Gati v Varanasiju

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ahilja Gat ob Gangesu, Varanasi
Čet Singh Gat v Varanasiju
Kedar Gat v Varanasiju

Gati v Varanasiju so stopnice ob reki, ki vodijo do bregov reke Ganges. Mesto ima 84 gatov. Večina gatov je obrednih gatov za kopanje in pudžo, medtem ko se dva gata, Manikarnika in Hariščandra, uporabljata izključno kot kraja za upepeljevanje.[1]

Večino gatov v Varanasiju so obnovili v 18. stoletju pod pokroviteljstvom Marathov. Pokrovitelji trenutnih gatov so Marathi, Šinde (Scindias), Holkars, Bhonsles, Pešves (Pešvas) in Maharadže iz Benaresa. Mnogi gati so povezani z legendami ali mitologijami, medtem ko imajo nekateri gati zasebno zgodovino in uporabnike. Jutranja vožnja s čolnom po Gangesu vzdolž gatov je priljubljena atrakcija obiskovalcev.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Izraz izhaja iz sanskrta, ghaṭṭa (sanskrt गट्टः) in pomeni nasip ali pristanišče.

Gat, izraz, ki se uporablja na Indijski podcelini, se lahko glede na kontekst nanaša na vrsto stopničastih hribov, kot so Vzhodni in Zahodni Gati; ali niz stopnic, ki vodijo navzdol do vodnega telesa ali pomola, kot je kraj za kopanje ali upepeljevanje ob bregovih reke ali ribnika, Gati v Varanasiju, Dhoby Ghaut ali Aapravasi Gat.[2][3] Ceste, ki potekajo skozi gate, se imenujejo Gat ceste.

Seznam gatov[uredi | uredi kodo]

Gati, kot jih imenuje in šteje mesto Varanasi z dodatnimi povezavami, navedenimi v naraščajočem vrstnem redu glede na njihovo lokacijo (od Asi Gat do Adi Kešava Gat):

1. del: od Asi Gata do Prajag Gata (1–41)

Št. Ime Slika
1 Asi Gat
2 Ganga Mahal Gat (I)
3 Lasi Gat
4 Tulsi Gat
5 Bhadaini Gat
6 Džanaki Gat
7 Anandamaji Ma
8 Vacčaraja Gat
9 Džain Gat
10 Nišad Gat
11 Prabhu Gat
12 Pančkota Gat
13 Čet Singh Gat
14 Nirandžani Gat
15 Mahanirjani Gat not available
16 Šivala Gat
17 Gularia Gat
18 Dandi Gat
19 Hanuman Gat not available
20 Pračina (star) Hanuman Gat
21 Karnataka Gat
22 Hariščandra Gat
23 Lali Gat
24 Vidžajanagaram Gat
25 Kedar Gat
26 Caovki (Čauki) Gat
27 Ksemesvara / Somesvara Gat
28 Mansarovar Gat
29 Narad Gat
30 Radža Gat obnovil Amrut Rao Pešva
31 Khori Gat not available
32 Pandej Gat
33 Sarvesvara Gat not available
34 Digpatia Gat
35 Causathi Gat
36 Rana Mahal Gat
37 Darbhanga Gat
38 Munši Gat
39 Ahiljabai Gat
40 Sitala Gat
41 [Dašašvamedh Gat

2. del: od Prajaga do Adi Kešava Gata (42–84)

