Broken Sword

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Broken Sword
Zvrstpokaži-in-klikni
pustolovščina
RazvijalciRevolution Software (v sodelovanju z Sumo Digital leta 2006)
KreatorjiCharles Cecil
OkoljeAndroid, Game Boy Advance, iOS, Linux, Mac OS, Nintendo DS, Nintendo Switch, Palm OS, PlayStation, PlayStation 2, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii, Windows, Windows Mobile, Xbox, Xbox One
Prva izdajaBroken Sword: The Shadow of the Templars
30. september 1996
Zadnja izdajaBroken Sword 5: The Serpent's Curse
5. december 2013

Broken Sword je serija pustolovskih video iger razvijalcev Revolution Software. Igre se vrtijo okoli pustolovščin Georgea Stobbarta, rojenega v Idahu, in Nicole Collard, ženske iz Pariza v izmišljenih zgodbah na osnovi zgodovine. Prvi dve igri (Broken Sword: The Shadow of the Templars in Broken Sword II: The Smoking Mirror) v seriji sta 2D, tretja in četrta (Broken Sword: The Sleeping Dragon in Broken Sword: The Angel of Death) pa 3D. Leta 2009 je Revolution izdal režiserjev rez prve igrice, imenovan Broken Sword: The Shadow of the Templars - Director's Cut, in leta 2010 inačico druge, imenovane Broken Sword: The Smoking Mirror - Remastered.

Uradne igre[uredi | uredi kodo]

Broken Sword: The Shadow of the Templars (1996)[uredi | uredi kodo]

Naslovnica pustolovščine 'Broken Sword: The Shadow of the Templars za PC

Prva igra v seriji je bila izdana 30. septembra 1996. Virgin Interactive je bil založnik po vsem svetu. George Stobbart je američan, ki je na počitnicah v Parizu v jeseni. Zgodba se začne ko George sedi pred majhno kavarno, in kar naenkrat v njo prileti moški oblečen v klovna in zasadi bombo, ki potem ekslodire in skoraj ubije Georga. Eksplozija ubije nekega starega moža, Plantarda, in se George zato odloči, da bo ugotovil kdo je ta klovn, a pri tem spozna foto-novinarko, Nicole Collard. Skupaj se vpleteta v pustolovščino okoli sveta, ki vključujejo zarote, kulte in umore, ki se vsi vrtijo okoli Templarjev.

Igra, ki je bila tržno in kritično uspešna[1], je bla v Združenih državah Amerike izdana kot Circle of Blood.

Igra je kasneje bila izdana tudi na PlayStationu, Game Boy Advancu, in mobilnem telefonu

Broken Sword: The Shadow of the Templars - Director's Cut (2009)[uredi | uredi kodo]

Naslovnica pustolovščine Broken Sword: The Shadow of the Templars - Director's Cut za Wii

Režiserjev rez je posodabljena verzja prve Broken Sword igre, ki jo je izdal Ubisoft, in je bil izdan na Wii-u in Nitendo DS-u v marcu 2009.[2]

Igra vključuje dodatno zgodbo, v kateri igraš kot Nicole Collard, ki mora ugotoviti kdo je umil naciolnalnega heroja, Piera Charsona, in ugotoviti resnico o svojem očetu. Vključuje tudi ročne ilustracije in animacije, ki jih je narisal Dave Gibbons.

Januarja 2010 je bil Direktorjev rez izdan na iPhoneu in iPodu. Maja 2010 je bil izdan na iPadu, in 2. septembra na osebnem računalniku.

Broken Sword II: The Smoking Mirror (1997)[uredi | uredi kodo]

Naslovnica pustolovščine Broken Sword II: The Smoking Mirror

Druga igra je bila izdana leta 1997, katera se začne, ko George Stobbart vidi ugrabitev njegove punce, Nicole Collard. Zato mora George rešiti svojo punco in priti do dna majske skrivnosti. Je tudi edina igra v seriji, ki se ne vrti okoli Templarskih skrivnosti.

Broken Sword: The Smoking Mirror - Remastered (2010)[uredi | uredi kodo]

Naslovnica pustolovščine Broken Sword: The Smoking Mirror - Remastered

Broken Sword: The Smoking Mirror - Remastered je obnovljena verzija originala, izdana decembra 2010 za Apple iOS (kasneje za PC in Mac OS X).

Igra vključuje nove interaktivne stripe, ki jih je narisal Dave Gibbons, ter nove obrazne animacije, izboljšano grafiko, HD zvok, sistem z namigi, dnevnik in dosežke.

Broken Sword: The Sleeping Dragon (2003)[uredi | uredi kodo]

Naslovnica pustolovščine Broken Sword: The Sleeping Dragon

Broken Sword: The Sleeping Dragon, izdana leta 2003, je tretja igra v seriji. Na začetku igre, George in Nico nista več skupaj, ampak kasneje ugotovita, da odkrivata isto skrivnost. Zato morata še enkrat skupaj rešiti svet.

Broken Sword: The Angel of Death (2006)[uredi | uredi kodo]

Naslovnica pustolovščine Broken Sword: The Angel of Death

'Broken Sword: The Angel of Death, izdana leta 2006, je četrta igra v Broken Sword seriji. Po dogodkih v tretji igri, je George padel v krizo, ker mu ne gre dobro v službi, ampak ko se v njegovo življenje pojavi Anna-Marija, ponovno gre na pustolovščino po celem svetu.

Igra je v Severni Ameriki bila izdana kot Secrets of the Ark: A Broken Sword Game.

Prvič v seriji, lahko glasbo v igri kupiš na iTunes.

Neuradne igre[uredi | uredi kodo]

Broken Sword 2.5: The Return of the Templars (2008)[uredi | uredi kodo]

Naslovnica neuradne pustolovščine Broken Sword 2.5: The Return of the Templars

Leta 2008 je skupina oboževalcev Broken Sworda, mindFactory, izdala neuradno pustolovščino, Broken Sword 2.5: The Return of the Templars, ki so jo naredili sami.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »Broken Sword Review«. Bright Hub. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. marca 2012. Pridobljeno 24. decembra 2011.
  2. Ubi.com, Ubisoft - Broken Sword