Gospa ob čajni mizi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gospa pri čajni mizi
Lady at the Tea Table MET DT516.jpg
UmetnikMary Cassatt
Leto1883–85
TehnikaOlje na platnu
PredmetMary Dickinson Riddle
Mere73,7 cm × 61 cm
KrajMetropolitan Museum of Art, New York

Gospa pri čajni mizi je slika ameriške umetnice Mary Cassatt iz poznega 19. stoletja. Delo, naslikano v olju na platnu, je v zbirki Metropolitanskega muzeja umetnosti v New Yorku [1].

Opis[uredi | uredi kodo]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Na sliki je upodobljena Mary Dickinson Riddle, Cassattine matere sestrična, ki sedi za mizo s postrežbo čaja. Čajni set je bil darilo družini Cassatt od Riddleove hčere. Sam čajni servis je pozlačen modro-bel porcelan iz Kantona (sodobni Guangzhou) iz dinastije Čing na Kitajskem; Kanton je bil v 19. stoletju znan po izvozu v zahodni svet, saj je bilo pristaniško mesto eno izmed središč trgovine s staro Kitajsko [2][3]. Cassattova je Gospo naslikala kot darilo družini Riddle. Vendar pa Riddleovi hčeri slika ni bila všeč, saj je menila, da je materin nos prevelik, zato je sliko leta 1923 Cassattova podarila Metropolitanskemu muzeju umetnosti.[4]

Slika[uredi | uredi kodo]

Slika ponazarja velik del Cassattinega edinstvenega impresionističnega sloga; velik poudarek je na osupljivem obrisu osebe in nakitu gospe Riddle s pozlato na čajnem servisu. Podobno bledi modri odtenki, ki se uporabljajo v ozadju, narišejo globlje modre oči gospe Riddle in porcelan. Relativna preprostost slike je primerljiva tudi z orientalsko umetnostjo, ki je vplivala na Cassatovo.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "metmuseum.org". www.metmuseum.org. Pridobljeno dne 2018-10-04.
  2. "The Old China Trade: Before 1842 | Penobscot Bay History Online". penobscotmarinemuseum.org (angleščina). Pridobljeno dne 2018-10-04.
  3. Crossman, Carl L. (1991). The decorative arts of the China trade. Woodbridge, Suffolk, UK: Antique Collectors' Club. ISBN 1851490965.
  4. "Great Works of Western Art - Lady at the Tea Table". www.worldsbestpaintings.net (angleščina). Pridobljeno dne 2018-10-04.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]