Gospodar prstanov (filmska trilogija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Gospodar prstanov
RežijaPeter Jackson
ProdukcijaPeter Jackson
Barrie M. Osborne
Fran Walsh
Mark Ordesky
Tim Sanders (Bratovščina prstana)
ScenarijKnjige:
J. R. R. Tolkien
Scenarij:
Fran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
Stephen Sinclair (Stolpa)
GlasbaHoward Shore
DistribucijaNew Line Cinema (Warner Bros.)
Datum izida
2001-2003
Dolžina
Kinematografska:
558 minut
Podaljšana verzija:
683 minut
DržavaNova Zelandija
ZDA
Jezikangleški
Proračun285 milijonov dolarjev

Trilogija filmov Gospodar prstanov je serija treh fantazijskih filmov: Gospodar prstanov: Bratovščina prstana (2001), Gospodar prstanov: Stolpa (2002) in Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev (2003).

Serija temelji na fantazijskem romanu pisatelja Tolkiena, kljub temu pa se v nekaterih delih razlikuje od knjig. Režiser filmov je Peter Jackson, ki je s tem projektom postal pomembna osebnost na filmskem področju.

Snemanje vseh treh filmov je potekalo naenkrat na različnih lokacijah v Novi Zelandiji. Pri snemanju so uporabili številne različne stile posebnih efektov, za kar je vsak izmed filmov v letu svojega izida prejel oskarja za posebne učinke.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Bratovščina prstana[uredi | uredi kodo]

Hobit Frodo Bisagin mora uničiti Prstan Mogote, s čimer bo pokončal Saurona, glavno zlo v Srednjem svetu. Odpravi se na pot, spremljajo ga Samo, Merjadok in Pipin. Na poti v Breže jih napadejo temni jezdeci, a jim pobegnejo, v samem kraju pa se jim pridruži skrivnostni Aragorn.

Ta jih popelje v Rivendell, kjer vilinski kralj Elrond skliče posvet, na katerem se oblikuje bratovščina prstana; Frodu pomoč na poti v Mordor, kjer bo uničil Prstan, ponudijo prijatelji Sam, Merjadok in Pipin, čarovnik Gandalf, Aragorn, Boromir iz Gondorja, vilin Legolas in škrat Gimli.

Bratovščina se mora kmalu po začetku poti soočiti z veliko oviro: prečkati morajo Megleno gorovje. Ko skušajo prečkati prelaz Caradhras, čarovnik Saruman nadnje pošlje snežni metež, zato morajo na nevarnejšo pot skozi rove Morie, starodavnega škratovskega mesta. Na poti jih opazijo goblini, kasneje pa še ognjeni demon - Balrog. Gandalf se s slednjim spopade na mostu Khazad-dûm in skupaj zgrmita v globine.

Ostali se zatečejo v vilinsko gozdno kraljestvo Lothlorien, kjer jih kraljica Galadriel obdari s številnimi darovi, med drugim s čolni, s katerimi nadaljujejo po reki Anduin. Tako prispejo do ruševin Amon Hena, kjer Boromir skuša Frodu nasilno odvzeti Prstan, vtem pa jih napadejo Sarumanovi orki. Ti zajamejo Merajdoka in Pipina ter ubijejo Boromirja, ki ju skuša zaščititi. Frodo želi sam nadaljevati pot, saj vidi, kako škodljivo Prstan deluje na ostale. Na koncu pusti Samu, da se mu pridruži. Aragorn, Gimli in Legolas pokopljejo Boromirja, nato pa se odpravijo v lov za orki.

Stolpa[uredi | uredi kodo]

Frodo in Samo

Frodo in Samo se na poti prodi Mordorju skušata prebiti skozi gorovje Emyn Muil, kjer pa se izgubita. Čez čas ju tam dohiti in napade Gollum, majhno bitje, ki je dolga leta posedovalo Prstan. Hobita ga ujameta, ta pa jima obljubi, da ju bo odpeljal v Mordor, čemur Samo sicer nasprotuje.

