Exploit (videoigre)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

V videoigrah je exploit (/ˈɛksplɔɪt/) (ali izkoriščanje) uporaba napake ali uporaba elementov igralnega sistema na način, ki ga oblikovalci igre niso predvideli, kar igralcem, ki to uporabljajo, daje veliko nepravično prednost.[1]

Polemika[uredi | uredi kodo]

Izkoriščanje je predstavljeno kot goljufanje za tiste, ki se ukvarjajo z igralnimi skupnostmi in igralno industrijo, saj igralec, ki upravljala z izkoriščevalcem pridobi nekatere prednosti pred navadnimi igralci. Trenutno, če je izkoriščanje predstavljeno kot goljufanje je to predvsem svetovna govorica, ki se spreminja od tipa iger, iger na splošno in ostalih faktorjev. Večina razvijalcev programske opreme videoiger prepovedujejo izkoriščanje, saj je to proti njihovim pravilom in so običajno le ti igralci, ki uporabljajo izkoriščevalce sankcionirani. Nekateri izkoriščevalci videoiger menijo, da izkoriščanje naj ne bi bilo predstavljeno kot goljufanje, saj je le to izkoriščanje, izkorišča program, ki naj ne bi bil najbolje spisan. Upravljavci izkoriščevalcev vidijo to kot znanje zaradi tega, ker nekateri izkoriščevalci potrebujejo veliko časa, da se ustvarijo ali časovna uporaba samega izkoriščevalca. Veliko ostalih igralcev meni, da bi moralo biti izkoriščanje predstavljeno kot goljufanje in, da bi morali razivjalci najdti izkoriščevalce in jih dolgotrajno odstraniti iz igre.

Zagovorniki izkoriščevalcev se pritožujejo, da pravila igre dovoljuje izkoriščevalce in, da igralci, ki uporabljajo izkoriščevalce ne vedo, da se obnašajo proti oblikovačinem predstavljanu. Tako imenovani izkoriščevalci, v tem prospektu niso goljufanja, saj ne spreminjajo igre v nobenem primeru in vsi igralci, ki vedo zanje jih lahko uporabljajo. Igralci, ki uporabljajo takšne tehnike se predstavljajo kot pošteno za uporabo v igri, če jim pravilnik od igre to ne prepoveduje ali katera druga pravila. Izkoriščevalci se prav tako pritožujejo, da je najhitrejša pot, da razvijalci videoiger posodabljajo igre in odstranijo izkoriščevalce v kolikor se le da, saj to predvsem poveča njihovo kvailiteto.

Žaljenje[uredi | uredi kodo]

Medtem, ko igralci velikokrat uporabljajo izkoriščanja, da si povečajo moč v igri, se v večini časa dogaja žaljenje med igralci, ki igro uporabljajo brez prednosti.[2] Drugi poznan dogodek med beta testom igre Ultima Online je videl igralca, ki je ubil Lorda British, ko naj bi bil ta lik nepremagljiv. Preizkuševalec igre je bil kasneje prepovedan zaradi izkoriščanja, ker ni prijavil napak, ki jih je našel.[3]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Mulligan, Jessica; Bridgette Patrovsky (2003). »Appendix F«. Developing online games. New Riders. str. 474. ISBN 9781592730001.
  2. Tavinor, Grant (2009). »Games Through Fiction«. The Art of Videogames: New Directions in Aesthetics. John Wiley and Sons. str. 107–108. ISBN 9781405187886.
  3. Lee, Edmund (23. september 1997). »Ultimate Ultima«. The Village Voice. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. septembra 2008. Pridobljeno 11. novembra 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]