Emil Kozole (oblikovalec)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Emil Kozole
Rojstvo1991
Državljanstvo Slovenija
Poklicoblikovalec, univerzitetni učitelj
Spletna stran
emilkozole.com

Emil Kozole, slovenski oblikovalec, * 1991

Je soustanovitelj studia Ljudje[1] in docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.[2] Najbolj znan je po svojem projektu Seen[3], črkovni vrsti, s pomočjo katere lahko vsak človek dobi vpogled v to, koliko informacij, ki jih delimo na spletu, je izpostavljenih nadzoru. Njegova dela so bila predstavljena v številnih publikacijah, kot so Wired[4], Der Spiegel[5] in Le Monde.

Izobrazba[uredi | uredi kodo]

Študiral je na Univerzi v Ljubljani in diplomiral iz vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, magisterij pa je končal na Central Saint Martins v Londonu.[6]

Delo in kariera[uredi | uredi kodo]

Seen[uredi | uredi kodo]

Projekt "Seen" je magistrski projekt, ki ga je Kozole razvil kot del zaključnega projekta komunikacijskega oblikovanja v Central Saint Martins. Odprtokodna črkovna vrsta omogoča, da lahko vsak dobi vpogled v to, koliko informacij, ki jih delimo na spletu, je izpostavljenih nadzoru.

Seen ima vnaprej naložen nabor občutljivih in ključnih besed, ki naj bi jih varnostne agencije NSA in GCHQ zaznavale pri skeniranju naših dokumentov. Deluje tako, da ko je ena od teh sprožilnih besed napisana, jo pisava samodejno prečrta.

Projekt je pritegnil veliko mednarodne pozornosti in objav v Le Monde, Der Spiegel[7], Wired, Vice, Design Taxi in Gizmodo[8].

Bring to Front[uredi | uredi kodo]

Kozole skupaj z Denisom Adanalićem od januarja 2020 ustvarja slovenski podcast o oblikovanju. S tem odpirata prostor za kritični diskurz na področju oblikovanja v Sloveniji.[9]

How much is your face worth[uredi | uredi kodo]

Projekt How much is your face worth, prevprašuje distopičen scenarij, ki raziskuje vrednost ljudi za oglaševalce zgolj na podlagi podatkov iz profilov uporabnikov Facebooka. Kozole, raziskuje povezave med osebnimi podatki, značilnostmi obraza in spletnim ciljanjem ter pod vprašaj postavi porast novih marketinških orodij. [10]

Na razstavi je bilo predstavljenih več kot dva tisoč profilov, ki jih distribuira tisto, kar Facebook ve in kako ocenjuje njihovo potencialno vrednost.[11]

Sindikat AI[uredi | uredi kodo]

Projekt Sindikat umetne inteligence raziskuje razvoj strojnega učenja in bodoče potencialne težnje po izborjenih pravicah.[12] Analizira pretekle dosežke na področju človekovih pravic, kot je Splošna deklaracija človekovih pravic, in raziskuje kako bo izgledalo, ko bo A.I. začel z bojem za lastne pravice.[13]

Studio Ljudje[uredi | uredi kodo]

Je član in soustanovitelj Studia Ljudje, strateškega oblikovalskega studia, ustanovljenega leta 2012. [14] Studio deluje na področju vizualnih identitet, vključujočih kampanj in soustvarjanju družbenih sprememb preko oblikovalskih metod. [15] Kozole deluje znotraj studia kot art direktor, grafični oblikovalec in tipograf. [16]

Freštreš[uredi | uredi kodo]

Leta 2013 je skupina študentov, večinoma povezanih z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, zasnovala zine / revijo Freštreš in ustanovila istoimenski kolektiv.[17]

Delo kolektiva se je skozi leta preusmerilo od objavljanja zinov do drugih ustvarjalnih dejavnosti, ki vključujejo razstave in instalacije. Zadnje so ponavadi performativne narave in navadno potekajo enkrat letno, vsakič izide tudi umetniška revija.

Aprila 2019 so imeli instalacijo pod naslovom DekontamiNACIJA, kjer so predstavili bizarno vizijo postapokaliptične Slovenije,[18] v kateri po jedrski katastrofi zavlada totalitarni režim, ki kontaminiranim preživelim servira kruha in iger v obliki narodnozabavne glasbe, turbofolka in gasilskih veselic.[19]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »People | Strategy, Design, Communication«. ljudje.si (v angleščini). Pridobljeno 2. januarja 2021.
  2. »Emil Kozole«. Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje. Pridobljeno 2. januarja 2021.
  3. »Project "Seen"«. projectseen.com. Pridobljeno 3. januarja 2021.
  4. »Self-Censoring Font Redacts Words the Feds Are Watching For«. Wired (v ameriški angleščini). ISSN 1059-1028. Pridobljeno 2. januarja 2021.
  5. SPIEGEL, Richard Meusers, DER. »Seen: Kunstprojekt zum Thema Überwachung von Emil Kozole - DER SPIEGEL - Netzwelt«. www.spiegel.de (v nemščini). Pridobljeno 2. januarja 2021.
  6. Martins, Central Saint (24. julij 2018). »Emil Kozole«. Central Saint Martins (v angleščini). Pridobljeno 2. januarja 2021.
  7. »DER SPIEGEL | Online-Nachrichten«. www.spiegel.de. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. avgusta 2021. Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  8. Weissman, Cale Guthrie. »A man created a font that tells you if the NSA might think you're a terrorist«. Business Insider (v ameriški angleščini). Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  9. »Bring to front«. 9. avgust 2021. {{navedi revijo}}: Sklic magazine potrebuje|magazine= (pomoč)
  10. »Aksioma -- hmiyfw by Emil Kozole«. aksioma.org. Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  11. »How Much Is Your Face Worth? — Emil Kozole«. emilkozole.com (v angleščini). Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  12. »Emil Kozole: Sindikat umetne inteligence«. GT22. 3. november 2020. Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  13. »Emil Kozole«. emilkozole.com (v angleščini). Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  14. »studio Ljudje«. Dnevnik. Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  15. »Ljudje • Strategic Design Studio«. www.ljudje.si. Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  16. »Ljudje Design Studio«. Culture of Slovenia (v angleščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. avgusta 2021. Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  17. frestres. »freštreš«. frestr.es (v angleščini). Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  18. »Freštreševa dekontamiNACIJA, ki povezuje narodno-zabavno glasbo in antiutopijo«. RTVSLO.si. Pridobljeno 9. avgusta 2021.
  19. »Postapokaliptična turbofolk distopija«. Mladina.si. Pridobljeno 9. avgusta 2021.