Caipirinha

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Caipirinha

Caipirinha (portugalska izgovorjava: [kajpiˈɾĩj̃ɐ]) je brazilska alkoholna pijača. Narejen je iz cachaçae, sladkorja in limete. Cachaça, poznana tudi kot pinga,caninha, ali eno izmed mnogih tradicionalnih imen, je najbolj znana brazilska destilirana alkoholna pijača. Koktejl je pripravljen tako, da sta najprej zmešana sadje in sladkor, nato pa dodano še žganje. Navadno je pripravljen v kozarcu, ali večjem vrču, iz katerega se ga naliva v posamezne kozarce. Postrežemo ga z ledom.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Čeprav je dandanes znano, da naj ne bi zares vedeli iz koder pravzaprav izvira Caipirinha, večina ljudi verjame, da njegova zgodovina sega nekje v leto 1918, v državo São Paulo. Prvotno pripravljen koktejl z limeto, medom in česnom, naj bi bil namenjem bolnikom španske gripe, še danes pa se ga množično uporablja kot zdravilo prehlada. S časom so koktejlu nehali dodajati med in česen ter namesto njiju uporabili nekaj žličk sladkorja, da bi se izognili kislosti limete. Na koncu, so začeli dodajati še led, namenjen olajšanju pekočega občutka v grlu. Caipirinha je najmočnejši nacionalni koktejl v Braziliji. Prodaja se ga v skoraj vseh barih, kavarnah, znajde pa se tudi v marsikaterem domu po državi. Včasih praktično nepoznana pijača zunaj države, se je v zadnjih letih razširila tudi v mnoge druge države, njena popularnost pa drastično narašča.

Različice[uredi | uredi kodo]

-Kjub brazilskemu zakonu, ki ime caipirinha dovoljuje samo koktejlom narejenim striktno z limeto, je izraz uporabljen tudi v številnih drugih primerih, ko se zanj uporablja drug sadež (npr. jagodna caipirinha, pasijonkina caipirinha,...).

-Zelo pogosto se uporablja tudi caipifruta, ki je najbolj popularna v Braziliji. Koktejl je pripravljen iz cachaçe, sveže iztisnjenega sadja in ledu. Največkrat se v koktejlu kot sadje uporablja kivi, pasijonka, ananas, limona, grozdje, mango, ali številni drugi sadeži.