji
lastnik:
Ministrstvo za kulturo

Grad Hunedoara, znan tudi kot grad Hunyadi ali grad Corvin (romunsko Castelul Huniazilor ali Castelul Corvinilor, madžarsko Vajdahunyadi vár), je gotsko-renesančni grad v Hunedoari v Romuniji. Je eden največjih gradov v Evropi in na seznamu sedmih čudes Romunije. [1]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Grad Hunedoara je bil postavljen leta 1446, ko se je gradnja začela po naročilu Jánosa Hunyadija (romunsko Iancu ali Ioan de Hunedoara), ki je želel spremeniti prvotni bivalno-obrambni grad, ki ga je zgradil Karel I. Ogrski. Grad je prvotno dal očetu Jánosa Hunyadija, Voyku (Vajk), Sigismund, sveti rimski cesar, kot odpravnino v letu 1409.[2] Prav tako je bilo leta 1446, ko je bil János Hunyadi izvoljen za regenta-guvernerja Kraljevine Madžarske.

Zgrajen v gotsko-renesančnem slogu, preko starejše utrdbe na skali, nad majhno reko Zlaşti, je grad velika in impozantna zgradba z visokimi stolpi, bastijoni, notranjim dvoriščem, obarvanimi strehami in številnimi okni in balkoni, okrašenimi s kamnitimi rezbarijami. Grad ima tudi dvojno obzidje in je obdan s pravokotnimi in krožnimi stolpi, arhitekturnimi inovacijami v transilvanski arhitekturi tistega obdobja. Nekateri stolpi (Capistranov stolp, Opuščen stolp in Stolp bobnarjev) so bili uporabljeni za zapore. Buzduganski stolp (vrsta kač, po katerih je bil imenovan) je bil zgrajen zgolj za obrambne namene in je imel zunanjost okrašeno z geometrijskimi motivi. Pravokotne oblike stolpov imajo velike odprtine za namestitev večjega orožja.

Grad ima tri velika območja: viteško dvorano, dvorano sveta in krožno stopnišče. Dvorane so pravokotne oblike in so okrašene z marmorjem. Dvorana sveta je bila uporabljena za slavnostne ali formalne sprejeme, medtem ko se je viteška dvorana uporabljala za praznike. Leta 1456 je János Hunyadi umrl in dela na gradu so se ustavila. Leta 1458 so bila izpeljana nova naročila za izgradnjo Matijevega krila gradu. Leta 1480 je bilo delo popolnoma ustavljeno in grad je bil priznan kot ena največjih in najbolj impresivnih stavb v vzhodni Evropi.

V 16. stoletju ni bilo nobenih izboljšav. V 17. stoletju so izdelali nove dodatke za estetske in vojaške namene. Estetsko je bila zgrajena nova Velika palača s pogledom na mesto. Dvonadstropna stavba je imela dnevno sobo in velik bivalni prostor. Za vojaške namene sta bila zgrajena dva nova stolpa: Beli stolp in Artilerijski stolp. Poleg tega je bilo dodano zunanje dvorišče, ki se je uporabljalo za upravljanje in shranjevanje.

Sedanji grad je rezultat domišljije obnovitvenih del, ki so bila izvedena po katastrofalnem požaru in mnogih desetletjih popolnega zanemarjanja. Sodobni »arhitekti so načrtovali svoje lastne interpretacije o tem, kako bi moral izgledati velik gotski grad«. [3]

Opis[uredi | uredi kodo]

