Društvo za marketing Slovenije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Društvo za marketing Slovenije - DMS
Logotip Društvo za marketing Slovenije
Pravna ureditevNeprofitna organizacija
SedežDimičeva 13, Ljubljana
Upravni odborprof. dr. Maja Makovec Brenčič (predsednica)
Uroš Cvetko (podpredsednik)
Sašo Dimitrievski
mag. Darko Dujič
mag. Ladeja Godina Košir
Primož Hvala, MBA
Sašo Palčič
Iztok Sila, MBA
Milena Štular [1]
Nadzorni odbormag. Mateja Jesenek
mag. Dejan Turk
mag. Janez Damjan [1]
Generalna sekretarkaTanja Kavran [1]
Spletna stranwww.dmslo.si


Društvo za marketing Slovenije je prostovoljna, nevladna, nepolitična in neprofitna organizacija posameznikov, ki delujejo na področju marketniga. Cilji Društva so informiranje, izobraževanje, sodelovanje in druženje članov, zaščita poklicnih interesov, povezovanje s sorodnimi organizacijami doma in v tujini ter uveljavljanje marketinga kot stroke v širši družbeni javnosti. DMS skrbi za umeščanje in razvoj trženja kot stroke in znanosti v slovenskem in širšem družbenem in gospodarskem prostoru. Skrbi za prenos znanj, dobrih praks in inovativnih pogledov na vseh področjih trženja. Ustvarja povezano, trženjsko naravnano združbo aktivnih posameznikov, ki skrbijo za razvoj in ugled stroke, odgovoren prenos trženjskih znanj in veščin v vsakdanjo prakso in na bodoče tržnike. Je prostor odprte komunikacije in povezovanja vseh, ki se jih trženje dotika v vsakodnevnem delu, študiju, življenju.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Društvo za marketing Slovenije je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so današnje legende marketinga (med njimi so bili tudi Jure Apih, Iča Rojšek, dr. Boris Snoj, mag. Vladimir Gabrijan) šele začenjale utirati nove poti slovenskega gospodarstva. V začetku devetdesetih let je Društvo z novim vodstvom ter mag. Janezom Damjanom kot predsednikom dobilo nov zagon, s tem pa veliko novih članov. Leta 1994 so Alenka Repič, Nataša Japelj, Primož Hvala, Jurij Giacomelli in Marjeta Tič Vesel ustanovili Študentsko sekcijo DMS. ŠSDMS in Janez Damjan so leta 1996 v Laškem priredili prvo Slovensko marketinško konferenco, ki je bila zelo odmevna in v naslednjih letih so sledile nove konference. Leta 1999, po Slovenski marketinški konferenci, je večina članov Študentske sekcije DMS prestopila v DMS in leta 2000 predsednik Društva je postal Primož Hvala, ki je ostal na tem položaju do leta 2008. V tem času je Društvo z novimi dogodki, ustanovitvijo novih sekcij, nagrad, vsebinsko usmeritvijo in pridobivanjem vedno večjega števila članov ponovno pridobilo na moči, aktualnosti in prodornosti in začelo resno soustvarjati marketinški prostor v Sloveniji, kar je vloga Društva še danes.

Sekcije društva[uredi | uredi kodo]

Društvo za marketing Slovenije pokriva delovanje štirih sekcij, ki združujejo člane predvsem glede na njihove interese. Raziskovalce - zaposlene v raziskovalnih inštitucijah, univerzah ter pri naročnikih združuje Sekcija raziskovalcev DMS. V Akademski sekciji DMS so združeni tisti, ki v visokošolskih ustanovah predavajo marketinške predmete. V Klubu marketinških direktorjev se z namenom strokovnih razprav, izmenjave praktičnih izkušenj in spoznavanja akademskih dognanj srečujejo direktorji marketinga slovenskih podjetij. Študentska sekcija DMS oziroma ŠSDMS pa združuje študente, ki jih zanimajo marketinške teme. Pojem marketing združuje različna strokovna znanja, ki v sožitju delujejo skupaj. Vsaka sekcija se poglablja v svoje področje marketniga, ki jih združuje DMS.

