Billboard

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Billboard  
BillboardLogo2013.svg
Disciplinaindustrija zabave
Jezikangleščina
UrednikMike Bruno
Predhodni urednikiTony Gervino, Bill Werde, Ken Schlager
Podrobnosti publikacije
William Donaldson, James Hennegan
Prva izdaja1. november 1894
IzdajateljLynne Segall
PodjetjeEldridge Industries
SedežZdružene države Amerike
Pogostost izdajanjatedensko
Skupna naklada17.000 izvodov revije[1]
Indeksacija
ISSN0006-2510
Povezave


Billboard (stilizirano z malo začetnico kot billboard, dobesedno »oglasni pano«) je ameriška poslovna revija, specializirana za področje industrije zabave, predvsem glasbene industrije. Izdajatelj je znan predvsem po tem, da sestavlja tedenske lestvice prodaje glasbe v ZDA, ki so najvplivnejše merilo uspeha v ameriški glasbeni industriji, pa tudi revija kot taka s pripadajočo spletno stranjo je eden najvplivnejših medijev na tem področju.

Kot The Billboard Advertiser sta jo leta 1894 ustanovila William H. Donaldson in James H. Hennegan iz Cincinnatija, sprva je bila namenjena občestvu plakaterjev in drugih zaposlenih v oglaševanju. Donaldson je leta 1900 prevzel še partnerjev delež in preimenoval revijo v The Billboard ter spremenil usmeritev v pokrivanje zabavnih prireditev, kot so sejmi, karnevali, cirkusi, vodvili ipd. Z nekaj inovativnimi prijemi je prevzel organizacijsko vlogo na tem področju, ko je denimo ponudil storitev posredovanja pošte potujočim zabavljačem. V začetku 20. stoletja je vzdrževal tesne stike z vodilnimi agenti, revija pa je kmalu začela poročati tudi o napredku tehnike za snemanje in predvajanje glasbe ter filma. Do konca 1950. let se je specializirala za glasbo in leta 1955 je prvič izšla lestvica singlov Billboard Top 100, ki kot Billboard Hot 100 izhaja še danes.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Media Kit" (PDF). Billboard. Pridobljeno dne 12.10.2017.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Anand, N. (2006). "Charting the Music Business: Magazine and the Development of the Commercial Music Field". V Lampel, Joseph; Shamsie, Jamal; Lant, Theresa (ur.). The Business of Culture: Strategic Perspectives on Entertainment and Media. Series in Organization and Management. Taylor & Francis. str. 139–154. ISBN 978-1-135-60923-8.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]