GNewSense

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
gNewSense
Gnewsense3.0 Logo.png
Gnewsensescreenshot.png
gNewSense 3.0 GNOME 2 namizje
Podjetje / razvijalec Trenutni: Sam Geeraerts
Bivši: K. Goetz
Brian Brazil in Paul O'Malley
OS družina Unixoidi
Status trenutno
Izvorna koda Prosto programje
Zadnja
stabilna
različica
3.0 / 6. avgust 2013
Zadna pregledna različica 3.0 Beta 2 / 3. julij 2013
Metoda posodobitve APT
Upravitelj paketa dpkg / Synaptic Package Manager
Podprte platforme x86, MIPS
Vrsta jedra monolitno
Privzeti uporabniški vmesnik GNOME
Licenca Prosto programje, v glavnem licenca GPL
Uradna spletna stran www.gnewsense.org

gNewSense je Linuxova distribucija, ki bazira na Debianu.

Namen gNewSensa je zagotavljati uporabniku prijazno distribucijo, vendar brez avtorsko zaščitene programske opreme. Distribucija za delovanje v celoti uporablja prosto programje, katero se prenaša na računalnik iz temu namenjenih zrcalnih strežnikov po svetu. gNewSense ne popušča pri integraciji zaprte kode, vsa dokumentacija, ki bazira na zaprti kodi je iz distribucije umaknjena. Free Software Foundation je zagovornik te ideje in tega operacijskega sistema, od januarja 2010 pa jo za delo uporablja tudi Richard Stallman.

Projekt sta leta 2006 osnovala Brian Brazil in Paul O'Malley. Od Oktobra 2006, po verziji 0.85[1] je distribucija dobila pomoč s strani Free Software Foundation[2].

Tehnični vidik[uredi | uredi kodo]

V osnovi gNewSense za delovanje uporablja grafični vmesnik GNOME, uradno namizje projekta GNU. Namizje KDE je tudi v uporabi. Ubiquity inštalacijski program omogoča inštalacijo na trdi disk s samega LIVE CD-ja. Poleg standardnih programov je možno inštalirati še OpenOffice pisarniški program za dokumentacijo, Epiphany internetni brskalnik, Pidgin sistem za komuniciranje in GIMP urejevalnik slik. Programi za izdelavo orodij kot sta GNU C Compiler in GNU Emacs, sta naložena že v osnovi.

Verzije[uredi | uredi kodo]

Verzija 1.0 "deltad" je bila izdana 2. novembra 2006 in je bazirala na distribuciji Ubuntu 6.06 "Dapper Drake". Verzija 2.0 "deltah" je bila izdana 30. aprila 2008 in je bazirala na Ubuntu 8.04 "Hardy Heron". Verzija 2.1 je rahlo posodobljena in omogoča odstranjevanje avtorsko zaščitene programske opreme ter dodajanje podpore za novo strojno opremo. Verzija 2.3 že bazira na distribuciji Debian "lenny". Zadnja stabilna verzija je 3.0 izdana 6. avgusta 2013.

Reference[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]