Pojdi na vsebino

Azijski orjaški krap

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Azijski orjaški krap

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Red: Cypriniformes (krapovci)
Družina: Cyprinidae (pravi krapovci)
Rod: Catlocarpio
Vrsta: C. siamensis
Znanstveno ime
Catlocarpio siamensis
(Boulenger, 1898)
Ujeti azijski orjaški krap na ribiškem čolnu

Azijski orjaški krap (znanstveno ime Catlocarpio siamensis (tajsko: กระโห้ ali กะมัน; kmersko:trei kól reăng) je največja vrsta krapov na svetu. Ta sladkovodna riba selivka je razširjena le v povodju rek Mae Klong, Mekong in Chao Phraya. Zaradi dobrega okusa je riba pogosta tarča ribičev, zaradi česar njihovo število naglo upada[2].

Opis[uredi | uredi kodo]

Ta ribja vrsta je največji krap na svetu in sodi med največje sladkovodne ribe[3]. Glava azijskega orjaškega krapa je velika, okoli ust pa ta vrsta nima nobenih brkom podobnih izrastkov[2].

Odrasli krapi dosežejo v dolžino do 3 m in lahko tehtajo do 300 kg[2]. Zanimivo pri tej vrsti je, da je tetraploid, kar pomeni, da ima za vsak genski lokus štiri alele, za razliko od večine drugih živali, ki so diploidne (imajo po alela)[3].

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Običajno se azijski orjaški krap zadržuje v večjih tolmunih velikih rek, občasno pa se preseli tudi v manjše rečne kanale in na poplavljena območja. Mlajši primerki se zadržujejo v manjših pritokih in močvirjih, zlahka pa se prilagodijo tudi življenju v drugih okoljih[2]. Običajno te ribe živijo v parih[4].

Ta ribja vrsta je selivka, ki z letnim časom menja življenjsko okolje[2]. Prehranjuje se z algami, fitoplanktonom in plodovi obvodnih rastlin. Zelo redko se prehranjuje z živalmi.

Ogroženost in varstvo[uredi | uredi kodo]

Vrsta velja za izjemno ogroženo, saj velja za lokalno delikateso in je izjemno iskana. Danes zato le redki primerki dosežejo spolno zrelost. Kljub temu vrsta ni uvrščena na rdeči seznam ogroženih vrst[2]. Leta 2000 je bilo po podatkih Komisije reke Mekong zabeleženih le deset ulovov azijskega orjaškega krapa.

Leta 2005 je bila v Kambodži ta vrsta razglašena za nacionalni simbol, s tem ukrepom pa naj bi poskušali vrsto zavarovati pred izumrtjem[5].

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Hogan, Z. (2011). »Catlocarpio siamensis«. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2013.2. Svetovna zveza za varstvo narave. Pridobljeno 17. maja 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 »Catlocarpio siamensis«. FishBase, ur. Froese, Ranier & Pauly, Daniel. Različica: marec 2007.
  3. 3,0 3,1 Nelson, Joseph S. (2006). Fishes of the World. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0471250317
  4. Southeast Asia Rivers Nework, "The Return of Fish, River Ecology and Local Livelihoods of the Mun River : A Thai Baan (Villagers') Research" n.p. november 2004. str. 59
  5. ROYAL DECREE on Designation of Animals and Plants as National Symbols of the Kingdom of Cambodia

Zunanje povazave[uredi | uredi kodo]