Beauceron

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Beauceron
Owczarek francuski beauceron 009pl.jpg
Beauceron
Alternativna imena Beauce
Beauceron
Rdeča nogavica
Država izvora Francija
Izgled
Teža Samec do 50 kg
Samica 30-35 kg
Višina Samec 65-70 cm
Samica 61-68 cm
Kožuh Kratka (3-4 cm), svetleča, gladka, čvrsta.
Barva Črna z ožigi na sprednjem delu nog, na prsih, na obrazu in pod repom.
Življenjska doba 11-16 let

Beauceron je pasja pasma, ki ima več imen. Berger de beauce in Bas rouge predstavljajo enako pasmo. To so ovčarski psi, ki so jih že stoletja nazaj vzredili v Franciji z namenom čuvanja čred ovac in goveda. Danes so to predvsem psi čuvaji, vodniki slepih, reševalci, pastirski psi, uspešno pa se uporabljajo tudi v vojski in policiji.

Barve[uredi | uredi kodo]

Beauceron je velik, močan in kompakten pes. Pojavljata pa se dve barvi. Črna z rdečimi ožigi " rdeče nogavice ". Ožigi pa se pojavljajo na prsnem kosu, na glavi, na zadnjici in na vsaki od nog. Lahko pa je tudi črno-siv z rdečimi ožigi. Za Beaucerona je značilen tudi dodaten prst na zadnjih nogah. Po tem najlažje poznamo Beaucerona.

Karakter psov[uredi | uredi kodo]

Karakter teh psov se kaže v izredni inteligenci in vdanosti gospodarju. So preudarni, z izrednim posluhom do fizično šibkejših ljudi in z občutkom za otroke, ki se spreminja odvisno od starosti otrok. Dominantni, a stabilni. Nepopustljivi do neznancev, odlični čuvaji, vsak nepovabljeni neznanec v njegovem teritoriju bo hitro in konkretno odstranjen. Za svojega Gospodarja je pripravljen storiti prav vse.

Rast[uredi | uredi kodo]

Samci dosežejo višino do 70 cm, samice nekaj manj. So izredno močni in mišičasti psi. Dajejo vtis izredne moči, vendar v svojem gibanju niso okorni.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]