Dom na Slivnici

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Dom na Slivnici (1075m) leži malo pod vrhom Slivnice (1114m). Zgradilo ga je PD Cerknica s finančno pomočjo občine Cerknica. Dom se je odprl 10. oktobra 1964. Čez dobrih 30 let ga v zakup vzame trgovsko podjetje Škocjan, ki se nahaja na Rakeku, kasneje pa ga je prevzelo turistično in gostinsko podjetje Postojnska jama. Zdaj je lastnik doma zopet občina Cerknica, ki ga je leta 1994 dala v dolgoročni najem Franciju Frasu iz Ljubljane.

O koči[uredi | uredi kodo]

Domačini in redni obiskovalci vedo, da je Dom na Slivnici znan po znameniti čarovnici Uršuli in drugih čarovnic, ki poskrbijo, da se ob obisku počutite lepo. Imajo pestro izbiro domačih in drugačnih jedi, tako da nihče ne odide lačen od tam, poleti pa se lahko še posladkate s sladoledom, posedite na terasi koče in uživate ob prečudovitem pogledu na Cerkniško polje in presihajoče Cerkniško jezero.

Poleg samega kosila, uživanju ob razgledu in možnosti spuščanja s padalom, vam koča nudi tudi namestitev (prenočitev) v dvoposteljnih sobah (12 ležišč) in v treh skupnih spalnicah (z 20-imi ležišči).

Obdobje Urnik
od 1.3. do 31.10. delovnik od 10. - 19. ure

sobota, nedelja in prazniki od 7. - 18** . ure.

od 01.11 do 28.02 / 29.02* sobota, nedelja in prazniki od 8. - 18. ure

*Leto 2016,2020,2024,2028,2XXX.

** Dne 07.04.2018 je bila koča zaprta po 18 uri, za druge dneve ne vem.

Dostop[uredi | uredi kodo]

Do koče pridemo iz Cerknice čez Gradišče do planinskega doma, ki je malo po vrhom, hoja pa bo trajala uro in pol. Peš pot je dobro markirana, markacije pa najdete med hišami ob glavni cerkniški cesti proti Ložu. Ko pridete čez most in mimo salona pohištva tovarne Brest, še pred gostilno Peščenk zavijete levo in po stranski asfaltirani cesti spet v levo. Le nekaj korakov naprej boste zasledili kažipot za Slivnico in nato planinske markacije, nato pa desno po pobočju navzgor. Pot je ves čas dobro vidna in primerno označena. Sprva je pot dokaj strma, ko zavijemo desno pa postane položna; kmalu se prikaže pogled na Cerkniško polje, Cerknico in znamenito presihajoče Cerkniško jezero.

Do koče pa je možno priti tudi z avtomobilom, po makadamski cesti. v Cerknici morate za kažipotom Begunje, blizu bivše gostilne Žajfnca, kjer je štab slovitega cerkniškega pustovanja, boste poiskali kažipot za Slivnico, ki pa vas vodi do samega vrha. Pot je dolga 8 km, cesta je lahko prevozna v vseh letnih časih. Primerna je tako za motoriste kot jahače in avtomobile.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]