Ruševine gradu leta 1865
Risba gradu iz srede 19. stoletja

Ena najpomembnejših lastnosti Jánosa Hunyadija med njegovim vladanjem je bila preoblikovanje gradu. Postal je razkošna hiša, ne samo strateško uveljavljena točka. Z leti so mojstri gradu spremenili njegov videz, dodali stolpe, dvorane in sobe za goste. Galerijo in bivalno-obrambni grad - zadnji obrambni stolp (imenovan Neboisa, ki pomeni 'ne bojte se' v srbščini), ki je ostal nespremenjen od časa Jánosa Hunyadija in Capistranov stolp (imenovan po svetniku, frančiškanskemu menihu iz bitke pri Beogradu leta 1456) so nekateri najpomembnejši deli gradu. Drugi pomembnejši deli so Viteška dvorana (velika sprejemna dvorana), Klubski stolp, Beli bastijon, ki je služil kot skladišče za hrano in Dvorana sveta, z medaljoni na stenah (med njimi so portreti Mateja Basaraba, vladarja Vlaške in Vasile Lupuja, vladarja Moldavije). V krilu gradu, imenovanega Mantle, je mogoče videti sliko, ki prikazuje legendo o krokarju, iz katere je prišlo ime potomcev Jánosa Hunyadija, Korvin.

Legende[uredi | uredi kodo]

Turistom so povedali, da je bil prostor, kjer je Vlad III. Vlaški (splošno znan kot Vlad III. Drakula), držal zapornika Jánosa Hunyadija, vojaškega voditelja in regenta Madžarske v času kraljeve manjšine, sedem let po tem, ko je bil Vlad leta 1462 umaknjen. Kasneje je Vlad III. vstopil v politično zvezo z Jánosem Hunyadijem, čeprav je bil zadolžen za usmrtitev njegovega očeta Vlada II. Drakula. Zaradi teh povezav je grad Hunedoara včasih omenjen kot vir navdiha za Brama Stokerja Drakulov grad. Dejstvo je, da Stoker ni vedel o Vladovem zavezništvu s Hunyadijem, niti o njegovem gradu. Namesto tega, Stokerjeva lastno ročno napisana raziskava ugotavlja, da si je romanopisec zamislil, da je Drakulov grad na praznem vrhu v Transilvaniji, v pogorju Călimani, blizu meje z Moldavijo. [4]

Na grajskem dvorišču, blizu kapele iz 15. stoletja, je vodnjak globok 30 metrov. Po legendi ga izkopali 3 turški zaporniki, katerim so obljubili svobodo, če bodo prišli do vode. Po 15 letih so končali kopanje, toda njihovi biriči niso izpolnili obljube. Rečeno je, da napis na steni vodnjaka pomeni »imate vodo, ne pa duše«. Vendar pa so strokovnjaki prevedli napis: »Kdor je napisal ta napis, je Hasan, ki živi kot suženj džaur, v utrdbi blizu cerkve«.

V popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

Grad je bil prikazan v video igri Age of Empires II HD The Forgotten, kot čudež madžarske civilizacije. [5]

Februarja 2007 je grad gostil britanski paranormalni televizijski program Most Haunted Live! - tridnevno živo raziskavo o duhovih, o katerih so poročali, da so strašili na gradu. Rezultati so bili neuspešni.

Leta 2013 je televizijska oddaja Ghost Adventures na gradu snemala epizodo kot del njihove Noči čarovnic..

V zadnjem akcijskem prizoru bollywoodskega filma leta 2015 Singh Is Bling, v katerem je igral Akshay Kumar, je bil ustreljen na gradu.

Leta 2016, z začetkom aprila, so na gradu mesec dni snemali prizore za Dragonheart: Dragonheart: Battle for the Heartfire .

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ http://www.theepochtimes.com/n3/1076106-7-wonders-of-romania/
  2. ^ Peter F. Sugar, Péter Hanák, Tibor Frank: A History of Hungary, Indiana University Press, 1994 [1]
  3. ^ Quoted from: Bronwen Riley, Dan Dinescu. Transylvania. ISBN 978-0-7112-2781-1. Page 81.
  4. ^ See Hans Corneel de Roos, The Ultimate Dracula, Moonlake Editions, Munich, 2012.
  5. ^ "Magyars | Forgotten Empires". www.forgottenempires.net (angleščina). Pridobljeno dne 2017-04-03. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]