Aribal

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Aribal v obliki treh školjk srčank, 6. stoletje pr. n. št. (Umetnostni muzej, New York)
Etruščanski terakotni aribal, odkrit v 1860-ih v tumulusu Boljšaja Bliznica blizu Fanagorije v južni Rusiji (takrat del Bosporskega kraljestva, Kimerijski Bospor); Ermitaž, Sankt Peterburg

Aribal (grško ἀρύβαλλος – ariballos) je bila majhna okrogla ali kroglasta bučka z ozkim vratom, ki se je uporabljala v antični Grčiji [1] za shranjevanje parfuma ali olja. Pogosto je bila okrašena z risbami kot vaze. Uporabljali so jih športniki med kopanjem. Včasih ima trak, s katerim je bil privezan na zapestje športnika, ali pa je s trakom obešen na klinu na steni.

Prvotna oblika aribala izvira iz oinochoe iz geometrijskega obdobja v 9. stoletju pred našim štetjem v obliki vinske čaše. V protokorintskem obdobju naslednjega stoletja je dosegel svojo dokončno obliko, iz sferne se je prek stožčaste končno preoblikoval nazaj v okroglo obliko. Ta dokončna oblika ima široka, ravna usta in majhno ročico. Nekatere novejše različice imajo usta v obliki zvona, druge ročaj in/ali ravno dno. Lončarji so ustvarili razne domiselne oblike.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "aryballos" in The New Encyclopaedia Britannica. Chicago: Encyclopaedia Britannica Inc., 15th edn., 1992, Vol. 1, p. 611.
  2. ^ Delo iz delavnice mojstra Durisa. Na zadnji strani je ljubezenski napis (kalós), ki pravi da sta Todis in Hajrip privlačna, soba 8, Arheološki muzej Keramejk (Atene).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]