Odpelje ju iz Emyn Muila v Mrtve močvare. Frodo mu sčasoma vedno bolj zaupa, saj razume, kako močna in težavna je Prstanova volja, ki je Golluma tako dolgo obvladovala. Le-ta pa se sam pri sebi ne more odločiti, ali naj hobita skuša ubiti, ali naj jima pomaga. Enkrat pa ga Frodo pokliče po njegovem starem imenu - Smeagol, kakor se je imenoval, preden je ubil svojega bratranca Deagola zaradi Prstana. Takrat začne Frodu zaupati in ju varno popelje preko močvirja.

Nato pa nekega dne po naključju opazijo napad gondorcev na skupino haradcev, po kateri jih gondorci zajamejo. Njihov poveljnik Faramir se ju sprva odloči odpeljati k svojemu očetu Denethorju v Minas Tirith. Na poti skozi Osgiliath pa med napadom Nazgula spozna, kakšno nevarnost predstavlja Prstan, zato jih spusti, da nadaljujejo svojo pot.

Aragorn, Legolas in Gimli

Medtem Aragorn, Legolas in Gimli lovijo skupino orkov, ki je zajela Merjadoka in Pipina. Orke pred njimi dohiti Éomerjeva skupina jezdecev iz Rohana, hobita pa se v zmedi bitke odplazita v gozd Fangorn, kjer ju ujame ent Bradodrev in ju odpelje do Belega čarovnika. Ko trojica prispe na prizorišče bitke, sledijo njunim sledovom in tudi sama sreča Belega čarovnika - izkaže se, da je to Gandalf, ki je v bitki z Balrogom umrl, a je bil kot sluga Valarjev ponovno poslan na Srednji svet, da dokonča svoje poslanstvo. Skupaj se odpravijo v Edoras, glavno mesto Rohana.

Tam Gandalf izpod Sarumanovega čarobnega vpliva odvobodi kralja Theodena. Le-ta nato ukaže odpeljati vse ljudi v trdnjavo Helmov brezen, saj pričakuje napad Sarumanovih orkov. Gandalf se odpravi iskat Éomerjeve jezdece, Aragorn, Legolas in Gimli pa spremljajo rohance ter se že na poti spoprimejo z jezdeci vargov. Aragorn pade s pečine in šele kasneje sledi ostalim, po poti pa vidi ogromno Sarumanovo vojsko, ki se pripravlja na napad. Branilcem se pridruži skupina vilinskih bojevnikov.

Obramba trdnjave dolgo zdrži, nato pa orki s pomočjo Sarumanovega razstreliva podrejo zunanji zid, kmalu zatem pa še vrata same notranje utrdbe. Ko položaj izgleda že povsem brezupen, zadnji branilci na konjih odjahajo napadalcem naproti, ravno takrat pa se vrne Gandalf z jezdeci in skupaj premagajo sovražnike.

Merjadok in Pipin

Po tem, ko jih Gandalf zapusti, Bradodrev odpelje hobita na zborovanje entov, kjer se le-ti odločijo, da ne bodo sodelovali v spopadu proti Sarumanu. Razočarana ga hobita prosita, naj ju odnese na jug, do Rohanskega predora, od koder si bosta skušala utreti pot proti severu, nazaj v Šajersko. Tako pridejo v bližino Orthanca, kjer je Saruman za svoje orožarne posekal mnogo dreves. To Bradodreva tako razsrdi, da pokliče vse ostale ente in skupaj napadejo Sarumana.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Igralec Vloga Pojavi se v filmih
Bratovščina
Elijah Wood Frodo Bisagin Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Sean Astin Samoglav Gamgi Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Dominic Monaghan Merjadok Brendivinski Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Billy Boyd Peregrin Tuk Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Ian McKellen Gandalf Sivi in Gandalf Beli Bratovščina Prstana (Gandalf Sivi), Stolpa (Gandalf Beli), Kraljeva Vrnitev (Gandalf Beli)
Viggo Mortensen Aragorn II Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Sean Bean Boromir Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Orlando Bloom Legolas Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
John Rhys-Davies Gimli in Bradodrev (glas) Bratovščina Prstana (Gimli), Stolpa (Gimli in Bradodrev), Kraljeva Vrnitev (Gimli in Bradodrev)
Ostale večje vloge
Andy Serkis Gollum in Smeagol Bratovščina Prstana (Gollum), Stolpa (Gollum), Kraljeva Vrnitev (Smeagol in Gollum)
Liv Tyler Arwen Večernica Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Hugo Weaving Elrond Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Bernard Hill Theoden Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Christopher Lee Saruman Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Ostale manjše vloge
Cate Blanchett Galadriel Bratovščina Prstana, Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Brad Dourif Grima Kačjeust Stolpa, Kraljeva Vrnitev
John Noble Denethor II. Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Lawrence Makoare Lurtz in Gothmog Bratovščina Prstana (Lurtz), Kraljeva Vrnitev (Gothmog)
Ian Holm Bilbo Bisagin Bratovščina Prstana, Kraljeva Vrnitev
Karl-Heinz Urban Éomer Stolpa, Kraljeva Vrnitev
David Wengham Faramir Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Miranda Otto Eowyn Stolpa, Kraljeva Vrnitev
Craig Parker Haldir Bratovščina Prstana, Stolpa
Paul Norell Kralj mrtvih Kraljeva Vrnitev
Alan Howard Prstan Mogote (glas) Bratovščina Prstana, Kraljeva Vrnitev
Sala Baker Sauron Bratovščina Prstana, Kraljeva Vrnitev

