Grad Giessenburg

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grad Giessenburg
Slot Giessenburg / Kasteel Giessenburg
Giessenburg, Alblasserwaard, Nizozemska
Grad na risbi Roelanta Roghmana, okoli leta 1647
Grad Giessenburg se nahaja v Nizozemska
Grad Giessenburg
Grad Giessenburg
Koordinati51°50′36.1″N 4°52′03.7″E / 51.843361°N 4.867694°E / 51.843361; 4.867694
VrstaStanovanjski stolp
Informacije o nahajališču
Lastnikdržavna lastnina
Odprto za
javnost
Ozemlje Giessenburga je arheološki spomenik in ga ni mogoče obiskati.
StanjeOd gradu Giessenburg so ostali ostanki jarkov in obzidij ter dolga dovozna pot in nekaj drobcev obzidja.
Zgodovina nahajališča
Zgrajeno1365, 1412
ZgradilDirk III. Brederodski, Arent Gentski
Gradbeni
materiali
opeka
Uničeno1401, 1802
Informacije o garniziji
Prebivalci
Grajski grič

Grad Giessenburg (imenovan tudi Giessenburcht) je bil gradič na reki Giessen, zahodno od vasi Giessenburg. Stal je na krožnem zemljišču, obdanim z ozkim jarkom, v parku bungalova z istim imenom. Od gradu Giessenburg so ostali ostanki jarkov in obzidij ter dolga dovozna pot in nekaj drobcev obzidja.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prvotni graditelj gradu je bil leta 1366 plemič gospod Dirk III. Brederodski z dovoljenjem holandskega grofa od katerega v fevdu so imeli gospodje Brederodski posest Alblasserwaard. Lesen stolp je bil postavljen kot utrjena postojanka v t.i. Arkelskih vojnah. Do leta 1401 je grad in gospostvo Giessenburg imel v fevdu Walravenom I. Brederodskim, ki ga je takrat predal svojemu bratu Janezu I. Brederodskemu. Nato pa ga je istega leta požgal in porušil Janez V. Arkelski v okviru svojih napadov in ropanja po deželi Ablasserward. Grajski ostanki so potem propadali 10 let dokler jih ni holandski grof Viljem VI. skupaj z gospostvom Giessenburg in velikim delom Alblasserwaarda leta 1412 podelil svojemu zaupniku na dvoru plemiču Arendu Gentskemu. Leseno konstrukcijo je nadomestil s kamnitim stanovanjskim stolpom in okoli njega izkopal jarek. Od takrat je tudi začel uporabljati naziv gospod Giessenburški. Od takrat naprej je bil grad upravno središče Vodnega odbora Overwaard.

V 16. stoletju so bili grajski gospodje Drenckwaertski, ki pa niso živeli v gradu ampak v Dordrechtu. Drenckwaertski so bili upravitelji v Giessen-Nieuwkerku od 1554 do 1593. Viljem Drenckwaertski je bil prvi lastnik/vitez in je zato kupil posest v sosednji upravni enoti. Škoda, ki je nastala na gradu med kmečkim uporom, ni bila popravljena do sredine 17. stoletja. Nato je bil grad in gospostvo v lasti družine Van Marlot iz Haaga, ki mje preprosto kamnito utrdbo razširil v pravo podeželsko posestvo s parkom. Leta 1696 je grad in gospostvo z nakupom prišlo v last Cornelisa de Boodta. Vnukinja tega gospoda Van Giessenburgha je bila Cornelia Philippina, ki se je leta 1728 poročila z Johanom Daniëlom d'Ablaing van Haulsainom. Iz tega zakona se je leta 1735 rodil Jananez Cornelis d'Ablaing. Grbi teh in drugih lastnikov gradu Giessenburgh so še vedno prisotni v reformirani cerkvi v Giessen-Nieuwkerku. Grad je potem do 18. stoletja propadel in se že govori o ruševinah, ostanke pa so leta 1802 prodali za rušenje. Grad Giessenburg je bil okoli leta 1800 porušen.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

kasteleninutrecht.eu .