CouchSurfing

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

CouchSurfing je globalna skupnost, ki jo združuje izmenjava gostoljubnosti in želja po socialnem mreženju. Spletna stran zagotavlja platformo za omogočanje "surfanja" članov na kavču z bivanjem pri gostitelju doma ali pridružitev raznovrstnim dogodkom.

Do januarja 2013 je bilo več kot 5,5 milijona registriranih profilov na CouchSurfing platformi. CouchSurfing predstavlja več kot 97.000 edinstvenih mest v 250 državah.

"kavč surfanje" (angl. couchsurfing) je neologizem, ki se nanaša na prakso gibanja iz ene prijateljeve hiše do druge in spanjem v kakršnem koli rezervnem prostoru, ki je na voljo. Torej temelji na tem, da lahko nudiš svojo posteljo, kavč ali pa kar prostor na tleh tujcem brezplačno. Na splošno to traja nekoliko dni preden se oseba odpravi do naslednjega gostitelja.

Z CouchSurfingom je potovanje po svetu olajšano predvsem mladim željnim po spoznavanju novih kultur in običajev. Komunikacija je omogočena preko sistema spletnega mesta, ki vsebuje vse pomembne elemente socialnega omrežja in je primerljiv z ostalimi sistemi kot so na primer Facebook ali Myspace.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zamisel je za to omrežje dobil Casey Fenton leta 1999 po njegovem obisku Islandije. Brezplačno nočitev je pridobil tako, da je naključnim Islandskim študentom poslal elektronsko pošto v kateri jih je naprošal k temu, da bi mu ponudili nočitev. Odziv je bil pozitiven in v kratkem času mu je bilo poslanih mnogo ponudb. Od ideje do implementacije je preteklo 4 leta in tako je leta 2003 bila ustanovljena spletna stran »www.couchsurfing.org«. Ustvaril je omrežje za preprostejšo komunikacijo med iskalci in ponudniki nočitev s katerim je bilo omogočeno 1,7 milijona tako imenovanih »kavčanj«. Omrežje je prav tako omogočilo 1,9 milijona novih prijateljstev.

Uporabnost[uredi | uredi kodo]

Je kot vsako drugo socialno omrežje in ponuja podobne komunikacijske rešitve, le da se tu vsaka komunikacija vrši z namenom iskanja/oddajanja prenočišča po svetu. Skupnosti se novi člani pridružijo tako, da si enostavno ustvarijo svoj račun na spletnem mestu. Ko to naredijo, morajo označiti koliko popotnikom lahko nudijo prenočišče in za kako dolgo, ter morebitne opombe.

Varnost[uredi | uredi kodo]

Želja po zagotavljanju varnosti za člane CouchSurfing skupnosti je pripeljala do uvedbe sistema priporočanja (angl. referencing). Ta priporočila so v korist vsem članom skupnosti, saj z njimi lažje najdejo ustreznega gostitelja. Pri izbiri kraja bivanja, se večina odloča glede na priporočila, saj pokažejo realistično stanje tega kraja. Prav tako lahko vsak gostitelj pregleda priporočila tistega, ki želi izkoristiti njegovo ponudbo. Omejitev oddaje priporočila je le ta, da ga ne moreš oddati za nekega gostitelja, če nisi bival pri njemu. Ko se nekdo prijavi za bivanje pri nekem gostitelju, se ustvari status bivanja, katerega na koncu uredi gostitelj in pripiše ali je ta oseba pravzaprav prebivala tam kot po dogovoru, ali ne.

Sestava priporočila:

  • kratek tekst
  • podan uporabniški vtis
  • ocena (pozitivno, nevtralno, negativno)

Uporabniki[uredi | uredi kodo]

Uporabniki se med seboj zelo razlikujejo, čeprav imajo vsi eno skupno željo. Glede na povzetek iz raziskave Wilsona in Richardsa, obstajata dva glavna tipa teh popotnikov. (Wilson, Richards, 2006)

Prvi tip uporabnikov[uredi | uredi kodo]

Želijo iskusiti največ v najkrajšem času. So pripravljeni na nove izkušnje in eksperimentiranje.

Drugi tip uporabnikov[uredi | uredi kodo]

So vbistvu turisti, ki so v iskanju sprostitve in jih razne drugačne stvari ne zanimajo. Iščejo le mesto kje lahko v miru prespijo, potem pa gredo naprej.

Povprečna starost članov CouchSurfing skupnosti je 27 (Brassaw, 2009). Sestavljajo jo predvsem študenti, bolj natančno študenti druge in tretje študijske stopnje. Ravno ta sestava skupnosti omogoča nova spoznanstva po svetu.

