Poveljnik Evropskega poveljstva Združenih držav Amerike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani COMEUCOM)

Poveljnik Evropskega poveljstva Združenih držav Amerike (angleško Commander, United States European Command; kratica CDRUSEUCOM) je vrhovni poveljnik vseh ameriških oboroženih sil v Evropi (Evropsko poveljništvo Združenih držav).

Poveljnik Evropskega poveljstva Združenih držav je v teoriji podrejen vrhovnemu poveljniku zavezniških sil v Evropi (SACEUR), toda ker je le-ta po dogovoru Američan (pripadnik oboroženih sil ZDA), združeni načelniki štabov postavijo za obe funkciji enega generala, ki hkrati poveljuje dvema poveljstvoma, ki sta povezani. V praksi pomeni, da ta general poveljuje samemu sebi, saj je kot SACEUR nadrejen funkciji CDRUSUCOM, ki jo tudi opravlja.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Poveljništvo je bilo ustanovljeno leta 1952 za potrebe koordinacije enot oboroženih sil ZDA v Evropi. Ker je SACEUR zmeraj Američan, hkrati opravlja še dolžnost CDRUSEUCOMa. Do 24. oktobra 2002 se je položaj imenoval Commander in Chief, United States European Command (COMUSEUCOM oz. COMEUCOM), dokler niso na ukaz Donalda Rumsfelda spremenili vse Commander in Chief v Commander.

Seznam poveljnikov[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]