Št. Ime Slika
42 Prajag Gat not available
43 Radžendra Prasad Gat .
44 Man Mandir Gat
45 Tripura Bhairavi Gat
46 Mir (Meer) Gat
47 Phuta/ Naja Gat old site of Yajnesvara Ghat
48 Nepali Gat not available
49 Lalita Gat
50 Bauli/ Umaraogiri/ Amroha Gat not available
51 Džalasen (Džalasaji) Gat
52 Khirki Gat not available
53 Manikarnika Gat
54 Badžirao Gat not available
55 Scindhia Gat
56 Sankatha Gat
57 Ganga Mahal Gat (II)
58 Bhonsale Gat
59 Naja Gat Na Prinsepovem zemljevidu iz leta 1822 je bilo to poimenovano kot Gularia Ghat
60 Genesa Gat
61 Mehta Gat Formalno je bil to del prejšnjega gata, po izgradnji bolnišnice V.S.Mehta (1962) pa je ta znan po imenu slednjega.
62 Rama Gat
63 DŽatara Gat
64 Radža Gvalior Gat
65 Mangala Gauri Gat (znantudi kot Bala Gat)
66 Venimadhava Gat del Pancaganga Gat in znan tudi kot Vindu Madhava Gat
67 Pančaganga Gat
68 Durga Gat
69 Brahma Gat
70 Bundi Parakota Gat
71 (Adi)Sitala Gat To je razširjeni del prejšnjega gata
72 Lal Gat
73 Hanumanagardhi Gat
74 Gaja/Gai Gat
75 Badri Najarana Gat
76 Triločan Gat
77 Gola Gat Od poznega 12. st. je bilo to mesto uporabljeno kot trajektna točka in je bilo znano tudi po več kaščah (zlato)
78 Nandesvara /Nandu Gat
79 Saka Gat
80 Telianala Gat
81 Naja/Phuta Gat V 18. stoletju je gat – območje zapuščeno (Phuta), kasneje pa so ga prenovili. Tako je bil gat prej znan kot phuta, kasneje pa kot Naja.
82 Prahalada Gat
83 Radža Gat (Bhaisasur Radžgat) / Lord Dufferin bridge / Malavija Bridge
84 Adi Kešava Gat
Sant Ravidas Gat
Nišad Gat (razdeljeno od Prahalada)
Rani Gat
Šri Panč Agni Akhara Gat
Tathagat Gat / Buddha Gat

Priljubljeni gati[uredi | uredi kodo]

Po puranskih virih je na rečni obali pet ključnih gatov, ki so pomembni zaradi svoje povezanosti z značilnostjo svetega mesta Kaši: Asi Gat, Dašašvamedh Gat, Manikarnika Gat, Pančganga Gat, Radžendra Prasad Gat in Adi Kešav Gat.[4]

Asi Gat[uredi | uredi kodo]

Ta gat, ki je nekoč ležal ob sotočju Gangesa s suho reko Asi, označuje tradicionalno južno mejo mesta. Tempelj Asisangamešvar pri gatu je omenjen v Kaši Khandu v Skandmahapurani. Ta gat je zelo priljubljen, saj je eden redkih, ki je z mestom povezan s široko ulico. To je tudi glavni gat, ki je najbližje hindujski univerzi Banaras. Ime Asi gat izhaja iz reke Asi. Na tem mestu se častita dva jezika. Asi Gat je v nekaterih Puranah opisan kot kraj, kjer je boginja Durga premagala dve asuri, Šumba in Nišumba. Asi gat je tudi kraj, kjer je Tulsidas dokončal Ramčaritmanas.[5] Premier Narendra Modi je 17. septembra 2015 ob premierjevem rojstnem dnevu odprl vodni ATM.[6]

Dašašvamedh Gat[uredi | uredi kodo]

Ganges Aarti v Dašašvamedh Gatu, Varanasi

Dašašvamedh Gat je blizu templja Višvanath in je najbolj priljubljen gat. Po legendi je Brahma tukaj opravil deset žrtev Ašvamedha. Vsak večer se v tem gatu izvaja aarti v posvetilo Šivi, boginji Gangi, Surji, Agniju, kot tudi celotnemu vesolju.

Manikarnika Gat[uredi | uredi kodo]

Manikarnika Gat je eno od krajev za upepeljevanje. Z Manikarnika Gatom sta povezani dve legendi.[7] Po eni je Višnu uporabil svojo čakro, da je izkopal jamo in jo napolnil s svojim znojem, medtem ko je opravljal različne pokore. Med opazovanjem Višnuja je eden izmed Šivinih uhanov ali manikarnika padel v jamo. Po drugi legendi je Parvati na tem mestu skrila svoje uhane, da bi Šivi preprečila potovanje po svetu. Povedala mu je, da je uhane izgubila na bregovih Gangesa. V tej legendi Šiva vsakič, ko je telo kremirano v Manikarnika Gatu, vpraša dušo, ali je videla uhane.

