Arno Tausch

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Arno Tausch
Rojstvo11. februar 1951({{padleft:1951|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:11|2|0}}) (72 let)
Salzburg
DržavljanstvoFlag of Austria.svg Avstrija
Poklicpolitolog, sociolog, univerzitetni profesor

Je eden od utemeljiteljev Evropa kvantitativnih raziskav na področju tako imenovane teorije svetovnega sistema in razvojne ekonomije, njegove raziskave pa so usmerjene predvsem v teorijo odvisnosti, preučevanje kvantitativnih učinkov globalizacije na socialne sisteme, evropske analize v okviru odnosov center-periferija in kvantitativne raziskave miru.[1]

Tausch si prizadeva tudi za spodbujanje medverskega dialoga med večjimi svetovnimi religijami in je aktiven udeleženec ekumenskega gibanja in teologije osvoboditve.

Je poročen in ima tri hčerke.

Izobraževanje in akademsko življenje[uredi | uredi kodo]

Tausch je doktoriral iz politologije na Univerzi v Salzburgu leta 1976 in pridobil pedagoško kvalifikacijo na Univerzi v Innsbrucku po izboru komisije, ki ji je predsedoval Anton Pelinka. Bil je gostujoči profesor na oddelku za politične vede na Univerzi Havaji v Manoi in raziskovalec na Inštitutu za primerjalne družbene raziskave v Zahodnem Berlinu (zdaj: WZB - Berlin Social Science Research Centre). Trenutno je izredni profesor politologije na Univerzi v Innsbrucku, predavatelj na Inštitutu za mednarodni razvoj na Univerzi na Dunaju in gostujoči profesor ekonomije na Univerzi Corvinus v Budimpešti.

Pred kratkim je bil gostujoči profesor političnih študij in upravljanja na Univerzi Svobodne države v Bloemfonteinu, Južna Afrika.[2]

Znanstvena združenja in revije[uredi | uredi kodo]

Je član uredniškega odbora Centro Argentino de Estudios Internacionales in več znanstvenih revij, med drugim Entelequia. Revista Interdisciplinar na Univerzi v Cádizu v Španiji, The European Journal of Social Science Research (izdaja Routledge, London), History & Mathematics Almanach in Journal of Globalization Studies; slednji dve izdajata v Moskva Leonid Grinin] in profesor Andrei Witaljewitsch Korotajew.

Diplomatska kariera[uredi | uredi kodo]

Med letoma 1992 in 1999 je bil diplomatski predstavnik in avstrijski svetovalec za delo in priseljevanje na avstrijskem veleposlaništvu v Varšavi, Poljska.

Znanstveno delo[uredi | uredi kodo]

Na splošno se v družboslovni literaturi delo Arna Tauscha navaja predvsem v okviru razprav o globalnem keynesianizmu,[3] družbeno-liberalna teorija svetovnega razvoja,[4] Kondratjevi valovi,[5] Merjenje revščine,[6] Ekonomske teorije odvisnosti in globalizacije,[7] Empirične študije, ki temeljijo na World Values Survey,[8] študije antisemitizma,[9] Islamski fundamentalizem,[10] ter študije o Evropski uniji in državi blaginje.[11].

