Cianobakterije

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Cianobakterije

Uvod[uredi | uredi kodo]

Spadajo v kraljestvo bakterij, ampak imajo svojo lastno deblo, kar je določeno glede na njihov metabolizem, sposobne so fotosinteze, torej si lahko same proizvajajo hrano. S to lastnostjo so te bakterije spremenile ozračje Zemlje. Gre za zelo razširjeno bakterijo, ki jo lahko najdemo povsod: v puščavah, v vodah (tako slani, kot sladki vodi), na Antarktiki na skalah. Pojavljajo se kot celice v planktonski obliki, sposobne so tvoriti biofilm, nekatere tudi spore, kar jim omogoča preživetje v ekstremnih okoliščinah.

Metabolizem[uredi | uredi kodo]

Kot že prej omenjeno so sposobne fotosinteze - iz ogljikovega dioksida pretvarjajo na kromoplastih s pomočjo glukoze ogljikov dioksid v kisik in vodo. Nekatere cianobakterije so sposobne vezati dušik iz zraka in ga vezati v, za rastline uporabne nitratne spojine, kar pospeši rast rastlin. Znanstveniki v podjetju Algenol so odkrili postopek, pri katerem cianobakterije ustvarjajo etanol, kar bi lahko rešilo svetovno naftno krizo.

Mikrobiologija[uredi | uredi kodo]

Cianobakterije so lahko različnih oblik, velikosti in barv. Večinoma so nepatogeni organizmi, nekatere bakterije pa sproščajo toksine, če se preveč razmnoži lahko škodi drugim organizmom, če je vrsta takšna da sprošča toksine.


Rdeča sluzasta alga[uredi | uredi kodo]

Gre dejansko za cianobakterijo, ki jo prepoznamo v akvariju, kot rdečo formacijo alg. Alge oz. bakterije se pod ustreznimi pogoji hitro množijo, na kar lahko v akvariju vpliva podaljšan čas svetlobe, velika koncentracija fosfatov in nitratov v akvariju.