Antwerpensko okrožje diamantov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Trgovine z diamanti
Okrožje diamantov

Antwerpensko okrožje diamantov, znano tudi kot Diamantna četrt (Diamantkwartier) in poimenovano Square Mile [1], je območje v mestu Antwerpen v Belgiji. Sestavljeno je iz več kvadratnih blokov, ki pokrivajo površino ene kvadratne milje. Leta 2012 je več kot 84% surovih diamantov na svetu prešlo skozi okrožje, zato je to največji diamantni predel na svetu s prometom v višini 54 milijard dolarjev. [2]

Za več kot 16 milijard dolarjev poliranih diamantov vsako leto prečka okrožje. Obstaja 380 delavnic, ki služijo 1500 podjetjem. Obstaja tudi 3500 posrednikov, trgovcev in brusilcev diamantov.

V območju je Antwerp World Diamond Center in štiri borze [3], vključno Diamond Club Antwerp in Beurs voor Diamanthandel, ki ju je ustanovila Hasidijska brusilnica, Antwerpsche Diamantkring in Vrije Diamanthandel.

V soseski prevladujejo Judje, džainistični Indijci, maronitski libanonski kristjani in armenski trgovci, znani kot brusilci. [4][5] Več kot 80% judovskega prebivalstva v Antwerpnu deluje v trgovini z diamanti; jidiš je bil v preteklosti glavni jezik trgovine diamantov. [6] Ob sobotah ni nobenega posla.

Območje[uredi | uredi kodo]

Okrožje diamantov se nahaja v bližini glavne postaje (Antwerp Centraal) in nekaj minut hoje do glavne nakupovalne ulice v Meiru. Antwerpenski živalski vrt je tudi blizu. Okoli okrožja so številne restavracije, bari in kavarne. Restavracije so: hiša Ho Chan (kitajska), San Remo in pivnica Da Vinci. Bari so: Beer Central (ponaša se z več kot 200 vrstami piva), Kelly's Irish Pub. Kavarne pa: Del Rey

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Antwerpen je bil v središču trgovanja z diamanti od 15. stoletja. [7][8] Lodewyk van Berken je leta 1456 izumil novo obliko orodja za poliranje diamantov, scaif (polirno kolo z mešanico oljčnega olja in diamantnega prahu), ki je omogočilo ustvarjanje stereotipnega bleščečega, večplastnega diamanta. Ti so postali zanimivi za evropsko plemstvo in privabili druge obrtnike v Antwerpen. [9] Karel Drzni je naročil, da so mu odrezali in spolirali Florentinski diamant. V 1890-ih je bila v Antwerpnu ustanovljena diamantna industrija družinskih trgovcev in proizvajalcev diamantov, ki so prišli iz Amsterdama na Nizozemskem.

Od poznega 20. stoletja so pomen v mestni trgovini z diamanti pridobili indijski in armenski trgovci z diamanti. Nekatere od slavnih armenskih družin so Artinci, Arslanci, Aslanci, Barsamci in Osganci. [10]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Organized Crime: Culture, Markets and Policies By J. M. Nelen, p90
  2. ^ John Tagliabue (November 5, 2012). "An Industry Struggles to Keep Its Luster". The New York Times. Pridobljeno dne November 6, 2012. 
  3. ^ Minerals Yearbook 2008: Area Reports, International, Europe and Central Eurasia, Volume 3, By Interior Department (COR)
  4. ^ Antwerp Diamond District. Virtual Globetrotting (2007-03-31). Retrieved on 2011-06-02.
  5. ^ Recession takes the sparkle out of Antwerp's diamond quarter | World news. The Guardian. Retrieved on 2011-06-02.
  6. ^ Jewish Quarter and Diamond Quarter - Antwerp, Belgium. Sacred-destinations.com. Retrieved on 2011-06-02.
  7. ^ "Amberes y los diamantes" (španščina). Buendía Tours. Pridobljeno dne January 16, 2018. 
  8. ^ Rincón, David Alonso (May 21, 2016). "En el corazón del barrio de los diamantes de Amberes". Libre Mercado (španščina). Libertad Digital. Pridobljeno dne January 16, 2018. 
  9. ^ Edward Jay Epstein (1982). The Diamond Invention. Hutchinson. str. 272. ISBN 0091476909. 
  10. ^ THE ARMENIAN OF BELGIUM: AN UNINTERRUPTED PRESENCE SINCE THE 4TH CENTURY

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]