Benjamin Lee Whorf

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Benjamin Lee Whorf
Rojstvo24. april 1897({{padleft:1897|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:24|2|0}})[1][2][…]
Winthrop[d]
Smrt26. julij 1941({{padleft:1941|4|0}}-{{padleft:7|2|0}}-{{padleft:26|2|0}})[4][1][…] (44 let)
Wethersfield[d]
DržavljanstvoFlag of the United States (1912-1959).svg ZDA
Poklicantropolog, jezikoslovec

Benjamin Lee Whorf (/wɔːrf/; 24. April 1897 – 26. Julij 1941) je bil ameriški lingvist in inženir požarne varnosti. Whorf je tudi zelo priznan kot zagovornik ideje, da razlike med strukturami različnih jezikov izoblikujejo način sprejemanja in razlaganja sveta. To načelo je večkrat imenovano "Sapir–Whorfova hipoteza", po njem in njegovem mentorju Edwardu Sapiru, sam pa jo je imenoval linguistic relativity (slo. Lingvistična relativnost).

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Whorf se je rodil 24. aprila 1879 v Winthrop, Massachusetts. Imel je dva mlajša brata, ki sta postala umetnika, kot njihov oče. Že kot mlad se je ukvarjal z branjem in izvajanjem različnih eksperimentov.

Poklicno življenje[uredi | uredi kodo]

Whorf je bil po poklicu kemični inženir, a se je že mlad začel ukvarjati z lingvistiko. Sprva ga je zanimala biblijska hebrejščina, a se je kmalu preusmeril na domorodne jezike »Mezoamerike«. Mnogi profesionalni učenjaki so občudovali njegovo delo. V letu 1930 je dobil podporo za študij Azteškega jezika Nahuatl.

Delo na Yalu[uredi | uredi kodo]

Predstavitve mnogih vplivnih spisov so ga pripeljale, do sodelovanja z lingvistom Edwardom Sapirom, na univerzi Yale. V tem času je še vedno delal pri Hartford Fire Insurance Company (Zavarovalna družba). Na univerzi je opisal »Hopi« jezike in zgodovinsko lingvistiko Uto-Azteških jezikov, kot nadomestni predavatelj pa je nadomeščal tudi Sapira, med njegovo odsotnostjo.

Zadnja leta[uredi | uredi kodo]

Pozno v letu 1938 je Worf zbolel za rakom. Po operaciji je zašel v t.i. »neproduktivno obdobje«, močno pa je nanj vplivala tudi smrt njegovega mentorja Sapira. Whorf je umrl leta 1941.

Delo[uredi | uredi kodo]

Lingvistična relativnost[uredi | uredi kodo]

Whorf je najbolj znan kot glavni zagovornik tako imenovanega principa lingvistične relativnosti, ki je pogosto znan pod imenom »Sapir-Whorfova hipoteza«, poimenovan po njem in Edwardu Sapiru. Whorf principa nikoli ni predstavil v obliki hipoteze in ideja o vplivu lingvističnih kategorij na percepcijo in spoznanje, je bila deljena z javnostjo že pred njim s strani več učenjakov. A Whorf je bil tisti, ki je podal natančne primere, kako vidi gramatične kategorije določenih jezikov in je izpostavil empirični raziskovalni program, ki ga je podprlo veliko učenjakov. Znan je kot »Sapir-Whorfove študije«. To je Whorf dokazoval z več primeri. Eden izmed njih je, da je v jeziku hopi več besed za »vodo«. Ena poimenuje vodo za pitje iz posode (steklenice), druga pa poimenuje vodo kot naravno obliko vode. Te primeri nam kažejo, da so prvotni jeziki včasih razvili bolj fino strukturirane semantične razlike kot evropejski jeziki in da direkten prevod med dvema jezikoma, četudi na osnovni ravni jezika, niso vedno mogoči.

