Cesar Šun

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Cesar Šun
Portret
Rojstvo23. stoletje pr. n. št.
Smrt2184 pr. n. št.
Shanxi[d]

Šun (tradicionalna kitajščina: ; pinyin: Shùn) bil je vladar starodavne kitajske,od katerega vlada je bila najdaljša v kitajski zgodovini.

Življenje Šuna[uredi | uredi kodo]

Njegovo predniško ime je(姓)Jao(姚),ime klana (氏)je Jouju (有虞),rojstveno ime Čonghua (重華),Veliki Šun (大舜) ali Da Šun.

Pod velikim modrecem kraljem Jaom,je bil imenovan Šun zaporedoma minister,vodja in regulator ter nato načelnik štirih goratih vrhov,in dal vse zadeve v pravilno uredbo v roku treh let.Jao je bil tako navdušen,da je imenoval Šuna za svojega naslednika na prestolu.Po prevzetju prestola je Šun daroval darila naravi.Šun je razdelil zemljo v dvajset provinc,v vsaki en veliki oltar na provinški gori.Pod njegovo vlado je bil Ju veliki imenovan za glavnega ministra,ki se je ukvarjal z vodami in zemljo. Šun je postal kralj v 30,vladal skupaj z Jaom za 30 let,in vladal sam 50 let po smrti Jaa,potem je Šun umrl. Ime matere Šuna je bilo Vo deng (握 登),in njegov rojstni kraj je bil Jao šu (姚 墟).

Zapisane zgodbe[uredi | uredi kodo]

Šun

Legenda pravijo,da je Šunova prava mati umrla,ko je Šun bil še zelo majhen.Njegov oče je bil slep. Mačeha Šuan je nato rodila polbrata Šjanga (象).

Ko je postal odrasel, ga je njegova mačeha vrgla iz hiše.Šun je moral živeti sam.Vendar pa zaradi svoje sočutne narave in njegove naravne sposobnosti vodenja,povsod kamor je šel,so ljudje za njim slavili ter mu je uspelo organizirati ljudi,učil jih je prijaznosti drug z drugim po najboljših močeh.Ko je Šun najprej odšel v druge vasi,ki proizvajajo lončarstvo,so lonci postali bolj lepi kot so kdajkoli bili.Ko je Šun šel v ribiško mestece,so ljudje bili v bojih med seboj prek ribolovnih območij,in veliko ljudi je bilo ranjenih ali ubitih v bojih.Šun jih je učil,kako deliti in dodeli ribolovne vire ter kmalu vas je blestela in vse sovražnosti so se prenehale.

Ko je postal modrec Jao star,je bil v stiski,ker je bilo njegovih 9 sinov neuporabnih.zato je vedel,kako preživeti svoje dni samo užival z vini in pesmi.Yao je prosil njegovega uradnega upravljača,da predlaga primernega naslednika.Jao je slišal vaške govorice zato je dal testirati Šuna se na koncu odločil da ga le namesti za naslednika.Čeprav glede na denar,Šun je še vedno živel ponižno. V zadnjem letu vladanja se je Šun odločili,da se poda na turnejo skozi dežele.Ampak na žalost,je nenadoma umrl od bolezni na potovanju v bližini reke Šjang. Šun je tudi znan kot avtor glasbe imenovano Dašao.

Šun negovega sina,Šang jun (商 均),imenoval kot nevrednega za prestol in izbral Ju velikega za naslednika.