Radž Gat[uredi | uredi kodo]

Je v bližini železniške postaje Kaši in je eden od slavnih gatov v Varanasiju. To je poleg mostu RaDŽ Gat. Na tem gatu je slavni tempelj Ravidas. Znan je tudi po Pind Daan in asthi-visarjan. Tu imajo sedež znani duhovniki Kašija. Do gatov je mogoče enostavno dostopati z vsemi vrstami vozil, tukaj pa so na voljo tudi parkirišča. Ta gat je prijazen tudi za invalide, ki ne morejo hoditi po ozkih ulicah Kašija. Sem zlahka pridejo z avtomobilom ali kolesom.

Scindia Gat[uredi | uredi kodo]

Zgodnja jutranja meditacija na Gatu ob Gangesu, Varanasi

Scindia Gat, znan tudi kot Šinde Gat, meji na Manikarniko na severu, njegov tempelj Šiva pa je delno potopljen v reko zaradi prevelike teže konstrukcije gata pred približno 150 leti. Nad gatom je več najvplivnejših svetišč Kašija v ozkem labirintu uličic Sidha Kšetra (Polje izpolnitve). Po izročilu se je tu rodil Agni, hindujski bog ognja. Hindujski privrženci na tem mestu molijo Virešvaro, Gospoda vseh junakov, za sina.

Maan-Mandir Gat[uredi | uredi kodo]

Mana-Mandir Gat: Maharadža Džai Singh II. iz Džaipurja je zgradil ta gat leta 1770, kot tudi Džantar Mantar, opremljen z okrašenimi okni, skupaj s tistimi v Delhiju, Džaipurju, Udžainu in Mathuri. V severnem delu gata je lep kamnit balkon. Bhakte se tukaj poklonijo lingamu Somesvarja, Gospodarja Lune.

Lalita Ghat[uredi | uredi kodo]

Varanasi Ghat ob sončnem vzhodu

Lalita Gat: pokojni kralj Nepala je zgradil ta gat v severni regiji Varanasi. To je kraj templja Ganges Kešav, lesenega templja, zgrajenega v tipičnem slogu Katmanduja. Tempelj ima podobo Pašupatešvarja, manifestacije boga Šive. Lokalni festivali, vključno z glasbenimi zabavami in igrami, redno potekajo na čudovitem Asi Gatu, ki je na koncu neprekinjenega niza gatov. Je priljubljeno mesto slikarjev in fotografov. Tukaj v Asi Gatu je Svami Pranabananda, ustanovitelj Bharat Sevašaram Sangh, dosegel 'Sidhi' (izpolnitev/uspeh) v svojem 'Tapasya' (prizadevanju) za Gospoda Šivo, pod pokroviteljstvom Guruja Gambhiranande iz Gorakhpurja.

Džain Gat ali Bačraj Gat[uredi | uredi kodo]

Bačraj Gat

Džain Gat ali Bačraj Gat je džainistični gat in ima tri Džain templje, ki so na bregovih reke. Domneva se, da so bili lastniki teh gatov Džain Maharadže. Bačraj Ghat ima tri džainistične templje blizu bregov reke, eden pa je zelo starodavni tempelj Tirthankara Suparsvanath.

Tathagat Ghat ali Buda Ghat[uredi | uredi kodo]

Tathagat Ghat je znameniti gat iz Varanasija v Sarai Mohani. Sarai Mohana je v bližini Sarnatha. Sarnath je tisti kraj, kjer je imel Tathagata Buda svojo prvo pridigo njihovim petim učencem. Ta gat je dobil ime po Gautamu Budi. Beseda 'Tathagata' je sinonim za Gautama Budo. Zato se imenuje tudi Buda Gat. Menijo, da so budisti uporabljali te gate. V kampusu Gat je en kip Tathagate Bude (Bhagavana).

