Flettnerjevo letalo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Anton Flettner's Rotor Aircraft

Flettnerjevo letalo ali rotorsko letalo je zrakoplov, ki nima kril, za vzgon uporablja Magnusov pojav.[1] Prva taka letala je izdelal Anton Flettner, po katerem so poimenovana. Flettnerjeva letala niso isto kot cikložiro, ki ima podobno konfugiracijo, vendar izkorišča druge aerodinamične pojave. Koncept je podoben Flettnerjevemu rotorju, ki so v uporabi na Flettnerjevih ladjah.

Razvoj tega nenavadnega letala je bil na podlagi raziskav Ludwiga Prandtla raziskav v inštitutu Aerodynamic Research Institute (AVA) v Göttingenu. Prandtl je eksperimentiral z rotirajočimi cilindri. Cilindri so proizvedli do desetkrat več vzgona kot letalsko krilo.

Zgrajeno je bilo vsaj eno letalo, ni pa podatkov, ali je tudi letelo. V zadnjem času je pa poletel model letala [2] Novejši zrakoplov iCar 101 naj bi uporabljal Flettnerjeve rotorje.[3]

Navdih za razvoj je prišla od rotorske ladje. Rotorska ladja Buckau, pozenje preimenovana v Baden-Baden, je uspešno prečkala Atlantski ocean 9. maja 1926. Na cilju v New Yorku je bila deležna velikega zanimanja publike.

iCar 101 Ultimate

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Whirling Spools Lift This Plane«. Popular Science Monthly: 26. november 1930. Pridobljeno 8. novembra 2012.{{navedi časopis}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)[mrtva povezava]
  2. Rotorwing I na YouTubu
  3. iCar 101 roadable aircraft with Magnus effect wings

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]