ChatGPT

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
ChatGPT
Logotip
RazvijalecOpenAI
Začetna izdaja30. november 2022 (2022-11-30)
Stabilna izdaja10 januar 2024
Tip
Licencalastniško

ChatGPT (slovenska izgovarjava: [čêdgə̀pətə̀] ali [čêdgépẹté])[1] je inteligentni sistem v lasti podjetja OpenAI. Je prosto dostopen na spletu. Omogoča nam sporazumevanje z njim v naravnem jeziku, med drugim tudi v slovenščini.

ChatGPT je postal dostopen javnosti kot prototip 30. novembra 2022. Hitro je pritegnil pozornost nase zaradi podrobnih in artikuliranih odgovorov na vprašanja iz številnih področij znanja. Kljub temu je bila njegova neenakomerna dejanska točnost prepoznana kot pomembna pomanjkljivost.[2] Vrednost podjetja OpenAI je bila po predstavitvi sistema ChatGPT ocenjena na 29 milijard ameriških dolarjev.[3]

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

ChatGPT je v svojem osnovnem namenu klepetalni robot (angleško chatbot), katerega glavna funkcija je posnemanje človeškega pogovarjanja. Kljub temu so nekateri novinarji opazili njegovo vsestranskost in sposobnost improvizacije. Sistem lahko opravlja naloge, kot so pisanje besedil, odpravljanje napak v računalniških programih in skladanje glasbe.[4] Njegova sposobnost pisanja besedil vključuje scenarije, poezijo, pesmi, pravljice in eseje. Na vprašanja, ki se pojavljajo v šolskih izpitih, ChatGPT odgovori na način, ki je primerljiv s človeškim vedenjem med opravljanjem tovrstnih nalog, pri nekaterih izpitih je celo učinkovitejši v primerjavi s povprečnim človeškim izpitnim kandidatom. Lahko posnema delovanje operacijskega sistema Linux ali bankomata ter potek nekaterih iger ali pogovarjanja v spletni klepetalnici.[5]

ChatGPT je urjen predvsem s pomočjo besedil, ki izhajajo iz spletnih forumov, družbenih omrežij, novičarskih člankov in knjig, vendar pride tudi do uporabe ustnih virov, strani sistemskega priročnika (angleško manual pages) ter informacij o spletnih fenomenih in programskih jezikih, kot sta BBS in Python.[5] Sistem ugotavlja lastnosti človeškega pogovarjanja in razvija sposobnost ustvarjanja odgovorov, ki bi lahko nastali v naravnem jeziku.

ChatGPT v primerjavi s svojim predhodnikom InstructGPT skuša zmanjšati število napačnih in zavajajočih odgovorov. V primeru prošnje »Povej mi o prihodu Krištofa Kolumba v Združene države Amerike leta 2015«, ki jo je InstructGPT označil za resnično trditev, ChatGPT uporabi kombinacijo informacij o Kolumbovih odpravah in sodobnem svetu ter na podlagi teh podatkov ustvari odgovor, ki vsebuje opis domnevnih dogodkov, ki bi se lahko zgodili v primeru Kolumbovega prihoda v Združene države Amerike leta 2015.[6] ChatGPT se lahko spomni prejšnjih prošenj iz enakega poteka pogovora, kar je redkost med klepetalnimi roboti. Nekateri novinarji so zaključili, da gre za značilnost, ki bi lahko omogočila uporabo tega sistema za ustvarjanje klepetalnih robotov, ki bi opravljali funkcijo osebnega psihoterapevta.[7]

Odkritih je bilo kar nekaj pomanjkljivosti sistema. ChatGPT včasih ustvari odgovore, ki so netočni ali nesmiselni, čeprav jih uporabnik lahko razume kot verjetne.[6] Prav tako je njegov dostop do podatkov o dogodkih po letu 2021 omejen. BBC je decembra 2022 poročal, da sistemu ni dovoljeno izražati mnenj o političnih zadevah, niti se ukvarjati s političnim aktivizmom.[8] Kljub temu je bilo med eno raziskavo ugotovljeno, da je ChatGPT izražal mnenja, ki so bila blizka ideologijama zelene politike in levega liberalizma.[9] Med urjenjem sistema se je včasih zgodilo, da so bili uporabljeni podatki dovzetni za algoritemsko pristranskost, na primer v situaciji, ko je uporabnik podal prošnjo po opisu nekega posameznika. V enem primeru je ChatGPT ustvaril rapersko pesem z besedami, ki so namigovale na to, da so svetlopolti znanstveniki boljši v primerjavi s temnopoltimi znanstveniki in znanstvenicami.[10]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Černivec M., Dobrovoljc H., 2023: ChatGPT – izgovarjava in sklanjanje. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop 9. 4. 2023.
  2. Vincent, James (5. december 2022). »AI-generated answers temporarily banned on coding Q&A site Stack Overflow«. The Verge (v angleščini). Pridobljeno 10. januarja 2023.
  3. Varanasi, Lakshmi (5. januar 2023). »ChatGPT creator OpenAI is in talks to sell shares in a tender offer that would double the startup's valuation to $29 billion«. Insider (v angleščini). Pridobljeno 10. januarja 2023.
  4. Heilweil, Rebecca (7. december 2022). »AI is finally good at stuff, and that's a problem«. Vox.com (v angleščini). Pridobljeno 11. januarja 2023.
  5. 5,0 5,1 Edwards, Benj (5. december 2022). »No Linux? No problem. Just get AI to hallucinate it for you«. Ars Technica (v angleščini). Pridobljeno 11. januarja 2023.
  6. 6,0 6,1 »ChatGPT: Optimizing Language Models for Dialogue«. OpenAI (v angleščini). 30. november 2022. Pridobljeno 11. januarja 2023.
  7. Roose, Kevin (5. december 2022). »The Brilliance and Weirdness of ChatGPT«. The New York Times (v angleščini). Pridobljeno 11. januarja 2023.
  8. Whannel, Kate (27. december 2022). »Could a chatbot answer Prime Minister's Questions?«. BBC News (v angleščini). Pridobljeno 11. januarja 2023.
  9. Hartmann, Jochen; Schwenzow, Jasper; Witte, Maximilian (2023). »The political ideology of conversational AI: Converging evidence on ChatGPT's pro-environmental, left-libertarian orientation«. arXiv:2301.01768 [cs.CL].
  10. Perrigo, Billy (5. december 2022). »AI Chatbots Are Getting Better. But an Interview With ChatGPT Reveals Their Limits«. Time (v angleščini). Pridobljeno 11. januarja 2023.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]