Barbara Jernejčič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Barbara Jernejčič
Rojstvo20. stoletje
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Poklicoperna pevka

Barbara Jernejčič Fürst, slovenska mezzosopranistka.

Študij zborovskega dirigiranja je zaključila pri prof. Karlu-Ernstu Hoffmanu ter pridobila naziv magistra umetnosti in operno-dramskega upodabljanja na graški Univerzi za glasbo. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri M. Lipovšek, Ch. Ludwig, D. Fischer-Dieskau-u, M. Martinuju, R. Pirnayu ter za baročno petje pri B. Schlick in Ch. Roussetu.

Bila je članica Flamskega opernega studia v belgijskem Gentu in štipendistka sklada »Steans Institute for Young Artists« v okviru Ravinia festivala v Chicagu.

Gostovala je na odrih graškega Theatra in Palais, Flamske opere v Gentu in Antwerpnu, Ljubljanske in Mariborske opere, dunajske Komorne opere in na odru Theater an der Wien, ter v okviru Glasbene mladine Ljubljanske, Festivala Ljubljana, festivala Kogojevi dnevi, Festivala Radovljica 2006, Poletja v stari Ljubljani, Slovenskih glasbenih dni, Koncertnega ateljeja DSS, Steirische Herbst, Bregenzer Festspiele, Styriarte, Internationale Woche für alte Musik Krieglach, Frühlingsfestival v Musikvereinu, Echi lontani, Festivala Retz, itd.

Sodeluje s številnimi orkestri in ansambli (Slovenska filharmonija, Simfoniki RTV Slovenija, Tonkünstler, Recreation orkester Graz, Slowind, La petite bande, Armonico Tributo Austria, Capella Musicae, Solamente naturali, Musica Aeterna, Mosaik...) s katerimi je posnela že nekaj zgoščenk, predvsem kot izvajalka novitet slovenskih in avstrijskih skladateljev (preko 50 pra- in prvih izvedb). Leta 2005 je izšla njena prva samostojna zgoščenka s celotnim opusom Marija Kogoja ob spremljavi litvanske pianistke Gaive Bandzinaite.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]