Dvopikčasta polonica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dvopikčasta polonica

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Coleoptera (hrošči)
Družina: Coccinellidae (polonice)
Rod: Adalia
Vrsta: A. bipunctata
Znanstveno ime
Adalia bipunctata
(Linnaeus, 1758)

Dvopikčasta polonica (znanstveno ime Adalia bipunctata) je mesojeda[1] vrsta polonic, ki je razširjena po celi holarktiki. Zelo pogosta je v osrednji in zahodni Evropi Europe, domorodna pa je tudi v Severni Ameriki, kjer pa je njena populacija v nekaterih delih drastično upadla. V zadnjem času vrsto raznašajo tudi drugam po svetu za biološki nadzor škodljivcev.

Opis in biologija[uredi | uredi kodo]

Odrasli hrošči dosežejo dolžino od 3,5 do 5,2 mm in imajo običajno pokrovke v raznih odtenkih rdeče barve, na sredini vsake pokrovke pa je črna pika. Obstajajo tudi drugačne barvne različice, obstaja pa tudi melanistična različica, ki ima črne pokrovke in štiri ali celo šest rdečih pik.

Dvopikčaste polonice plenijo pretežno listne uši, hranijo pa se tudi z drugimi manjšimi žuželkami.[2] Za potrebe biološkega nadzora škodljivcev so dvopikčasto polonico zanesli tudi v Avstralijo.[3]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Two-spotted Lady Beetle Adalia bipunctata«. www.enature.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. junija 2011. Pridobljeno 14. februarja 2009.
  2. »Adalia bipunctata two-spotted lady beetle«. animaldiversity.ummz.umich.edu University of Michigan. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. maja 2012. Pridobljeno 14. februarja 2009.
  3. »Adalia bipunctata (Linnaeus)«. www.ento.csiro.au CSIRO. 7. julij 2005. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. februarja 2012. Pridobljeno 14. februarja 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]