Bodegón

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bodegon neznanega španskega slikarja, ki prikazuje večino pogosto uporabljenih motivov: Kuhinjski prizor; 1610–25, 105 × 125 cm, Rijksmuseum.

Izraz bodega v španščini lahko pomeni 'shramba', 'taverna' ali 'vinska klet'. Izpeljanka bodegón je ojačevalnik, ki se nanaša na veliko bodego, običajno na slabšalni način. V španski umetnosti je bodegón tihožitje, ki prikazuje predmete shrambe, kot so živila, divjačina in pijača, pogosto razporejene na preprosti kamniti plošči, in tudi slika z eno ali več figurami, vendar s pomembnimi elementi tihožitja, običajno v kuhinji ali gostilni. Nanaša se tudi na predmete preprostega življenja ali vsakdanje predmete, ki so lahko poslikani s cvetjem, sadjem ali drugimi predmeti za prikaz slikarjevega mojstrstva.[1]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Klasična stenska slika trompe l'oeil v Pompejih (Narodni arheološki muzej v Neaplju)

Začenši z barokom so takšne slike postale priljubljene v Španiji v drugi četrtini 17. stoletja. Zdi se, da se je tradicija slikanja tihožitij začela in je bila veliko bolj priljubljena pri sodobnih flamskih in nizozemskih umetnikih (Belgija in Nizozemska danes) kot v južni Evropi. Severnjaška tihožitja so imela veliko podzvrsti; del zajtrka so dopolnili trompe l'oeil, cvetlični šopek in vanitas. V Španiji je bilo veliko manj pokroviteljev za tovrstne stvari, vendar je postala priljubljena zvrst, ki je vsebovala nekaj predmetov hrane in namizne posode, položenih na mizo. Čeprav danes velja za španski izum, je bila klasična predstavitev sadja na kamniti plošči trompe l'oeil pogosta v starem Rimu.

Španska baročna tihožitja so bila pogosto stroga; razlikovala so se od flamskih baročnih tihožitij, ki pogosto vsebujejo tako bogate bankete, obdane z okrašenimi kot razkošne predmete s tkanino ali steklom. Pri bodegonih so divjad pogosto mrtve živali, ki še čakajo na odiranje. Sadje in zelenjava sta nekuhana. Ozadja so mračni ali navadni leseni geometrijski bloki, ki pogosto ustvarjajo nadrealistični pridih. Tako nizozemska kot španska tihožitja so pogosto imela moralni element vanitas. Njihova strogost, podobna temačnosti nekaterih španskih planot, nikoli ne posnema čutnih užitkov, obilice in razkošja številnih severnoevropskih tihožitij.

Velázquezove slike Vodonosec iz Sevilje, Starka pri peki jajc in Kosilo, so pogosto opisane kot bodegone[2][3] zaradi umetnikove upodobitve kozarcev in hrane. Nekateri ljudje zavračajo to uporabo izraza in jih namesto tega imenujejo mešanica žanrskega slikarstva v slogu Bamboccianti in tihožitja.

Motivi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Johnson, Paul. Art: A New History, Weidenfeld & Nicolson, 2003, p. 353.
  2. Encyclopædia Britannica article on Velasquez does so.
  3. As does this dictionary of art terms: Lucie-Smith, Edward (1984). The Thames and Hudson Dictionary of Art Terms. London: Thames and Hudson. str. 32. ISBN 9780500233894. LCCN 83-51331

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Predstavnosti o temi Bodegones v Wikimedijini zbirki