Takoj po zgodnjih študijah neoklasične ekonomije se je Tausch usmeril v kvantitativne študije politične ekonomije in kvantitativne politične znanosti s posebnim zanimanjem za dela Kazimierza Laskija, Jensa Harmsa, Eduarda Märza in profesorja Kurta Rothschilda. Tausch je od sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja skupaj z Otmarjem Höllom in Kunibertom Rafferjem pionirsko raziskoval teorijo svetovnega sistema in ekonomijo razvoja. Pozneje, v drugi polovici desetletja, so se znani raziskovalci, kot sta Volker Bornschier in Dieter Senghaas, nenehno sklicevali na njegovo delo. Njegovo delo in znanstveni prispevek pa sta bila mednarodno priznana šele leta 1980 z esejem "Avstrija in evropsko obrobje", ki ga je objavil istega leta v sodelovanju z Otmarjem Höllom. Leta 1993 je objavil svoje najvplivnejše delo z naslovom "Towards a Socio-Liberal Theory of World Development" (1993, Macmillan) v angleščini. To delo temelji na študiji modelov političnega razvoja, ki so se po svetu uporabljali od šestdesetih let prejšnjega stoletja, začenši s kvantitativno analizo reformnih programov, ki so jih v dvajsetih letih prejšnjega stoletja oblikovali in predstavili evropski socialni demokrati. Delo je pritegnilo toliko mednarodnega zanimanja, da ga je Združenje ameriških raziskovalnih in visokošolskih knjižnic (US-Association of Research and College Libraries) uvrstilo med "izjemne akademske knjige" med letoma 1993 in 1998. V osemdesetih do zgodnjih devetdesetih letih je Tausch sodeloval z Evropskim združenjem za razvojne raziskave (EADI) in tesno sodeloval z avstralskim ekonomistom Tedom Wheelwrightom, švedskim raziskovalcem in ustanoviteljem Inštituta za mir in razvoj na Univerzi v Göteborgu (PADRIGU) Björnom Hettnom, poljskim raziskovalcem Zbigniewom Bablewskim ter finskim raziskovalcem in politikom Kimmom Kiljunenom. Bil je eden prvih avtorjev, ki je skeptično ocenil perestrojko in proces preobrazbe v Vzhodni Evropi. Leta 1991 je v svojem delu Russlands Tretmühle ('Ruska tekoča steza) napovedal ponovno zaostritev ruskega režima. Njegova nadaljnja dela po vstopu v javni sektor leta 1992 so vključevala predvsem analizo socialne politike in migracijskih pojavov v novi razširjeni (EU-28) in večkulturni Evropi. Na to delo je zelo vplivala njegova tesna povezava z Dunajskim mednarodnim inštitutom za ekonomske študije (WIIW).

Po vrnitvi z Dunaja, kjer je delal kot diplomat na Poljskem, se je Tausch v številnih publikacijah osredotočil na analizo protislovij, ki spremljajo proces evropske širitve, transnacionalne vidike reforme blaginje in diskurz o islamu. Decembra 2009 je analiziral sedanjo krizo grške države, kot raziskovalec svetovnega sistema pa je uredil, soobjavil in sodeloval pri delih, med drugim pri člankih Samira Amina, Christopherja Chase-Dunna, Andreja Gunderja Franka in Immanuela Wallersteina. V zadnjih desetih letih je s svojim delom prispeval k razpravi o islamofobiji v Evropi in nasprotovanju salafizmu, objavil pa je tudi prve kvantitativne ocene revnih muslimanov v Evropi. Empirično delo o odnosu med islamom in vzorci razvoja, ki ga je opravil skupaj z britanskim ekonomistom Syed Mansoob Murshed in je bilo v očitnem nasprotju s stališči Samuel P. Huntington, je bilo v muslimanskem svetu še posebej dobro sprejeto. Zadnje poglavje Tauschovega dela o islamu in njegovem razvoju se osredotoča na sistematično analizo podatkov iz Evropske socialne raziskave in Svetovne raziskave vrednot. Njegove teze nasprotujejo alarmantnim pogledom na priseljevanje muslimanov in njihovo vključevanje v Evropo ter zagovarjajo to, kar Tausch imenuje "perspektiva lizbonskega procesa o muslimanskih manjšinah v Evropi". V času lizbonskega procesa je namreč sodeloval in objavil številna dela skupaj z muslimanskim učenjakom Almas Heshmati. Eno njegovih zadnjih del obravnava islamski kalvinizem in je izšlo pri nizozemski založbi Rozenberg Publishers v Amsterdamu.

