Fenghao

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fenghao
Fenghao se nahaja v Kitajska
Fenghao
Fenghao
Lega Fenghaa na zemljevidu Kitajske
LokacijaZastava Ljudske republike Kitajske Ljudska republika Kitajska
RegijaŠaanši
Koordinati34°13′N 108°43′E / 34.21°N 108.72°E / 34.21; 108.72
Zgodovina
Ustanovljenookoli 1051 pr. n. št.
Opuščeno771 pr. n. št.

Fenghao (poenostavljeno kitajsko: 沣镐; tradicionalno kitajsko: 灃鎬; pinjin: Fēnghào) je sedanje ime mest dvojčkov Feng in Hao na nasprotnih bregovih reke Feng v Šaanšiju, Kitajska. Mesti sta bili prestolnici dinastije Zahodni Džov.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Ko je vojvoda Ven (vladal okoli 1099–1050 pr. n. št.) v pripravah na napad na svoje uradne vladarje dinastijo Šang razširil ozemlje Džova na vzhod v Šanši, je približno 100 kilometrov dolvodno od prvotne prestolnice Džova na reki Vej zgradil novo prestolnico na zahodnem bregu reke Feng. Mesto se je imenovalo Feng, Fengši ali Fengdžing (灃京, Fēngjīng).

Potem ko je njegov sin Fa premagal dinastijo Šang v bitki pri Mujeju in se povzpel na prestol kot kralj Vu (vladal okoli 1046–1043 pr. n. št.), je prestolnico prestavil v novoustanovljeno mesto na vzhodnem bregu, imenovano Hao ali Haodžing. Nastala je dvojna prestolnica, pri čemer je Feng še naprej služil verskim zadevam in bil vrt prednikov dinastije Džov. V Hau je bila kraljeva palača in državna uprava.

Med invazijo Čuanrongov, ki so Džove izrinili iz doline reke Vej, sta bila leta 771 pr. n. št. Feng in Hao zapuščena. Dinastija Zahodni Džov se je končala. Prestolnica Vzhodnega Džova je postal Čengdžov.

Ruševine[uredi | uredi kodo]

Ruševine Fenghaa je Državni svet Ljudske republike Kitajske leta 1961 razglasil za pomemben del narodne kulturne dediščine.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Fenghao Site. chinaculture.org. Arhivirano iz izvirnika 31. januarja 2015. Pridobljeno 31. januarja 2015.