Fresnelova leča

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fresnelova leča na svetilniku

Fresnelova léča (tudi Fresnelova stopníčasta léča) [frenélova ~] je vrsta kompaktne leče, ki jo je razvil francoski fizik in izumitelj Augustin-Jean Fresnel za uporabo v svetilnikih.[1]

Fresnelove leče imajo veliko aperturo in kratko goriščno razdaljo. S tem se prihrani veliko materiala in prostora, ki bi bil sicer potreben za konvencionalno lečo. V nekaterih primerih so lahko zelo tanke, vsega nekaj milimetrov. Svetilnik z Fresnelovimi lečami ima večji doseg.

Zamisel za tanke in lahke leče naj bi prvo imel Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon.[2] Marquis de Condorcet (1743–1794) je predlagali izdelavo z brušenjem enega kosa stekla.[3] Fresnel velja za izumitelja večdelne Fresnelove leče za uporabo v svetilnikih. Prvič naj bi bila uporabljena v svetilniku Cordouan, ki se ga je videlo čez 32 kilometrov daleč.

How a spherical Fresnel lens collimates light
Fresnelova leča
1 Cross section of a spherical Fresnel len, 2 Cross section of a conventional spherical lens
1: Presek sferične Fresnelove leče
2: Presek konvencionalne sferične leče enake moči
Povečava Fresnelove leče pri kateri so vidni koncentrični krogi

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Fresnel lens" (angleščina). Merriam-Webster. Pridobljeno dne 2013-03-19.
  2. "Fresnel lens". Encyclopædia Britannica (angleščina). Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc. 2012. Pridobljeno dne 2012-07-05.
  3. "Fresnel lens". Appleton's dictionary of machines, mechanics, engine-work, and engineering. New York: D. Appleton and Co. 2: 609. 1874. Pridobljeno dne 5 July 2012.