Tausch je vzbudil zanimanje italijanskih politologov in akademikov, kot sta Rosa Rossi in Fulvio Attinà z Univerze v Catanii, ki sta njegovo delo uporabila v svojem delu European Neighbourhood Policy: Politična, gospodarska in družbena vprašanja Arhivirano 2011-07-24 na Wayback Machine..

Nedavno delo in mednarodno priznanje[uredi | uredi kodo]

Na njegovo najnovejše delo na področju pokojninske reforme je še posebej vplival Nobelov nagrajenec za ekonomijo Franco Modigliani in Robert Holzmann, direktor oddelka ILO za socialno varnost pri Svetovni banki.

Tausch stalno sodeluje tudi pri reviji Österreichische Militärische Zeitschrift avstrijskih oboroženih sil (Austrian Armed Forces), reviji Mirovaya ekonomika i mezhdunarodnye otnosheniya inštituta IMEMO s sedežem v Moskva] in razširjeni reviji Europäische Rundschau.

Publikacije[uredi | uredi kodo]

Tausch je objavil 25 knjig v angleščini, 2 v francoščini in 8 v nemščini. Njegovo delo šteje več kot 280 objav tiskanih in elektronskih znanstvenih člankov v devetih jezikih, ki so bili objavljeni v 33 državah, vključno z deli za Anthem Press, Dutch University Press, Nova Science Publishers NY, Palgrave, Springer in Macmillan Publishers.

Njegova dela so dostopna prek World Systems Archive na University of California, Riverside, Global Development Network na University of Sussex, Social Science Research Network v New Yorku in prek portala IDEAS/REPEC na University of Connecticut.

Knjige v angleščini[uredi | uredi kodo]

