General (ZDA)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oznaka generala
Zastava generala

General (angleško General) je štiri-zvezdni generalski čin in tretji najvišji možni vojaški čin v Kopenski vojski ZDA ter v Vojnem letalstvu ZDA in Korpusu mornariške pehote ZDA, ki spada v plačni razred O-10; General je podrejen činu generala armade, nadrejen činu generalporočnika ter je enakovreden admiralu in generalu v vojnem letalstvu.

Ker sta čina generala armade in generala vojnega letalstva rezervirana samo za vojno službo ter, ker Korpus mornariške pehote nima 5-zvezdnega čina, tako čin generala predstavlja najvišji možni čin, ki ga lahko častnik doseže v teh treh uniformiranih službah.

Zakonodaja[uredi | uredi kodo]

Ameriška zakonodaja omejuje število generalov na aktivni službi, ki je trenutno omejeno na 230 generalov Kopenske vojske ZDA, 208 generalov Vojnega letalstva ZDA in 60 generalov Korpusa mornariške pehote ZDA[1], pri čemer ne sme več kot 25% aktivnih generalov ne sme imeti več kot dve zvezdice[2]. Nadalje zakonodaja omeji štiri-zvezdne generala sledeče: 7 v Kopenski vojski ZDA[2], 9 v Vojnem letalstvu ZDA[2] in 2 v Korpusu mornariške pehote ZDA[2].

Nekaj teh omejenih mest je rezerviranih s položajem: Načelnika Generalštaba Kopenske vojske in Vojnega letalstva ZDA ter njuna podnačelnika (KV ZDA)/(VL ZDA), poveljnik Korpusa mornariške pehote ZDA ter njegov pomočnik in načelnik Urada nacionalne garde ZDA; vsi po položaju imajo štiri-zvezdni čin[3].

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. [1] 10 USC 526. Authorized strength: general and flag officers on active duty.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 [2] 10 USC 525. Distribution of commissioned officers on active duty in general officer and flag officer grades.
  3. [3] 10 USC 10502 Chief of the National Guard Bureau

Glej tudi[uredi | uredi kodo]