Boggle

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Boggle je besedna igra, ustvaril jo je Allan Turoff, licenco zanjo pa imata podjetji Parker Brothers in Hasbro. Igra se igra z igralnimi kockami, ki imajo na ploskvah črke.

Pravila[uredi | uredi kodo]

Šestnajst kock s črkami se naključno premeša in postavi na igralno ploščo, nakar igralci iščejo besede na mreži velikosti 4x4. Čas je običajno omejen na tri minute, meri pa se s peščeno uro.

Cilj igre je najti in zapisati čim več besed s tremi ali več črkami. Besede morajo biti sestavljene iz sosednjih črk v katerikoli smeri, vodoravno, navpično ali diagonalno. Iste kocke (oz. črke) v besedi ne smemo uporabiti dvakrat.

Dovoljene besede so običajno besede iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika - v kateremkoli številu (ednini, dvojini, množini) in kateremkoli času. Lastna imena niso dovoljena.

Besede so točkovane glede na dolžino:

Dolžina Točk
3 1
4 1
5 2
6 3
7 5
8+ 11

V igri v angleškem jeziku črka Q ni samostojna pač pa ima kocko s kombinacijo Qu, saj v angleščini črki Q praktično vedno sledi U. Posledično so kljub 16 kockam (vsaj teoretično) sestavljive tudi besed s sedemnajstimi črkami: inconsequentially, quadricentennials in sesquicentennials.

Igra obstaja tudi v različici z mrežo 5x5, pa tudi v elektronski in spletni različici.

Za razliko od igre Scrabble ne obstajajo mednarodna tekmovanja in združenja.

V slovenščini obstaja poleg originalne igre tudi praktično enaka igra z imenom Goflja[1]. Točkovanje je nekoliko drugačn: 3 črke - 1 točka, 4 črke - 3 točke, 5 črk - 6 točk, 6 črk - 10 točk, 7 ali več črk - 15 točk.

Razpored črk v slovenski različici[uredi | uredi kodo]

1 2 3 4 5 6
kocka 1 A D J O P T
kocka 2 A C I R U Z
kocka 3 E F N O V Ž
kocka 4 B E O R S Ž
kocka 5 A E L M S Ž
kocka 6 A E K L O V
kocka 7 A B E K R V
kocka 8 A B H J N U
kocka 9 C E G I M T
kocka 10 Č D I M O Z
kocka 11 A D F L O S
kocka 12 A C E N P U
kocka 13 Č E I N P T
kocka 14 C E H I M U
kocka 15 A B E G L S
kocka 16 A I K R Š V

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]