Člani se lahko prostovoljno registrirajo in vključijo v skupnost, ter da tako pokažejo nek nivo zanimanja za poslanstva skupnosti, zato pa so tisti, ki bi samo radi izkoristili zastonj prenočišče, kritizirani. Novi uporabniki se seveda ne bodo držali smernic skupnosti, da povabijo tudi v svoj dom katerega od članov, saj ko se prvič srečajo s tem, ne znajo in ne vedo kako bi neznanca sprejeli, ter kaj je za to potrebno. (CiCi Siyue Liu, 2011)

Ambasadorji[uredi | uredi kodo]

Aktivni člani, ki prispevajo veliko k skupnosti, se lahko prijavijo na mesto ambasadorjev. Ambasadorje spodbujajo, da postanejo nekakšni vzorniki ostalim in širijo besedo o skupnosti. Dodatno lahko pozdravljajo nove člane, pomagajo pri vprašanjih, organizirajo in promovirajo dogodke, in so večinoma krat prvi kontakt za člane. (CiCi Siyue Liu, 2011) Status ambasadorja je nakazan z oranžno zastavico na njihovi osebni strani. Čeprav je to program spoštovanja, se ambasadorji borijo, da bi dosegli in pridobili ta status, ter ga zelo cenijo.

Odlomek iz ambasadorskih smernic v njihovi skupini: »Bili ste izbrani za sodelovanje v tem programu zaradi vaše predanosti skupnosti CouchSurfing in njenim načelom. Naredimo CouchSurfing najboljšo, najbolj življenje spreminjajočo izkušnjo za vse.« (CouchSurfing, 2011) Ambasadorji obravnavajo vse člane civilizirano, s spoštovanjem in razumevanjem. So diplomatski in sočutni. Se premišljeno odločajo in uporabljajo dobro presojo. Kot ambasadorji so izpostavljeni tudi raznim konfliktom, ki se občasno pojavijo med člani.

Komunikacija[uredi | uredi kodo]

CouchSurfing skupnost je jasno določila svoje cilje. Želijo mednarodno mrežo ljudi in krajev, ustvarjanje izobraževalnih izmenjav, kolektivno zavest, širjenje strpnosti in omogočanje kulturnega razumevanja. (CouchSurfing, 2010) Internet služi povezovanju čim več ljudi. Čeprav je bila CouchSurfing spletna stran ustvarjena, da bi omogočala komunikacijo med geografsko oddaljenimi popotniki, je postala ključno mesto, kjer se informacije izmenjujejo in ustvarjajo. Spletna stran je sestavljena iz treh glavnih področij, kjer se informacije izmenjujejo. • informacij priskrbljenih iz strani osebja • osebnih strani uporabnikov • razpravljalnih forumov lokalnih skupin

Možno je tudi pošiljanje elektronske pošte preko strežnika. Informacije podane iz strani osebja, ki predstavljajo pomembna načela skupnosti so na voljo vsem obiskovalcem. Ta načela vsak nov član prevzame kot nekakšna pravila skupnosti. Osebne strani uporabnikov predstavljajo njihovo realno podobo ostalim članom v sistemu. Ponazarjajo uporabnikovo stopnjo identifikacije z načeli skupnosti. Sistem prav tako spremlja koliko obiskov je osebna stran dobila. Ti obiski pa se znatno povečajo ob povečanem številu prijateljstev, tako kot na ostalih socialnih omrežjih. Ob registraciji se lahko tudi prijaviš na prejemanje avtomatskih elektronskih sporočil. Ta sporočila se pošljejo prebivalcev kraja, za katerega je povečano število iskalcev prenočišča. CouchSurfing nas tudi obvešča o raznih pogovorih, ki se dogajajo na spletnih straneh krajev, katere smo si dodali pod priljubljene.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

CouchSurfing uporabniki so praktično po vsem svetu, celo na Antarktiki in govorijo najmanj 300 različnih jezikov.

Primerjava CouchSurfing z airbnb[uredi | uredi kodo]

V primerjavi z Couchsurfing, je bivanje z Airbnb plačljivo, je pa običajno z Airbnb lažje dobiti bolj poceni prenočišče na raznoraznih elitnih lokacijah. V najem se dobi prava soba, s katero imamo lahko več prostosti in nismo zavezani na en preprost kavč. Odzivnost je pri Airbnb neverjetno hitrejša, saj se pri tem omrežju gre za denar in če se ne oglasiš 2 do 3 dni, si na izgubi. To je pri CouchSurfing drugače in si ponudniki vzamejo čas za odgovor. Pri Airbnb ni kontakta z domačinom, ki bi te popeljal okoli in ti predstavil lokalne posebnosti. Imaš na voljo le svojo sobo ali stanovanje in nimaš kontaka s tistim, kateri ti je dal to v najem.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]