Sprejem[uredi | uredi kodo]

Trilogija Gospodar prstanov je filmska trilogija z največjim zaslužkom v zgodovini, s skupnim zaslužkom 2,91 milijarde ameriških dolarjev je presegla ostale filmske trilogije, kot sta Vojna zvezd in Boter. Bila je nominirana za 30 oskarjev, od tega jih je prejela 17. Kar 11 od teh oskarjev je dobil tretji film, ki je leta 2001 prejel vse nagrade, za katere je bil nominiran (t. i. clean sweep).

Najboljše kritike med igralci sta si prislužili Ian McKellen kot Gandalf[1] in Sean Astin kot Samo[2]. Film ni prejel nobenega oskarja za glavnega ali stranskega igralca, Ian McKellen pa je bil nominiran za stransko vlogo v Bratovščini prstana. Filmi so na spletni strani Rotten Tomatoes, ki podaja povprečje ocen številnih filmskih kritikov, prejeli ocene 92 %[3], 96 %[4] in 94 %[5], kar trilogijo uvršča na drugo mesto med trilogijami - prvo mesto je zasedla trilogija Svet igrač.

Nagrada Prejete nagrade
Bratovščina prstana[6] Stolpa[7] Kraljeva vrnitev[8]
Scenografija Nominacija Nominacija Prejel
Fotografija Prejel
Kostumografija Nominacija Prejel
Režija Nominacija Prejel
Montaža Nominacija Nominacija Prejel
Maska Prejel Prejel
Izvirna glasbena podlaga Prejel Prejel
Izvirna pesem Nominacija
("May It Be")
Prejel
("Into the West")
Najboljši film Nominacija Nominacija Prejel
Montaža zvoka Prejel
Mešanje zvoka Nominacija Nominacija Prejel
Igralec v stranski vlogi Nominacija
(Ian McKellen)
Posebni učinki Prejel Prejel Prejel
Prirejeni scenarij Nominacija Prejel

Kljub kritikam zaradi odmika od originala je filmska trilogija krepko okrepila zanimanje za dela pisatelja Tolkiena in občutno povečala vpliv njegovih del na popularno kulturo.[9]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Dnevna anketa IMDb
  2. Dnevna anketa IMDb
  3. »The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring Movie Reviews, Pictures«. Rotten Tomatoes. Pridobljeno 3. oktobra 2010.
  4. »The Lord of the Rings - The The Two Towers Movie Reviews, Pictures«. Rotten Tomatoes. Pridobljeno 3. oktobra 2010.
  5. »The Lord of the Rings - The Return of the King Movie Reviews, Pictures«. Rotten Tomatoes. Pridobljeno 3. oktobra 2010.
  6. »2001 Academy Awards Winners and History«. Filmsite.com. Pridobljeno 2. oktobra 2010.
  7. »2002 Academy Awards Winners and History«. Filmsite.com. Pridobljeno 2. oktobra 2010.
  8. »2003 Academy Awards Winners and History«. Filmsite.com. Pridobljeno 2. oktobra 2010.
  9. Gilsdorf, Ethan (16. november 2003). »Lord of the Gold Ring«. The Boston Globe. Pridobljeno 2. oktobra 2010.