 • (1993; v sodelovanju s Fredom PRAGERJEM) "K socialno-liberalni teoriji svetovnega razvoja" (Towards a Socio-Liberal Theory of World Development). Basingstoke in New York: Macmillan/St. Martin's Press.
 • (1999, urednik, skupaj z Andreasom Muellerjem OFM in Paulom Zulehnerjem), "Globalni kapitalizem, teologija osvoboditve in družbene vede. An analysis of the contradictions of modernity at the turn of the millennium" (s prispevki Samira Amina in drugih) Huntington, New York: Nova Science. Papirnata izdaja 2001
 • (2001, skupaj s Petrom Herrmannom) Globalizacija in evropsko povezovanje. Huntington NY, Nova Science. ISBN 1-560729295.
 • (2001, skupaj z Gernotom Koehlerjem) Global Keynesianism: Unequal exchange and global exploitation. Huntington NY, Nova Science. ISBN 1-59033-002-1. Papirnata izdaja 2001
 • (2003, urednik) "Trije stebri modrosti? Branje o globalizaciji, pokojninskih modelih Svetovne banke in družbi blaginje". Nova Science Hauppauge, New York, 2003
 • (2005, urednik, skupaj s Petrom Herrmannom) "Dar al Islam. Sredozemlje, svetovni sistem in širša Evropa. 1. zvezek: "Kulturna širitev" EU in evropska identiteta; 2. zvezek: Veriga obrobij in nova širša Evropa". Hauppauge, New York: Nova Science Publishers. Skrajšani izdaji v knjižni obliki, 2006, z naslovom: "The West, Europe and the Muslim World" (1. del) in "Towards a Wider Europe" (2. del).
 • (2007), "Mesto na hribu? Latinskoamerikanizacija Evrope in izgubljeno tekmovanje z ZDA". Amsterdam: Rozenberg (za informacije: http://www.rozenbergps.com/).
 • (2007, urednik, skupaj z Almasom Heshmatijem), "Roadmap to Bangalore? Globalization, the EU's Lisbon Process and the Structures of Global Inequality" Hauppauge, N.Y.: Nova Science Publishers (za informacije: https://web.archive.org/web/20110408221328/https://www.novapublishers.com/catalog/).
 • (2007, s predgovorom Christiana Ghymersa), "Od "washingtonskega" k "dunajskemu soglasju"? Kvantitativna analiza globalizacije, razvoja in globalnega upravljanja". Hauppauge, N.Y.: Nova Science Publishers (za informacije: https://web.archive.org/web/20110408221328/https://www.novapublishers.com/catalog/).
 • (2007, skupaj s Christianom Bischofom, Tomažem Kastrunom in Karlom Muellerjem), "Against Islamophobia: Muslim Communities, Social Exclusion and the Lisbon Process in Europe" Hauppauge, N.Y.: Nova Science Publishers (za informacije: https://web.archive.org/web/20110408221328/https://www.novapublishers.com/catalog/).
 • (2007), "Proti islamofobiji. Quantitative analyses of global terrorism, world political cycles and centre periphery structures" Hauppauge, N.Y.: Nova Science Publishers (za informacije: https://web.archive.org/web/20110408221328/https://www.novapublishers.com/catalog/).
 • (2008), "Multikulturna Evropa: učinki globalnega lizbonskega procesa". Hauppauge, N.Y.: Nova Science Publishers (za informacije: https://web.archive.org/web/20110408221328/https://www.novapublishers.com/catalog/).
 • (2009), "Titanik 2010? Evropska unija in njena neuspešna "lizbonska strategija". Hauppauge, N.Y.: Nova Science Publishers (za informacije: https://web.archive.org/web/20110408221328/https://www.novapublishers.com/catalog/).
 • (2009, s predgovorom Mansoorja Moaddela), "Kaj v resnici misli 1,3 milijarde muslimanov. Odgovor na nedavno Gallupovo študijo, ki temelji na 'Svetovni raziskavi vrednot Hauppauge, N.Y.: Nova Science Publishers (za informacije: https://web.archive.org/web/20110408221328/https://www.novapublishers.com/catalog/).
 • (2009, skupaj s Christianom Bischofom in Karlom Muellerjem), ""Muslimanski kalvinizem", notranja varnost in lizbonski proces v Evropi" Rozenberg Publishers, Amsterdam (za informacije: http://www.rozenbergps.com/).
 • (2012, skupaj z Almasom Heshmatijem in Ulrichom Brandom), "Globalizacija, človekovo stanje in trajnostni razvoj v 21. stoletju. Cross-national Perspectives and European Implications" London, New York in Delhi: Anthem Press.
 • 2014, z Almasom Heshmatijem in Hichemom Karouijem, "The political algebra of global value change. Splošni modeli in posledice za muslimanski svet". Hauppauge, N.Y.: Nova Science Publishers (za informacije: https://web.archive.org/web/20110408221328/https://www.novapublishers.com/catalog/).
 • 2016, skupaj z Leonidom Grininom in Andrejem Korotajevom, "Economic Cycles, Crises, and the Global Periphery". Springer International Publishing, Heidelberg, New York, Dordrecht, London, ISBN 978-3-319-17780-9; https://www.springer.com/de/book/9783319412603

Knjige v nemščini[uredi | uredi kodo]