Vplivi na Whorfovo razmišljanje[uredi | uredi kodo]

Tako Sapir kot Whorf sta črpala ideje iz Einsteinovega principa o splošni relativnosti. Sapir je demonstriral, da govorci določenega jezika dojemajo akustično drugačne zvoke kot enake, če zvok prihaja iz osnovnega fonema in ne prispeva k spremembam v semantičnem pomenu. Na Whorfa je prav tako vplivala »Gestalt« psihologija, zaradi katere je verjel, da morajo govorci nekega jezika isti dogodek opisati kot različne oblikovne konstrukcije, kar je Whorf poimenoval kot »ločitve od izkušnje«.

Stopnja vpliva jezika na misli[uredi | uredi kodo]

Nekatere Whorfove trditve so nekateri interpretirali, da je Whorf podpiral lingvistično determiniranost, kar je dokaj kontroverzna tema, saj se s tem mnogi ne strinjajo.

Časovnost pri Hopi-indijancih[uredi | uredi kodo]

Najbolj debatiran in kritiziran primer lingvistične relativnosti je Whorfova študija t.i. Hopi time. V svoji analizi pravi, da obstaja povezava med tem, kako ljudstvo Hopi pojmuje čas in med gramatiko jezika ljudstva Hopi. Whorfov najbolj izpopolnjen argument za obstoj lingvistične relativnosti je temeljil na tem, kaj je videl kot temeljno razliko v razumevanju časa kot konceptualne kategorije med ljudmi Hopi. Lingvist Ekkehart Malotki je izzval Whorfovo analizo s primeri, kako ljudstvo Hopi pojmuje čas. Malotki je trdil, da v jeziku ljudstva Hopi sistem glagolskih časov sestoji iz prihodnosti in neprihodnosti in da je edina razlika med tročasovnim sistemom evropskih jezikov ter Hopi sistemom, da slednji kombinira preteklost s prihodnostjo in s tem tvori eno samo kategorijo. Malotkijeva kritika je bila široko odobravana in sprejeta kot zadnji dokaz, ki bi ovrgel Whorfove ideje in njegov koncept lingvistične relativnosti, medtem ko so nekateri učenjaki branili njegove analize ljudstva Hopi, tako da so trdili, da Whorf ni trdil, da ljudstvo Hopi nima dovolj besed za opis časovnosti, temveč, da je koncept časa ljudstva Hopi drugačen kot koncept angleško govorečih. Whorf je opisal časovne kategorije ljudstva Hopi, pri čemer je izpostavil, da čas ni razdeljen na preteklost, sedanjost in prihodnost, kot je navada v evropskih jezikih, temveč en sam glagolski čas opisuje preteklost in sedanjost medtem ko drugi glagolski čas opisuje dogodke, ki se še niso zgodili in ki se bodo/ne bodo zgodili v prihodnosti.

Prispevki k lingvistični teoriji[uredi | uredi kodo]

Whorfovo razlikovanje med očitnimi in prikritimi gramatičnimi teorijami je močno vplivalo na lingvistiko in antropologijo.

  • V slovenščino zaenkrat Whorf ni preveden in omenjen v člankih.

Whorf je s svojim delom pripomogel k boljšemu razumevanju jezikov in njihovih pomenov ter izpostavil problem prevajanja med jeziki različnih kultur. Veliko njegovih del je izšlo po njegovi smrti. V poznem 20. stoletju se je zanimanje za Whorfovo delo spet povečalo. Področje lingvistične relativnosti pa še vedno ostaja predmet zanimanja v krogu filozofov.

Viri[uredi | uredi kodo]

Whorf, Lee Benjamin. 2016. [Internet 27.11.2016]. Dostopno na naslovu: https://en.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Lee_Whorf#Work

Whorf, Lee Benjamin. 2016. [Internet 27.11.2016]. Dostopno na naslovu: http://www.icr.org/article/benjamin-lee-whorf-early-supporter/

Whorf, Lee Benjamin. 2016. [Internet 27.11.2016]. Dostopno na naslovu: http://www.notablebiographies.com/supp/Supplement-Sp-Z/Whorf-Benjamin-Lee.html

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 data.bnf.fr: platforma za odprte podatke — 2011.
  2. 2,0 2,1 Encyclopædia Britannica
  3. SNAC — 2010.
  4. Уорф Бенджамин Ли // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] — 3-е изд. — Moskva: Советская энциклопедия, 1969.