Geniji v kratkih hlačah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Geniji v kratkih hlačah  
AvtorSlavko Pregl
DržavaSlovenija
Jezikslovenski jezik
ZaložnikMladinska knjiga
Datum izida1978
Žanrmladinski roman
Vrsta medijaknjiga
Klasifikacija

Geniji v kratkih hlačah je mladinski roman, ki ga je napisal Slavko Pregl. Prvič je izšel leta 1978, v založbi Mladinska knjiga (MK). Po romanu je bila posneta televizijska nadaljevanka.
Slavko Pregl je napisal še dva mladinska romana o genijih posebne vrste: Geniji v dolgih hlačah (1985) in Geniji brez hlač (2009).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Gimnazijci in osnovnošolci ustvarjajo šolsko glasilo Utripi. S tem si popestrijo vsakdanje šolske dneve. Soočajo se s cveki, ukori, problemi s profesorji in doživljajo prve simpatije. Vmes se ustvarjalci glasila sprejo, saj se osmošolci Pipi, Miha, Kocka, Bajsi in Razmeš počutijo zapostavljene. Odločijo se, da bodo izdali svoje glasilo, pravzaprav "zarotniški antičasopis", z naslovom Antiutripi. To glasilo postane nepričakovano uspešno, najstniki pa se zopet spoprijateljijo. V skupnem ustvarjanju Utripov so tako dobri, da zmagajo na tekmovanju za najboljše šolsko glasilo.

Liki[uredi | uredi kodo]

Glavne književne osebe so najstniki; gimnazijci in osnovnošolci. To so geniji posebne vrste.

Gimnazijci so: Bob, Genij, Žan, Biba, Pika in Pesnik. Osnovnošolci so: Pipi, Miha, Kocka, Bajsi in Razmeš.

Stranske književne osebe so: ravnatelj šole Medo, profesorica slovenščine in mentorica Klofutarjeva ali Informacija, ostali profesorji: Dinozaver, Kemik, Filozof, Zgodovinar, Matka in drugi.

Analiza[uredi | uredi kodo]

Zgodba je napisana na realističen način, tako se bralec enostavno vživi v glavne književne osebe. Avtor izrazi veder, duhovit, predvsem pa izrazito humoren pogled na osnovnošolsko najstništvo in njegov vsakdan, ki ga le tu in tam zasenčijo usodne stiske. Humorni vložki zgodbo le še bolj popestrijo. V zgodbi se pojavi nekaj zapletov: nesoglasja med najstniki, trenja med najstniki in profesorji, a se hitro razpletejo. Zgodba se odvija v času šolskega pouka oz. med šolskim letom, dogaja pa se v šoli, v lokalu "Vesela kremšnita" in na ulici.

Vir[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]