Beauceron

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Beauceron
Owczarek francuski beauceron 009pl.jpg
Beauceron
Druga imenaBeauce
Beauceron
Rdeča nogavica
IzvorFrancija
Izgled
TežaSamecdo 50 kg
Samica30-35 kg
VišinaSamec65-70 cm
Samica61-68 cm
KožuhKratka (3-4 cm), svetleča, gladka, čvrsta.
BarvaČrna z ožigi na sprednjem delu nog, na prsih, na obrazu in pod repom.
Življenjska doba11-16 let
Klasifikacija / standardi
FCISkupina 1, Sekcija 1 #044standard
AKCPastirskistandard
KC (UK)Delovnistandard
UKCPastirski psistandard
Domači pes (Canis lupus familiaris)

Beauceron je pasja pasma, ki ima več imen. Berger de beauce in Bas rouge predstavljajo enako pasmo. To so ovčarski psi, ki so jih že stoletja nazaj vzredili v Franciji z namenom čuvanja čred ovac in goveda. Danes so to predvsem psi čuvaji, vodniki slepih, reševalci, pastirski psi, uspešno pa se uporabljajo tudi v vojski in policiji.

Barve[uredi | uredi kodo]

Beauceron je velik, močan in kompakten pes. Pojavljata pa se dve barvi. Črna z rdečimi ožigi " rdeče nogavice ". Ožigi pa se pojavljajo na prsnem kosu, na glavi, na zadnjici in na vsaki od nog. Lahko pa je tudi črno-siv z rdečimi ožigi. Za Beaucerona je značilen tudi dodaten prst na zadnjih nogah. Po tem najlažje poznamo Beaucerona.

Karakter psov[uredi | uredi kodo]

Karakter teh psov se kaže v izredni inteligenci in vdanosti gospodarju. So preudarni, z izrednim posluhom do fizično šibkejših ljudi in z občutkom za otroke, ki se spreminja odvisno od starosti otrok. Dominantni, a stabilni. Nepopustljivi do neznancev, odlični čuvaji, vsak nepovabljeni neznanec v njegovem teritoriju bo hitro in konkretno odstranjen. Za svojega Gospodarja je pripravljen storiti prav vse.

Rast[uredi | uredi kodo]

Samci dosežejo višino do 70 cm, samice nekaj manj. So izredno močni in mišičasti psi. Dajejo vtis izredne moči, vendar v svojem gibanju niso okorni.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]