Gozdarska hiša Falkenau

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gozdarska hiša Falkenau (Forsthaus Falkenau)
ŽanrDramska serija
Čas trajanja45 minut  *
Glavni igralciChristian Wolff
Hardy Krüger mlajši
Bruni Löbel
Walter Buschhoff
Michael Wolf
Katharina Köhntopp
Nicole Schmid
Nikolai Bury
Tina Bordihn
Gisa Zach
SkladateljMartin Böttcher[d]
DržavaNemčija
Jeziknemščina
Število sezon24
Število delov309
Produkcija
Izvršni producentThilo Kleine
Matthias Esche
Rudi Pitzl
Lokacija snemanjaNemčija
Predvajanje
Televizijski kanalZDF[d]

Gozdarska hiša Falkenau (v izvirniku Forsthaus Falkenau) je bila nemška serija, ki so jo predvajali med letoma 1989 in 2013. Producirala jo je Nemška filmska družba (ndF) v imenu televizijske hiše ZDF. Zadnja, 24. sezona, je bila premierno predvajana med 11. oktobrom in 27. decembrom 2013.

V središču dogajanja sta gozdarja. Do leta 2006 je bil to Martin Rombach, nato pa Stefan Leitner. Do leta 2011 se je serija odvijala v izmišljenem mestu Küblach v okrožju Freyung-Grafenau pri Passauu v bavarskem gozdu, nato pa do konca v prav tako izmišljenem kraju Störzing am Ammersee.

Osnovni koncept[uredi | uredi kodo]

Sezona 1-17[uredi | uredi kodo]

Christian Wolff je v seriji igral Martina Rombacha.

V prvih sedemnajstih sezonah serija prikazuje gozdarja Martina Rombacha in vsakdanje življenje njegove družine. Rombach si prizadeva za ekološko kmetovanje, ki naj bi uravnotežilo tudi življenjski ciklus v gozdu.

Zgodba se začne s preselitvijo trgovca z lesom ovdovelega Martina Rombacha in njegove družine iz Augsburga v Küblach v bavarskem gozdu. Tam se zaposli kot gozdar in pozneje napreduje v gozdarskega uradnika. Z njim živijo otroci Andrea, Markus in Rica ter tašča Herta. Pogosto prihaja na obisk tudi njegova mama Inge, najprej iz Augsburga, kjer ima parfumerijo, nato pa iz Lanzaroteja, kjer živi z drugim možem Justusom Feiningerjem. Martin spozna Ricino učiteljico Jutto Marquart, ki postane njegova nova partnerka. Zbliža se tudi s Silvo Baroness von Bernried, s katero razvije tesno prijateljstvo. Prav tako postaneta njegova tesna zaupnika njegov šef Leonhard in njegov predhodnik Vinzenz Bieler, ki se pozneje poroči z njegovo taščo, babico Herto.

V nadaljevanju serija prikazuje nemirno Rombachovo življenje, ki je zaznamovano s stalnimi spremembami, ki so povezane predvsem z menjavo partnerk in rastočo družinsko mrežo. Po ločitvi od Jutte, ki se odseli v Kenijo, se Martin poroči z veterinarko Angeliko Grassmann. S tem sprejme k sebi njenega sina Petra Bellinghausa, ki je sin pokojnega gozdnega delavca, dobita pa še skupnega otroka, ki ga poimenujeta Florian. Po Angelikini smrti v nesreči Martin zaživi s kasnejšo tretjo ženo Susanno Mangold. Zakon razpade s Susannino vrnitvijo v rodni Berlin zaradi poklicnih razlogov. Martin se ponovno zaljubi v veterinarko Sophie von Haunstein.

Tudi Martinovi otroci pripeljejo v družino svoje partnerje. Andrea se poroči z živalskim biologom Tobiasom Arnhoffom in zaključi študij veterine v Küblachu. Pozneje ima afero z balonarjem Falkom Wachsmuthom, s katerim zanosi in dobi hčer Katharino. Tobias zapusti Andreo, ki nato umre v gozdnem požaru. Martin in Susanna vzameta Katharino k sebi. Markus, ki je poklicni mizar in pozneje prevzame žago Walzinger, se poroči s svojim dekletom, gozdarko Liso Carstens, vendar zakon propade. Pozneje se ponovno poroči z Anno Hansen in dobi sina Davida. Rica gre po stopinjah mačehe in starejše sestre in se loti študija veterine. Njen partner postane Falko Wachsmuth. Posvojenec Peter študira vrtnarstvo, pozneje pa skupaj z ženo, medicinsko pomočnico Melanie, odpre bio penzion na kmetiji staršev. Čez čas se morajo temu projektu odreči in se preselijo v Regensburg, kjer pa Peter zapusti ženo in sina Manuela. Zaposli se kot kuhar v gostilni Zum Ochsen in se po spravi spet vrne k družini.