 • (1979) "Armut und Abhaengigkeit. Politik und Oekonomie im peripheren Kapitalismus". Studien zur oesterreichischen und internationalen Politik, Bd. 2 (Eds. P. GERLICH und A. PELINKA) W. Braumueller, Dunaj http://www.braumueller.at/
 • (1991) "Jenseits der Weltgesellschaftstheorien. Sozialtransformationen und der Paradigmenwechsel in der Entwicklungsforschung". (Eds. H. REINWALD, H.A. STEGER) Wilhelm Fink, Muenchen, Beitraege zur Soziologie und Sozialkunde Lateinamerikas (prvi tisk, drugi tisk pri Grenzen und Horizonte (Eds. G. AMMON, H. REINWALD, H.A. STEGER) Eberhard, Muenchen)
 • (1991) "Russlands Tretmuehle. Kapitalistisches Weltsystem, lange Zyklen und die neue Instabilitaet im Osten". Eberhard, Muenchen
 • (1993) "Produktivkraft soziale Gerechtigkeit? Europa und die Lektionen des pazifischen Modells". Eberhard, Muenchen
 • (1997) "Schwierige Heimkehr. Sozialpolitik, Migration, Transformation, und die Osterweiterung der Europaeischen Union" München: Eberhard
 • (2009) ' Armut und Radikalität? Soziologische Perspektiven zur Integration der Muslime in Europa, basierend auf dem "World Values Survey" und dem "European Social Survey" Wien: Neue Beihefte zur Wiener Zeitschrift für die Kunde des Morgenlandes. LIT-Verlag
 • (2009) "Das EU-Budget und der Lissabon-Prozess: Eine empirische Effizienzanalyse aus konvergenzpolitischer und regionalpolitischer Sicht" Hrsg. Abteilung Wirtschaftswissenschaft d. AK Wien, Wien: Kammer f. Arbeiter u. Angestellte f. Wien, 2009, Series: Materialien zu Wirtschaft und Gesellschaft; 107, ISBN 978-3-7063-0384-2.
 • (2010), Armut und Radikalität? Soziologische Perspektiven zur Integration der Muslime in Europa, basierend auf dem "World Values Survey" und dem "European Social Survey" Bremen: Europäischer Hochschulverlag, serija ' Schriftenreihe: Studien zu vergleichender Sozialpädagogik und internationaler Sozialarbeit und Sozialpolitik' (https://web.archive.org/web/20130622100405/http://sozialvergleich.org/)
 • (2011), Globalisierung und die Zukunft der EU-2020 Strategie. Hrsg. Abteilung Wirtschaftswissenschaft d. AK Wien, Wien: Kammer f. Arbeiter u. Angestellte f. Wien, 2009, Series: Materialien zu Wirtschaft und Gesellschaft; 107, ISBN 9783706304221

Knjige v francoščini[uredi | uredi kodo]

 • (2011), Trois essais pour une économie politique du 21e siècle - Mondialisation, gouvernance mondiale, marginalisation Par Arno Tausch, Philippe Jourdon. Pariz: L'Harmattan. ISBN 978-2-296-54400-0.
 • (2011), Les musulmans: un cauchemar ou une force pour l'Europe? Par Arno Tausch, Hichem Karoui. Pariz: L'Harmattan. ISBN 978-2-296-13980-0.

Opombe[uredi | uredi kodo]