Dogodki društva[uredi | uredi kodo]

Osrednji dogodek, ki ga organizira DMS skupaj s Časnikom Finance , je Slovenska marketinška konferenca – SMK [2] [3] in predstavlja prispevke, ki orišejo najnovejše dogajanje v marketinški stroki v Sloveniji in tujini. S Časnikom Finance poleg Marketinške konference organizirajo Marketinški fokus, kjer so predstavljeni konkretni primeri domačih in tujih podjetij. Društvo na mesečni ravni organizira srečanja, ki so namenjena razglabljanju z gosti o aktualnih temah, pogovorih o dogajanju in spoznanjih s področja marketniga. Študentska sekcija DMS vsako leto priredi fANfARO, študentsko marketinško konferenco.[4] [5]

Projekti društva[uredi | uredi kodo]

Poleg dogodkov ima DMS tudi vrsto projektov. Eden izmed njih je Trženjski monitor DMS, kazalnik, ki vsakih šest mesecev spremlja dogajanje na trgu tako z vidika vedenja in odločanja porabnikov kot tudi podjetij. Na ta način strokovni in splošni javnosti ponujajo vpogled v trenutna stanja in v primerljiva trženjska dogajanja med porabniki in podjetij od spomladi 2009 naprej. Pod okriljem DMS in Marketing magazina nastaja tudi edina strokovno-znanstvena revija s področja trženja v Sloveniji – Akademija MM [6]. Njen namen je umeščanje znanstvenih in strokovnih dognanj v najširšo trženjsko javnost, z namenom odpiranja in raziskovanja aktualnih tem in prenosa novih znanj in spoznanj v poslovno prakso. V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem – SEM je DMS izpeljal tudi projekt razstava Cockta [7], pijača vaše in naše mladosti, ki je prvi korak na poti do Marketinškega muzeja.

Partnerji[uredi | uredi kodo]

DMS se povezuje z drugimi ključnimi strokovnimi organizacijami in društvi s področja trženja in drugih strokovnih področij tako doma kot v tujini. Društvo je z nekaterimi organizacijami sklenilo dogovor o strokovnem partnerstvu, sodeluje na raznih konferencah in festivalih in je član ameriške organizacije American Marketing Association (AMA). V okviru strokovnih partnerstev in sodelovanj se razvijajo in uveljavljajo zahtevni strokovni standardi, dobre poslovne prakse, učinkovite samo-regulative, prenos znanj, izmenjujejo se izkušnje ter informira članice in člane obeh organizacij o aktivnostih in relevantnih vsebinah.

Sporazum o strokovnem sodelovanju je Društvo sklenilo z naslednjimi organizacijami:

• PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi [8] [9]
• SOZ – Slovenska oglaševalska zbornica [10] [11]
• Združenje Manager [12]

Strokovno partnerstvo je sklenjeno tudi z naslednjimi organizacijami:

• Sonce.net [13]
• IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti [14]
• Press Clipping [15]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

 1. 1,0 1,1 1,2 Poročilo DMS 2011 - 2012
 2. 17. Slovenska marketinška konferenca
 3. Učinkovitost bo rdeča nit 17. SMK
 4. fANfARA
 5. Fanfara 2012: Razvozlaj marketinško sceno
 6. Akademija MM
 7. Cockta pijača vaše in naše mladosti
 8. DMS in PRSS podpisala dogovor o partnerskem sodelovanju
 9. PRSS in DMS podpisala dogovor o sodelovanju
 10. Odslej bolj poglobljeno sodelovanje med DMS in SOZ
 11. Sodelovanje med DMS in SOZ
 12. Dogovor o sodelovanju med DMS in Združenjem Manager
 13. Sonce.net
 14. IRDO-Inštitut za razvoj družbene odgovornosti
 15. Press Cliping

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]