Ob družini Rombach serija prikazuje še življenja drugih oseb. Martinova najboljša prijatelja sta Silva in Viktor Fabritius. Po propadu zakona Viktor ostane v Küblachu in upravlja grad Silvine družine, na katerem lahko živita tudi Herta in Vinzenz. Med tesne prijatelje Rombachov spadata tudi Beate Wellmann in Maria Claasen. K tem se lahko prišteje tudi gozdne delavce v Küblachu Franza Breitkreuza, Hermanna Kollerja in Tonija Ledererja. Koller se odseli v Kanado, zato ga nadomesti najprej Max Moser, pozneje pa Schorsch Binder. Čez čas se Koller vrne in zavzame Ledererjevo mesto. Martin je kot gozdar v tesnem stiku z lastnikom žage in kasnejšim županom Walzingerjem. Po njegovi smrti postane nova županja odvetnica Annegret Richter. V središču kraja je gostilna Zum Ochsen, ki jo na začetku upravlja gospod Karger, za njim pa najprej sin Toni in kasneje hči Sibylle. Serija predstavi tudi veliko kmetov iz Küblacha, ki se večkrat skupaj z Martinom soočajo z raznimi težavami in izzivi v gozdu. To so družina Weißgerber, Wastl Schlüter, Erwin Maurer, Hans in Ferdinand Sailer, Walter Bruck, Vitus Kreidtmayr, Max Berger, Hubert Gassner, Stefan Brenner, Laura Bergmeister in Moritz Maiberger.

Ob koncu Martin Rombach od svojega starega prijatelja Franza Staudingerja v Južni Afriki podeduje naravni rezervat Kumlumu. S Sophie, Florianom in Katharino odpotujejo v Afriko, kjer se odločijo, da bo Martin sprejel dediščino in bodo odslej živeli tam. Tako se izpolnijo njegove sanje, da bi živel v Afriki.

Sezona 18-21[uredi | uredi kodo]

Hardy Krüger mlajši je v seriji igral Stefana Leitnerja.

Potem, ko je Martin Rombach zapustil Küblach, pride v kraj za novega gozdarja Stefan Leitner, ki je nova glavna oseba v seriji.

Serija sedaj spremlja družino Stefana Leitnerja, kanadskega gozdarja in vdovca, čigar starši so se pred leti izselili iz Küblacha. Po študiju in opravljenem državnem izpitu jima je sledil v Kanado tudi sam. Stefan ima s pokojno ženo Carol, ki se je utopila v nesreči s čolnom, 15-letno hčerko Jenny, s katero pride v Küblach, da bi prodal nekdanji dom svojih staršev. Tam izve za prosto mesto gozdarja, za katerega se uspešno prijavi. Njegov ovdoveli oče Wolfgang in hči Jenny se najprej ne strinjata z vrnitvijo v Nemčijo, vendar na koncu le začneta z njim novo življenje v bavarskem gozdu.

V Küblachu Stefan spozna zdravnico Sonjo, ki živi tam krajši čas. Iz propadlega zakona s Karstenom Schwanthalerjem ima otroka Daniela in Liso. Sonja in Stefan se zaljubita in kmalu zaživita skupaj v hiši Stefanovih staršev, ki jo poimenujejo Gozdarska hiša Falkenau. Ko Sonja zanosi, se s Stefanom poročita. Šele po poroki in rojstvu otroka Sonja Stefanu prizna, da ga je prevarala s Karstenom in da ni biološki oče malega Lukasa. Družina razpade in Sonja zapusti Küblach s svojimi tremi otroci. Na poti do odvetnika za urejanje ločitve doživi prometno nesrečo in umre. Daniel, Lisa in Lukas se vrnejo k Stefanu. Ta pozneje spozna veterinarko Marie Stadler, s katero začneta zvezo. Mariina sestra Daniela Königstein je tako kot sestra ločenka in ima v bližini Küblacha konjušnico.