 1. Cf. osebno spletno stran profesorja Tauscha [1].
 2. https://www.ufs.ac.za/humanities/departments-and-divisions/political-studies-and-governance-home/general/staff
 3. Hackett, C. (2016). Razvoj v dobi nadzora kapitala: Vključevanje družbene odgovornosti podjetij v nadnacionalni regulativni okvir. Basingstoke: Palgrave Macmillan: Hickel, J. (2017). Ali se globalna neenakost izboljšuje ali poslabšuje? Kritika pripovedi Svetovne banke o konvergenci. Third World Quarterly, 1-15: Ricci, A. (2016). Neenaka izmenjava v mednarodni trgovini: Splošni model. Serija delovnih dokumentov s področja ekonomije, matematike in statistike. Oddelek za ekonomijo, družbo in politiko, Univerza v Urbinu. Dostopno na: https://www.researchgate.net/profile/Andrea_Ricci5/publication/311533485_Unequal_Exchange_in_International_Trade_A_General_Model/links/586bde7408aebf17d3a5b03b/Unequal-Exchange-in-International-Trade-A-General-Model.pdf
 4. Çelik, Y., Khan, M., & Hikmet, N. (2016). Doseganje stroškovne učinkovitosti v zdravstvu: primerjalna analiza držav OECD in regionalnih držav. Mednarodna revija za načrtovanje in upravljanje v zdravstvu. 2016 Aug 11. doi: 10.1002/hpm.2375. [Epub pred tiskom]; Menchaca, M. (2016). Politika odvisnosti: Zanašanje ZDA na mehiško nafto in delo na kmetijah. University of Texas Press; Wang, F. L. (2016). Institucije in institucionalne spremembe na Kitajskem: Predmodernost in modernizacija. Springer;
 5. Ichkitidze, Y. R., & Petryakov, A. A. (2016). Kaskadni model inovacijske dinamike s tokovi naložb. Indian Journal of Science and Technology, 9(14); Le Monde, Mardi 21 Mars 2017.
 6. Canaviri, J. A. (2016). Merjenje pojma "dobro počutje": Prvi pristop za Bolivijo. International Journal of Wellbeing, 6(1), 36-80. doi:10.5502/ijw.v6i1.363; Kim, Y., Oh, D. H., & Kang, M. (2016). Spremembe produktivnosti v sistemih zdravstvenega varstva OECD: Malmquistov pristop k produktivnosti z odpravo pristranskosti. The International journal of health planning and management, 31(4), 537-553; Köhler, L. (2016). Spremljanje zdravja in dobrega počutja otrok s kazalniki in indeksi: jabolka in pomaranče ali sadna solata? Otrok: varstvo, zdravje in razvoj. 2016 Nov;42(6):798-808. doi: 10.1111/cch.12373. Epub 2016 Aug 6.; Mishra, A., Ray, R., & Risse, L. (2016). Večdimenzionalna prikrajšanost avstralskih otrok s primerjavo med domorodnimi in nedomorodnimi otroki (št. 19-16). Univerza Monash, Oddelek za ekonomijo, DISCUSSION PAPER 19/16.; Thoresen, P., Fielding, A., Gillieatt, S., & Thoresen, S. H. (2016). Ugotavljanje potreb otrok beguncev in prosilcev za azil na Tajskem: Poudarek na perspektivah otrok. Journal of Refugee Studies, few028.
 7. Barlow, P., McKee, M., Basu, S., & Stuckler, D. (2017). Vpliv trgovinskih in naložbenih sporazumov na zdravje: kvantitativni sistematični pregled in analiza mrežnega sooblikovanja. Globalizacija in zdravje, 13(1), 13.; Hackett, C. (2016). Razvoj v dobi nadzora kapitala: Vključevanje družbene odgovornosti podjetij v nadnacionalni regulativni okvir. Palgrave Macmillan; Jawad, A. Q., & Scott-Jackson, W. (2016). Redefiniranje dobrega počutja v državah in organizacijah: Proces izboljševanja. Springer; Parshad, R. D., Quansah, E., Black, K., & Beauregard, M. (2016). Biološki nadzor z "ekološkim" blaženjem: Pristop, ki ublaži neciljne učinke. Mathematical biosciences, 273, 23-44.; Pilke, R., & Stocchetti, M. (2016). Neenakost in revščina: Neprilagojeni deli razvojnih partnerstev EU. Regions and Cohesion, 6(1), 1-22.; Quansah, E., Parshad, R. D., Mondal, S., & Upadhyay, R. K. (2016). Ali lahko nadzor invazivnih vrst prepustimo naključju?. Natural Resources & Engineering, 1(1), 13-25.
