Ciplji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ciplji

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Red: Mugiliformes
Berg, 1940
Družina: Mugilidae
Cuvier, 1829
Rodovi

Agonostomus
Aldrichetta
Cestraeus
Chaenomugil
Chelon
Crenimugil
Joturus
Liza
Moolgarda
Mugil
Myxus
Neomyxus
Oedalechilus
Rhinomugil
Sicamugil
Valamugil
Xenomugil

Ciplji (znanstveno ime Mugilidae) so družina morskih rib, ki je razširjena v obalnih vodah zmernega in tropskega pasu, pogosto pa zaidejo tudi v reke[1]. Družina obsega okoli 80 vrst v 17 rodovih.

Za ciplje je značilno, da imajo dve ločeni hrbtni plavuti, s krajšo bazo sprednje. Ta vsebuje 1-5 trdih plavutnic. Prsne plavuti ležijo tik za škržnim poklopcem. Telo cipljev je čokato, bočno rahlo stisnjeno, pokrivajo pa ga velike, navadno cikloidne luske, ki segajo tudi na glavo. Na njej so velika končna usta, v katerih imajo nekatere vrste zobe, nekatere pa ne. Nekatere vrste imajo nad očesom posebno maščobno gubo[2]. Za ciplje je značilno tudi, da nimajo pobočnice[1].

Ciplji so dobri in hitri plavalci, navadno pa se, kot ostale pelaške ribe, zadržujejo v jatah. Hranijo se večinoma z nitastimi algami, pa tudi z raznimi talnimi nevretenčarji. Drstijo se spomladi v obalnih predelih morja.

Gospodarsko so izjemno pomembna družina, v obalnih predelih pa so zanimivi tudi za športne ribiče.

Ciplji v Sredozemskem morju

Reference in viri[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Johnson, G.D.; Gill, A.C. (1998). Paxton, J.R.; Eschmeyer, W.N. (ur.). Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press. str. 192. ISBN 0-12-547665-5.
  2. Povž M.; Boris Sket (1990). Naše sladkovodne ribe. Ljubljana: Mladinska knjiga.