Equass

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

EQUASS (European Quality in Social Services) je večnivojski sistem kakovosti za področje izvedbe socialnih storitev, kamor med drugim spada tudi rehabilitacija. Razvila ga je Evropska platforma za rehabilitacijo - EPR (European Platform for Rehabilitation), ki združuje 27 evropskih rehabilitacijskih ustanov. Sistem sestavljajo 3 ravni:

  • EQUASS Assurance,
  • EQUASS Excellence in
  • EQUASS Award

Prva raven pomeni sistem kakovosti, ki ga organizacije s področja izvajanja socialnih storitev uvedejo z namenom, da vzpostavijo podobno osnovno urejenost, kot jo na primer ostale organizacije z uvedbo sistema ISO 9001:2008, pri čemer se določene zahteve nanašajo na posebnosti izvajanja socialnih storitev. Druga raven predstavlja nadgradnjo prve s poudarkom na vplivu organizacije na širšo skupnost in na izboljševanju in učenju organizacije. Tretja najvišja raven, pa predstavlja evropsko nagrado za kakovost na področju izvedbe socialnih storitev.

S prilagoditvijo pristopa Evropskega sklada za upravljanje kakovosti (EFQM), sistem EQUASS sestavlja sledečih 10 načel za izvajalce socialnih storitev oziroma rehabilitacije:

  1. Voditeljstvo
  2. Zaposleni
  3. Pravice
  4. Etika
  5. Partnerstvo
  6. Participacija
  7. Osredotočenost na posameznika
  8. Kompleksnost
  9. Usmerjenost v rezultate
  10. Nenehni razvoj

Sistem EQUASS Assurance je bil do leta 2012 uveden v 15 evropskih državah pri 452 izvajalcih socialnih storitev, ki vključujejo v svojih programih letno 81.579 uporabnikov.