 8. Zhai, Y. (2017). Vrednote spoštovanja avtoritete na Japonskem in Kitajskem. International Journal of Comparative Sociology, 58(2), 120-139; Balambo, M. A. (2014). Hofstedejev model ponovno obravnavan: uporaba za merjenje maroške nacionalne kulture. International Journal of Business Quantitative Economics and Applied Management Research, 1(3), 5-9.; Cavalcanti, T. M. (2016). A natureza dos valores humanos: Evidências acerca das necessidades psicológicas. Doktorska disertacija, Universidade Federal de Paraiba, Brasil.; Ekici, T., & Yucel, D. (2015). Kaj določa verske in rasne predsodke v Evropi? Učinki religioznosti in zaupanja. Social Indicators Research, 122(1), 105-133.; Habibov, N., & Cheung, A. (2017). Učinki družbenega zaupanja na zdravje v tranzicijskih državah na kontekstualni ravni: Analiza instrumentalnih spremenljivk 26 držav. Mednarodna revija za načrtovanje in upravljanje zdravstva. 2017 Jun 19. doi: 10.1002/hpm.2427. [Epub pred tiskom]; Haney, J. L. (2016). Prediktorji homonegativnosti v Združenih državah Amerike in na Nizozemskem na podlagi petega vala raziskave World Values Survey. Journal of homosexuality, 63(10), 1355-1377; Nollert, M., & Sheikhzadegan, A. (2016). Sodelovanje in delitev ali miroljubno sobivanje? Vizije integracije med muslimani v Švici. Social Inclusion, 4(2)
 9. Beattie, P. (2016). Antisemitizem in nasprotovanje politikam izraelske vlade: vloga predsodkov in informacij. Ethnic and Racial Studies, 1-19.
 10. Beninati, J. A. (2016). Preučevanje kibernetskih operacij ISIS (doktorska disertacija, Utica College); Bonino, S. (2016). Britanski državni "varnostni sindrom" in muslimanska raznolikost: izzivi za liberalno demokracijo v dobi terorizma. Sodobni islam, 10(2), 223-247.; Cesari, J. (2017). Religija in diaspore: Izzivi držav izseljevanja. V Integracija migrantov med domovino in družbo gostiteljico, 1. zvezek (str. 173-199). Springer International Publishing; Esmer, Y. (2013). Demokracija, civilna družba in islam. V Religija in civilna družba v Evropi (str. 267-284). Springer Netherlands.; Filetti, A. (2017). the decline of self-interest: reality or myth? analysing the polarisation of opinions across european societies. European Political Science, 16, 60-78.; Solomon, H. (2016). Islamska država in prihajajoče globalno soočenje. Springer
 11. Maria, B., & Mitrakos, T. (2016). Socialni kazalniki in učinkovitost socialnih transferjev v Grčiji v času nedavne krize. Bank of Greece Discussion Papers, 2016-04-18; Piet, R. B. (2011). Energija in okolje - "premog in jeklo" Unije za Sredozemlje: kako lahko trajnostni razvoj zagotovi demokratizacijo na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Univerza v Miamiju, doktorska disertacija, Oddelek za politične vede; Yilmaz, G. S. (2017). Analiza učinkovitosti javnih izdatkov za izobraževanje in zdravje. Turkish Economic Review, 4(1), 122.; Magnusson, L., & Stråth, B. (2016). Kratka zgodovina politične ekonomije: Zgodbe o Marxu, Keynesu in Hayeku. Edward Elgar Publishing; Khayyat, N. T., & Lee, J. D. (2015). Merilo tehnoloških zmogljivosti za države v razvoju. Tehnološko napovedovanje in družbene spremembe, 92, 210-223; Katrougalos, G. S. (2010). Ustavne omejitve privatizacije socialne varnosti: Pristop k človekovim pravicam. European Journal of Social Security, 12(1), 16-40.; Stuchlik, A. (Ed.). (2009). Rentenreform in Mittel-und Osteuropa: Impulse und Politikleitbilder für die Europäische Union. Springer-Verlag.; Bolle, M., & Pamp, O. (2010). Trajnostna konvergenca in pokojninska reforma v Srednji in Vzhodni Evropi. In Rentenreform in Mittel-und Osteuropa (str. 225-249). VS Verlag für Sozialwissenschaften.; Galazoulas, T., & Tsetoura, A. (2014). Social Security Administration Confronting Sustainability Challenges the Greek Pension System from a Comparative Perspective. European Journal of Social Security, 16(2), 140-164.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]