Edgar Ætheling

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Edgar Ætheling (Kralj Edgar II Angleški)
Angleški kralj
Portret
Obdobje vladanja 15. oktober — 10. december 1066
Predhodnik Harold Godwinson
Naslednik Viljem Osvajalec
Rojstvo ne pozneje od 1057
Madžarska
Smrt 12. stoletje
Anglija

Edgar Ætheling (tudi Edgar Razbojnik), angleški kralj, * okoli 1051, † okoli 1126.

Bil je zadnji moški član Zahodne saške kraljeve hiše Wessex. Bil je proglašen, ampak nikoli kronan angleški kralj.

Rodil se je na Madžarskem, bil je edini sin Edvarda Izgnanega in s tem edini dedič Angleške krone in vnuk Edmunda II. Leta 1066 je bil predlagan, da nasledi svojega prastrica Edvarda Spoznavalca, a je bil premlad, da bi branil državo pred invazijo Normanov, ki jih je vodil Viljem Osvajalec. Zato je Witengamont izvolil Harolda Godwinsona za kralja. Po smrti Harolda v bitki pri Hastingsu 14. oktobra 1066 je Witengamont proglasil Edgarja II. za kralja. Nikoli ni bil kronan, ker se je osem tednov po kronanju predal Viljemu I.

Proglasitev za kralja[uredi | uredi kodo]

Edgar je bil premlad ob smrti tedanjega kralja leta 1066, da bi branil državo pred vdori. Wintegamont je kasneje izvolil svaka kralja-Harolda Godwinsona. Po Haroldovi smrti ga je Wintegamont izvolil za kralja, a sta vojaška nesposobnost in rana mladost prinesli njegovemu kraljevanju hiter konec. V nekaj tednih kraljevanja se je Edgar predal Viljemu Osvajalcu v Berkhamstedu, v začetku decembra 1066.

Po normanski invaziji[uredi | uredi kodo]

Viljem je obzirno ravnal z Edgarjem. V tem je videl politično prednost, zato ga je imel v jetništvu in ga je kasneje poslal v Normandijo.


Predhodnik:
Harold II.
Britanski monarh

1066-1087
Naslednik:
Viljem I.