Fawlty Towers

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Fawlty Towers
Fawlty Towers title card.jpg
Žanr situacijska komedija
Čas trajanja 28–36 minut  *
Avtor(ji) John Cleese
Glavni igralci John Cleese
Prunella Scales
Andrew Sachs
Connie Booth
Uvodna špica Fawlty Towers
Skladatelj Dennis Wilson[d]
Država Združeno kraljestvo
Jezik angleščina
Število sezon 2
Število epizod 12
Produkcija
Izvršni producent John Howard Davies[d][1] in Douglas Argent[d][1]
Režiser(ji) John Howard Davies
Bob Spiers
Lokacija snemanja BBC Television Centre
Produkcijska hiša BBC
Predvajanje
Televizijski kanal BBC Two[d][1]
Povezave
Spletna stran http://www.fawltysite.net

Fawlty Towers je britanska televizijska situacijska komedija, predvajana na BBC med letoma 1975 in 1979. Posnetih je bilo dvanajst epizod v dveh sezonah, po šest epizod na sezono. Scenarij sta napisala John Cleese in Connie Booth, ki sta tudi odigrala glavni vlogi; v času snemanja prve sezone sta se poročila, pred začetkom snemanja druge sezone pa sta bila že ločena.

Dogajanje je postavljen v Fawlty Towers, izmišljen hotel v obmorskem mestu Torquay na angleški rivieri. V središču so napet, nevljuden in sumničav lastnik hotela Basil Fawlty (Cleese), njegova ukazovalna žena Sybil (Prunella Scales), sobarica Polly (Booth) in nesrečni španski natakar Manuel (Andrew Sachs), ki se trudijo uspešno voditi hotel kljub neverjetnim pripetljajem in kopici zahtevnih in ekscentričnih gostov.

Leta 2000 je Britanski filmski inštitut izvedel glasovanje med igralci, režiserji in ustvarjalci, ki so serijo Fawlty Towers izbrali za najboljšo britansko televizijsko serijo vseh časov.[2][3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 BBC Genome
  2. "Fawlty Towers". British Film Institute. The BFI TV 100. c. 2000. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5 December 2003. Number 1 in the TV 100 
  3. "The best British TV ever". The Telegraph. Telegraph Media Group Limited. 10 March 2010. Pridobljeno dne 21 January 2016. And at number one is, of course, Fawlty Towers. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]