Fawlty Towers

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fawlty Towers
Žanrsituacijska komedija
Čas trajanja28–36 minut
Avtor(ji)John Cleese
Glavni igralciJohn Cleese
Prunella Scales
Andrew Sachs
Connie Booth
Uvodna špicaFawlty Towers
SkladateljDennis Wilson[d]
DržavaZdruženo kraljestvo
Jezikangleščina
Število sezon2
Število epizod12
Produkcija
Izvršni producentJohn Howard Davies[d][1] in Douglas Argent[d][1]
Režiser(ji)John Howard Davies
Bob Spiers
Lokacija snemanjaBBC Television Centre
Produkcijska hišaBBC
Predvajanje
Televizijski kanalBBC Two[d][1]
Povezave
Spletna stranhttps://www.fawltysite.net

Fawlty Towers je britanska televizijska situacijska komedija, predvajana na BBC med letoma 1975 in 1979. Posnetih je bilo dvanajst epizod v dveh sezonah, po šest epizod na sezono. Scenarij sta napisala John Cleese in Connie Booth, ki sta tudi odigrala glavni vlogi; v času snemanja prve sezone sta se poročila, pred začetkom snemanja druge sezone pa sta bila že ločena.

Dogajanje je postavljen v Fawlty Towers, izmišljen hotel v obmorskem mestu Torquay na angleški rivieri. V središču so napet, nevljuden in sumničav lastnik hotela Basil Fawlty (Cleese), njegova ukazovalna žena Sybil (Prunella Scales), sobarica Polly (Booth) in nesrečni španski natakar Manuel (Andrew Sachs), ki se trudijo uspešno voditi hotel kljub neverjetnim pripetljajem in kopici zahtevnih in ekscentričnih gostov.

Leta 2000 je Britanski filmski inštitut izvedel glasovanje med igralci, režiserji in ustvarjalci, ki so serijo Fawlty Towers izbrali za najboljšo britansko televizijsko serijo vseh časov.[2][3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 BBC Genome
  2. »Fawlty Towers«. British Film Institute. The BFI TV 100. ok. 2000. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. decembra 2003. Pridobljeno 14. aprila 2016. Number 1 in the TV 100
  3. »The best British TV ever«. The Telegraph. Telegraph Media Group Limited. 10. marec 2010. Pridobljeno 21. januarja 2016. And at number one is, of course, Fawlty Towers.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]