Grča

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Grča  
AvtorFran Govekar
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Datum izida1910
Žanrdrama
Klasifikacija
COBISS ID59546624

Grča je drama Frana Govekarja iz leta 1910.

Obnova[uredi | uredi kodo]

Osebe[uredi | uredi kodo]

 • Dr. Ivan Grča, zdravnik.
 • Berta, njegova žena.
 • Janko, absolviran medicinec, njun sin.
 • Nikolaj Tribuč, sodni svetnik.
 • Zdenka, njegova hči.
 • Friderik Hlepuh, profesor.
 • Božidar Kremenšek, urednik »Narodne vesti«.
 • Žiga Koritnik, lastnik tiskarne in založnik.
 • Grgor Novljan, župnik.
 • Hinko Golbček, c. kr. okrajni komisar.
 • Osolinka, kmetica.
 • Ana, hišna pri Grči.

Dejanje se vrši v manjšem mestu.

1. dejanje[uredi | uredi kodo]

Osolinka se pride Grči zahvalit: tako požrtvovalno je zdravil njenega moža, mu vrnil zdravje, molila bo za Grčo in njegovo gospo, ki sta prava angela ... Grča spoštuje njeno vero, čeprav je sam svobodomislec, z ženo in sinom celo namerava izstopiti iz Cerkve - načela se morajo potrditi z dejanji, vse drugo bi bilo hinavstvo in laz. Grčeva namera se hitro razve, k njemu prihitita Hlepuh in Kremenšek; oba slavita Grčo kot junaka, ki bo s svojim zgledom za seboj potegnil vso inteligenco. A Grča je skeptičen: večini je svobodna misel le modna fraza, v imenu katere psujejo vero in Cerkev, v praksi pa delajo kompromise na vse strani - do prave svobodomiselnosti je se daleč! On sam noče biti nikak voditelj, njegova odločitev je povsem intimna, zato ne mara nobene senzacionalnosti. - A zaman, zbirajo se tudi že nasprotniki: Župnik grozi z vojno, Tribuču je brž povedal novico, in Tribuč je Janku, ki je zasnubil Zdenko, s katero se že dolgo ljubita, pokazal vrata. Janko je jezen in obupan, a družina ostane trdno skupaj v solidarnosti in ljubezni.

2. dejanje[uredi | uredi kodo]

Koritnik trdo prijema Kremenska zaradi njegovih člankov v podporo svobodomiselnosti: naročniki odpovedujejo časopis, oglase, naročila - vrag naj vzame politiko, ki se ne izplača! Kremenšek se brani, a mora popustiti. Pride Grča, ki jezen očita Kremenšku, da je njegovo odločitev razbobnal kot senzacijo in mu naredil veliko škodo: usmiljenke v bolnišnici štrajkajo, pacienti so se poskrili, oblast ga pošilja na dopust - z družino vred je obsojen kot bogokletnik. Toda on se ne da, udaril bo nazaj, Kremenšek naj mu v vsaki številki časopisa prihrani prostor za dolg članek! Urednik njegovo zahtevo odkloni, čeprav ga je v dno duše sram, in Grča jezen in razočaran odide. Na uredništvo prideta župnik in vladni komisar, ki župnika v celoti podpira; oba z zadovoljstvom sprejmeta Koritnikovo obljubo, da se bo časopis distanciral od Grčevih stališč. Tu je že tudi Hlepuh, prijateljstvo z Grčo bi mu škodilo pri napredovanju, zato se mu hlapčevsko odpove , Tribuč pa pride z idejo, da bi Grčo razglasili za psihično bolnega, potrebnega počitka, miru. Tedaj prihiti Janko: bo časopis tiskal njegovemu očetu brošuro, kjer naj bi odgovoril na obtožbe in obrekovanja? Koritnik kajpak odkloni, Janko pa jim ogorčen vrže v obraz, da so strahopetci in šleve, gorje narodu, ki ima take politične in kulturne voditelje! Kremenška te besede tako zadenejo, da zapusti uredništvo in se pridruži Grčevim.

3. dejanje[uredi | uredi kodo]

Grča z ženino podporo pogumno prenaša gonjo zoper sebe, vzdušje v družini kaže prej na zmago kot na poraz: ideja svobodne misli bo zmagala, tu so jim onemogočili življenje, ker se jih boje, toda njim je odprta pot v svobodo, v svet! Z družino je Kremenšek, svoje življenje bo posvetil propagiranju te ideje, vzpodbujanju k dejanjem. Pride Tribuč s ponudbo sprave: naj Grča podpise izjavo, da ni sovražnik boga in Cerkve, pa bo vse pozabljeno – in Zdenka, ki nenehoma joče, bo lahko dobila svojega Janka! Toda Janko se noče vrniti v Cerkev, Tribuč pa mu hčere brez cerkvene poroke ne do, poslal jo bo iz mesta in jo cim hitreje omožil! Janko ves iz sebe odhiti, do bi se pogovoril z dekletom, Kremenšek ga spremlja. Starša sta zaskrbljena za sinovo srečo, zadoščenje doživita ob Osolinki, ki se pride ponudit v službo, ker so Grčeve vsi posli zapustili. Prihiti Janko in kmalu za njim Tribuč: Zdenka je izginila, pustila je listek, da bo Jankova ali nikogaršnja! Strah za hčerko pripravi Tribuča do tega, da odstopi od svojih zahtev in se pobota z Grčem in Jankom. Zdenka, skrita pri Kremenškovi sestri, spravi prisluškuje, pojavi se in prime očeta za besedo. Tribuč ne more drugega, kot da blagoslovi mladi par, z Grčo si sežeta v roke, vsi so srečni, vsi se ljubijo.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Obnova citirana po: Alenka Goljevšček: Fran Govekar. Taras Kermauner: Klerikalizem in liberalizem: Duhovniki, meščani, delavci 1. Ljubljana: Slovenski gledališki muzej,1998.

Viri[uredi | uredi kodo]

Taras Kermauner: Klerikalizem in liberalizem: Duhovniki, meščani, delavci 1. Ljubljana: Slovenski gledališki muzej, 1998.