Drugo[uredi | uredi kodo]

  • Maan-Sarovar Gat je zgradil Man Singh iz Amberja.
  • Darbhanga Gat je zgradil maharadža Darbhanga
  • Tulsidas je napisal Rāmacaritamānasa v Tulsi Gatu.
  • Čet Singh Gat z veličastno palačo, podobno utrdbi, je poimenovan po Čaitu Singhu. Prvotno ime gata je Šivala Gat, vendar se imenuje Čet Singh Gat v čast njegovemu spominu na upor.
  • Sedež Sri Kaši Math Samsthan, duhovne šole, ki ji sledi konkani govoreči Goud Sarasvat Brahmins, je v Brahma Gatu.

Upepelitev na gatih[uredi | uredi kodo]

Kremacije potekajo v Manikarnika Ghatu v Varanasiju

V hindujski tradiciji je upepelitev eden od obredov prehoda in Gati v Varanasiju veljajo za eno od ugodnih lokacij za ta ritual.[8] V času upepelitve ali 'zadnjih obredov' en ali več hindujskih duhovnikov opravi pudžo (molitev). Svete himne in mantre se recitirajo med upepeljevanjem, da bi označili obred. Manikarnika in Hariščandra Gata sta posvečena ritualu upepeljevanja. Letno v Indiji umreta manj kot 2 od 1000 ljudi ali 25.000 do 30.000 trupel kremiranih v različnih Varanasi gatih; približno 80 na dan.

Onesnaženje gatov[uredi | uredi kodo]

Praksa upepeljevanja v Varanasiju je postala sporna zaradi okoljskega onesnaževanja, ki ga povzroča reki Ganges.[9] V 1980-ih je indijska vlada financirala pobudo Clean Ganges, da bi odpravila upepeljevanje in druge vire onesnaževanja vode vzdolž Gatov v Varanasiju. V mnogih primerih se upepelitev opravi drugje in le pepel razprši v reko v bližini teh Gatov.[10] Poleg tega so neprečiščene odplake vsesplošen vir onesnaževanja rek v Indiji. Mestni komunalni odpadki in neobdelane odplake so največji vir onesnaževanja reke Ganges v bližini Gatov v Varanasiju.[11][12]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Rob Bowden (2003), The Ganges, ISBN 978-0739860700, Heinemann
  2. Sunithi L. Narayan, Revathy Nagaswami, 1992, Discover sublime India: handbook for tourists, Page 5.
  3. Ghat definition, Cambridge dictionary.
  4. Shankar, Hari (1996). Kashi ke Ghat (1 izd.). Varanasi: Vishwvidyalaya Prakashan.
  5. Warrier, Shrikala (2014). Kamandalu : the seven sacred rivers of Hinduism. London: Mayur University London. str. 59.
  6. Mishra, Rajnish (2017). Ghats of Varanasi (1 izd.). New Delhi. str. 51. ISBN 978-1521414323.
  7. Varanasi Guru (5. september 2020). »Manikarnika Kund« – prek Varanasi Guru.
  8. McBride, Pete (7. avgust 2014). »The Pyres of Varanasi: Breaking the Cycle of Death and Rebirth«. National Geographic. Washington, D.C.: National Geographic Society. ISSN 0027-9358. OCLC 643483454. Arhivirano iz spletišča dne 25. aprila 2022. Pridobljeno 1. oktobra 2022.
  9. S. Agarwal, Water pollution, ISBN 978-8176488327, APH Publishing
  10. Flood, Gavin: Rites of Passage, in Bowen, Paul (1998). Themes and issues in Hinduism. Cassell, London. ISBN 0-304-33851-6. pp. 270.
  11. O. Singh, Frontiers in Environmental Geography, ISBN 978-8170224624, pp 246-256
  12. »Ghats of Varanasi«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. oktobra 2018. Pridobljeno 3. novembra 2017.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]