Pojdi na vsebino

Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu je diplomatsko-konzularno predstavništvo (generalni konzulat) Republike Slovenije s sedežem v Münchnu (Nemčija); spada pod okrilje Veleposlaništvu Republike Slovenije v Nemčiji.

Generalni konzulat Republike Slovenije s sedežem v Münchnu, je bil odprt leta 1992 in je pristojen za dve nemški zvezni deželi, in sicer Bavarsko in Baden-Württemberg.

Osrednja naloga GK München je vsekakor varstvo in zaščita slovenskih državljanov ter opravljanje drugih konzularnih opravil na območju južne Nemčije. Prav tako spodbujanje vsestranskega sodelovanja z zveznima deželama Bavarsko in Baden-Würrtemberg ter promocija Republike Slovenije na tem območju.

Z vidika mednarodnega prava osnovne naloge slovenskih diplomatskih in konzularnih predstavništev izhajajo iz Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih (1961) in Dunajske konvencije o konzularnih odnosih (1963).

V Sloveniji ključne konzularne naloge opredeljuje 23. člen Zakona o zunanjih zadevah. Slovenski konzulati, poleg drugih nalog, ki so ob upoštevanju mednarodnega prava določene s predpisi in navodili zunanjega ministra, opravlja zlasti naslednje naloge:

- varovanje interesov Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb ter opravljanje konzularno-pravnih zadev,
- spodbujanje razvijanja odnosov na področju gospodarstva, kulture, znanosti in izobraževanja, poročanje o dogajanjih na vseh področjih življenja na konzularnem območju in širše o dogajanju v sprejemni državi,
- razvijanje sodelovanja s slovensko narodno manjšino ter slovenskimi izseljenci in zdomci ter posebna skrb za ohranjanje slovenskega jezika in kulture med njimi,
- vzdrževanje stikov z državnimi in lokalnimi organi na konzularnem območju,
- skrb za delovno-pravno in socialno varstvo državljanov Republike Slovenije na delu v sprejemni državi.

Trenutna generalna konzulka je Dragica Urtelj.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • www.muenchen.konzulat.si

Uradna predstavitvena stran