Energetska izkaznica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Energetska izkaznica stavbe

Energetska izkaznica je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe. Njen namen je podajanje informacij o porabi energije in omogoča primerjanje energetskih učinkovitosti stavb.

V energetski izkaznici so navedena tudi priporočila za izboljšanje energetske učinkovitosti stavbe. Navedena priporočila morajo biti tehnično izvedljiva.

Izdana energetska izkaznica je veljavna 10 let. Register izdanih energetskih izkaznic v Sloveniji vodi Ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Energetska učinkovitost stavbe[uredi | uredi kodo]

Določi se na podlagi izračunane ali dejansko porabljene letne energije, ki je potrebna za ogrevanje in hlajenje prostorov ter ogrevanje sanitarne vode.

Energetsko izkaznico je treba izdelati ob izgradnji nove stavbe ter ob prodaji ali oddaji stavbe v najem. Ni pa je treba izdelati v primeru, da stavbo oddajamo za obdobje, krajše od enega leta. Energetske izkaznice prav tako ni treba izdelati za stavbe, ki so del kulturne dediščine, za stavbe za obredne ter verske dejavnosti, industrijske stavbe ter skladišča ter stavbe s celotno uporabno tlorisno površino, manjšo od 50 m².