Destilirana voda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Aqua Distillata (Real Farmacia Madrid).

Destilirana voda (latinsko aqua destillata) tudi prekapana voda je voda brez ionov, elementov v sledovih in nečistot, ki so prisotne v vodovodni vodi. V farmaciji, medicini, biologiji in kemiji se pogosto uporablja kot topilo.

Pridobivajo jo iz vodovodne vode s postopkom destilacije; voda se najprej upari, nato pa zopet utekočini. Destilirana voda lahko vsebuje manjše količine lahko hlapnih nečistot.

Pridobivanje[uredi | uredi kodo]

Destilacija na konvencionalni način je zaradi velikih energetskih porab precej drag postopek. Z uporabo obnovljive energije, kot je na primer sončna energija, so stroški veliko nižji. V vsakdanji uporabi se pogosto uporablja demineralizirana voda, ki ni tako temeljito očiščena. Slednja se pridobiva s pomočjo ionskih izmenjevalcev. Za pridobivanje prečiščene vode se uporablja tudi postopek reverzna osmoza, ki daje vodi podobne kakovosti kot destilacija.

Učinek na telo[uredi | uredi kodo]

Tudi dolgoročno uživanje destilirane vode nima škodljivih posledic za telo, saj se popita voda v želodcu hipoma pomeša z želodčnim sokom. Ko pride v stik s celicami organizma, torej nima več osmotskega učinka nanje. Koža in sluznica, ki prideta v stik z destilirano vodo, sta odporni na osmotski učinek. Edino nevarnost za telo predstavlja destilirana voda, če pride neposredno v krvni obtok (npr. z infuzijo). V tem primeru krvne celice počijo (pride do hemolize) zaradi hipotoničnosti destilirane vode; manjši osmotski tlak destilirane vode povzroči vdiranje vode v celice do te mere, da celične membrane počijo.