Stefanov oče Wolfgang spet sreča svojo ljubezen iz mladosti Marianne Rainders. Stara ljubezen se spet prebudi, zato se poročita. Skupaj z Marianninim bratom Josefom Neureutherjem zaživijo na kmetiji, ki sta jo nekoč upravljala Marianne in njen pokojni prvi mož, kjer prejemajo pokojnino in podpirajo Stefanovo družino.

Poleg gozdarjeve družine serija prikaže še osebe, ki so se pojavljale že v Rombachovem času. Delavci Breitkreuz, Koller in Binder sedaj delajo za Stefana. Leonhardovo mesto šefa je prevzel Julius Brandner, ki stoji Stefanu ob strani. Kot novi gozdar ima najprej veliko problemov z lokalnimi gozdarskimi kmeti, ki gojijo do njega velike predsodke. Postopoma jih uspe prepričati o svojih sposobnostih in si pridobiti njihovo naklonjenost. V kraju še zmeraj živita sin prejšnjega gozdarja Markus Rombach in njegova žena Anna. Njuna žaga postane kraj, kjer se Markus in Stefan pogosto srečujeta in spleteta prijateljsko vez. Anna postane nova županja Küblacha, saj se je prejšnja županja Annegret Richter odselila iz osebnih razlogov. Anna je Stefanu naklonjena in mu pomaga pri njegovem delu. Zakon Markusa in Anne se znajde na preizkušnji, ko se Anna zaljubi v priseljenega podjetnika Maxa Bachhoferja, nezakonskega sina Marianninega pokojnega moža Franza. S sinom Davidom se preseli k njemu, vendar je njuno razmerje kratkotrajno.

Ob koncu tega dela zgodbe imata Stefan in Marie v Küblachu negotovo prihodnost. Marie je delala kot veterinarka na kliniki v Tegernseeju, vendar se je dobri službi odpovedala, saj bi sicer trpela njuna zveza. Stefan postane brezposeln, ko gozdarsko mesto v Küblachu ukinejo. Njegova hči Jenny odide za leto dni s fantom Janom v ZDA.

Sezona 22-24[uredi | uredi kodo]

Potem ko je Stefan Leitner izgubil službo gozdarja v Küblachu, se preseli v Störzing am Ammersee, kjer dobi novo zaposlitev. Serija tako ne kaže več prebivalcev Küblacha. Iz različnih razlogov mu sledijo tudi ostali družinski člani: Lisa in Lukas morata oditi z njim, saj sta še mladoletna. Marie ne želi razmerja na dolgo razdaljo, zato še naprej neuspešno išče novo zaposlitev kot veterinarka v novem kraju bivanja. Mariannina kmetija pogori, zato se skupaj z Josefom in Wolfgangom začasno naselijo v novi gozdarski hiši. Marianne se ne čuti dovolj močno, da bi obnovila kmetijo, zato si najdejo nov dom v nekdanjem mladinskem domu v Störzingu. Daniel najprej živi v Weihenstephanu, kjer študira, po koncu šolanja in začetku izobraževanja pa se priseli k družini. Jenny se po izteku leta v ZDA vrne domov.

Tudi Mariina sestra Daniela s svojo konjušnico ostane del serije, saj lahko hitreje pride v Störzing preko nove obvoznice. Tako se še naprej med seboj obiskujejo. Stefan želi pomagati Franzu Breitkreuzu v Küblachu, ki ga je njegov naslednik odpustil. Začasno pomaga Danieli v konjušnici, nato pa mu Stefan najde službo v Störzingu, kjer Breitkreuz začne novo življenje. Lovsko psico Sino, ki je leta zvesto spremljala Stefana, morajo zaradi raka evtanazirati.

Daniela se zaljubi v župana Störzinga Petra Kogla, s katerim se nazadnje poročita. Njuna zveza se znajde na preizkušnji, ko ga prevara s Stefanom, kar zelo prizadane tudi njeno sestro Marie. Sčasoma se pobotajo, vendar sreča ne traja dolgo, saj Daniela tragično utone med potapljanjem. Stefanovi družini uspe konjušnico rešiti pred prevzemom Danielinega prvega moža Haralda in skrbeti za nadaljevanje dela v njej.