El Hamel

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
El Hamel
občina in mesto
Pogled na severno stran pogorje Ouled Naïl
Pogled na severno stran pogorje Ouled Naïl
El Hamel se nahaja v Alžirija
El Hamel
El Hamel
Koordinati: Koordinati: 35°08′N 4°05′E / 35.133°N 4.083°E / 35.133; 4.083
Država Alžirija
ProvincaM'Sila
OkrožjeBou Saâda
Prebivalstvo
 (2008)
 • Skupno11.018
Časovni pasUTC+1 (CET)

El Hamel je mesto in občina v provinci M'Sila v Alžiriji. Po popisu leta 1998 ima 10.195 prebivalcev.[1]

Geografija[uredi | uredi kodo]

El Hamel je bil zgrajen v 11. stoletju na dveh gričih ob vznožju gore Omrane; z vseh strani obdano z gorami mesto spominja na srednjeveško citadelo, pod katero teče veliki Oued. Vas saharskega tipa, na hribu, medtem ko se na drugem dviga zaouïa, ki po videzu spominja na trdnjavo (ribât).

Zahvaljujoč vodam tega vadija, ki se napaja iz več izvirov, in kljub ozkosti razpoložljivih površin je bilo razvitih na stotine vrtov granatnega jabolka, fig, marelic in murv, ki predstavljajo pomemben vir dohodka za velik del prebivalstva.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Številni prebivalci izvirajo iz tako imenovanih hedžadž (romarjev) El-Hamela, ki so se tu naselili, ko so se vrnili z romanja na hadža. Prvi izmed teh prebivalcev so bili otroci plemenitega Sidi Bouzida Ben Ali Ach'Charifa Al-Hassanija, od katerega so izšli vsi Šarifi (potomci Mohameda[2]) iz osrednjega Magreba.

Opis mesta[uredi | uredi kodo]

Stara vas El-Hamel je zgrajena okoli Ain-Et'Toute (Murvinega vodnjaka), ki je ksar (utrdba), katerega zgradbe spominjajo na tiste iz kazbe v Alžiru in ksarja v Ghardaïi in starega Bou-Saâda. Hiše so postavljene druga ob drugi. Med seboj komunicirajo prek čudovitih sakifatov; nekakšne ozke ulice, ki jih tu in tam prečkajo ghorfates ali viseče verande, ki počivajo na starih drevesnih deblih in tvorijo majhne tunele, ki prinašajo zavetje, čar in svežino.

Rahmaniya zaouïa (sufijska) mošeja Hamel

Zavija[uredi | uredi kodo]

Zaouïa El Hamel je ena najbolj znanih v državi, je del bratovščine Rahmaniyya.

Zgrajena na levem bregu vadija Bou-Saâda, njena impozantna gmota, katere videz je kot trdnjava, se zdi, da bdi nad vasjo, ki je spodaj.

Nastanek kompleksa Zaouïa (Zavija) sega v 19. stoletje, ustanovil ga je Sidi Mohammed Ben Belqacem, rojen leta 1823 v bližini mesta Hassi Bahbah v provinci Djelfa. Po njegovi smrti leta 1897 ga je do leta 1904 nasledila njegova hči Lalla Zaynab.

Zaouïa je sestavljena iz mošeje, koranske šole in mavzoleja, kjer počivajo ustanovitelj in njegovi nasledniki.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Statoids
  2. MA Cook, Muhammad, (Oxford University Press), 1983) p 13.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]